Motor city Sweden – Härnösand.

Härnösand firar seger efter seger med nya motorrelaterade tillskott.  Nu har vi fått två nya verksamheter till stan. Plötsligt känns det som att gamla ”Härnta” har allt för bilhobbyn. Fast det är klart jag är enögd. 
– Motorcity! Har Krantz blivit tokig? 

nostalgidagarna-headliner_2018
Residensstaden, stiftstaden, utbildningsstaden Härnösand har blivit motorcity Härnösand.  Det bubblar överallt i knutarna och bara senaste månaderna har två ny verksamheter startat i Härnösand som gör billivet roligare.
cruisingh-sand-2015
Härnösand, som för tio år sedan var ett cruisingskämt, har idag Sveriges näst bästa träff i hela landet enligt Cruisingsverige.se.  Nostalgivecka med jättecruising, övernattningar, drive in bio för bilar OCH BÅTAR, backtävling, veteranrally, Volvomeet, gatbilsträff och jag kan hålla på i en vecka och rabbla men idag skall vi ”foka” på de två senaste tillskotten.

NYTT !!
Peter Bergmans bilinredningar och Heryem Bakhtiyars Autoexperten. Heryem uttalas Herrjem (eller som gubbarna säger: Herman.)  Två av Krantzens goda vänner i Härnösand som gör fantastiska jobb till fantastiska priser.

verktygsboden_fat

PETERS BILKLÄDSEL

peters-bilkladsel_01– För dig som vill ha en fin inredning utan att sy om.
Peter Bergman och hans fina Chev 57:a har vi skrivit om tidigare så det var lätt att hitta hit när han berättade att han startat upp en verksamhet med förädling av bilinredningar, omklädningar, reparationer och touch up jobb.
peters-bilkladsel_02
-Nämen, jag har alltid haft ett gott öga till inredningsjobb. Min 1961 Chrysler New Yorker som jag köpte redan 1991 sydde jag ny inredning till, säger Peter. Denna Buick har inte nya säten. Nej rekonditionerade !

peters-bilkladsel_06 peters-bilkladsel_05

Husets källarvåning luktar färg och skinn.  En ”galonsmedja” har satts upp och ryktet har börjat sprida sig.
peters-bilkladsel_07
Om du inte vill lägga ut 60.000 på en ny klädsel utan vill laga några sömmar och snygga till några paneler är Peter rätt man för dig. Här har ett så kallat style chart monterats. Färdigsytt material från USA som Peter monterat.

peters-bilkladsel_04Smutsiga, slitna småtrasiga inredningar är hans grej och resultatet blir häpnadsväckande.
Trötta sömmar, säten och dörrsidor blir som nya med Peters kärlek.  Ovan nyklätt säte och restaurerad innerdörr till en bråkdel av priset för en ny inredning.  Hur det än är, nittio procent av oss har åkbilar som vi klättrar runt i på sommaren.
peters-bilkladsel_03Klädda stereoprylar, ny matta, nytt bakstycke.  Prydligt. Det blir svärta från en skoklack här och en reva från ett bälte där och torrsprickor och ware and tare som man säger i USA. Peter fixar allt sånt.  Här hittar du Peters Bilklädsel . Motorcity Härnösand har fått ännu en verksamhet som hjälper oss i hobbyn.

Ny verkstad: Autoexperten

autoexperten_08

AUTOEXPERTEN HÄRNÖSAND
-Jamen det är ju en kedja. Det är väl inget att skriva om. Nähä, kolla här då.

North Car i Sundsvall skulle ha a wopping 14.000 kronor för att byta generatorn i Myrans Jeep. 7000 för generatorn och 7000 för jobbet. Jag var själv in till North Car för att få kostnadsförslaget  vilket bara det kostade 1500 kronor. Stöld!

Amerikanskt stuk på Autoexperten i Härnösand – öppet som i USA sex dagar i veckan. 
Heryem gjorde det för en tredjedel av priset inklusive ny generator. Detta var inget kompispris utan ”enligt listan” med två års garanti.
-Det skall vara en pizzabagare till det.autoexperten_02Heryem är jätteglad. Han har precis startat Autoexperten och han driver sin rörelse som vi är vana att dessa hårt arbetande nysvenskar gör. Dygnet runt.

autoexperten_03Hans svenska är perfekt och energin lyser om honom. Heryems pizza har jag ätit många gånger hos Pinoccio på Storgatan men nu har han sålt och startat bilverkstad.

– Jag kan inget om bilar men jag kan utveckla verksamheter, säger han. Pizzerian han köpte gick från enmansföretag till fem anställda och en ökning av omsättningen med 500 procent.

autoexperten_04Han har jobbat stenhårt sedan 2001 när han kom till Härnösand. Började på Big Boy, köpte Pinoccio och nu blir det alltså bilverkstad. Varför?
– Det började med att Sikka (gammal bilmekaniker i stan) servade mina pizzabudbilar samt min egen. Vi blev kompisar och när han pensionerade sig köpte jag hans verkstad kontant.

-Jag är ju en Svensson nu med villa, familj och barn, säger han med glimten i ögat. autoexperten_06– Garanti på allt säger Heryem och packar upp dagens laddning. Han har dessutom köpt gummiverkstaden intill och en möbeltapetserarlokal i anslutning och slagit ut väggarna.  Resultat: Han startar upp tre verksamheter i en. Bilverkstad, däckservice med däckhotell i källaren samt bilrekonditionering.
autoexperten_09Lokalerna har han renoverat själv och nu är det öppet sex dagar i veckan med två anställda och en tredje på gång.
-Som i USA !!!  Där är bilverkstäderna en dröm. Alltid öppet, alltid vänligt, billigt och trevligt.
Motorcity Härnösand har fått en waowverkstad.autoexperten_05

Avtal med kommunala och statliga bolag
– Jag blev själv irriterad på att verkstäderna stängde när jag hade tid att besöka dom d.v.s. på kvällar och helger, säger Heryem.

Nu skriver han avtal med verksamheter i stan som har många bilar som måste gå. Hussein Ali Hamud skruvar fjädring idag.
– Vi besiktar, reparerar, byter däck och härbärgerar däcken så allt snurrar på utan att de behöver tänka på sina bilar, säger Heryem som nyss tecknat avtal med Vård och omsorg och som har Posten på gång som nästa kund.

autoexperten_01

Maria kliver in.  Hon bor i Stockholm men körde hem till Härnösand för att fira jul och fick fel på bromsarna dagen innan julafton. Vad göra?? Hela Sverige har helg!
Inte Heryem på Autoexperten i Härnösand. Han tog in bilen och nu är den klar.
–  Vilken bra service, säger hon.  Nu kan jag åka hem mitt i mellandagarna som planerat med nya bromsok eftersom Autoexperten Härnösand fixat det i julhelgen!

autoexperten_07Heryem bara skrattar.  Verkstaden är full och i rekonditioneringen väntar bilar på att bli handtvättade, städade och få det senaste, keramiskt lackskydd. Dana Ismail bytte generatorn på Jeepen till en tredjedel av märkesverkstaden och staden har fått ett nytt pangställe.

– Jag vill sponsra din tävling Krantz Challenge,  säger Heryem.
Ha,ha det blir nog bra med det till sommaren, svarar jag.
Motorcity Härnösand har fått en ”amerikansk verkstad”.

——————-

Motorcity Härnösand har också:

leffes4LEFFES LACK
Drivs av Leffe som älskar jänkare. Här får du hjälp med allt som har med ytskikt att göra.

Har du fått en mindre parkeringsskada?  Leffe kan LIMRIKTA. Kolla video. Han fixar småbucklor med en trollkarls resultat.

 

Robban7ROBBANS BILSKADESERVICE. Självklart val för dig som krockat.  Också en bilentusiast med många jänkare. Leffe och Robban i samma hus. Två fantastiska entusiaster som alltid hjälper dig.

 

Härnösands Bilmuseum 22HÄRNÖSANDS BILMUSEUM – SVERIGES STÖRSTA.  Sveriges största bilmuseum Härnösands Bilmuseum som drivs av raggarkungen i stan Calle Lundkvist.   Öppet hela somrarna med fulla hus i alla temalokaler  från öst till väst som sitter ihop i en fantastisk minnenas promenad för besökarna.

onsdagsbus2MITTSVERIGEBANAN
Drifting, test and tune, rallycross, formel 1 besök, nostalgiracing, utställningar, företagsrace och …

Onsdagsträffarna som blev Härnösands största turistevenemang 2005, nu tio år senare  i förbättrad tappning kallat Bus1 (buset) där du kan köra på banan själv via engångslicenser.

 

 

harnomaskinkonsult1HÄRNÖSANDS MASKINKONSULT blev årets företagare 2016  där du hittar allt för bilbyggaren, gas, svets och skruv.  Norrländsk personal.
– Genuint hjärtligt.

mekonomen-harnosand-_32

 

 

MEKONOMEN. Ett nav som det mesta snurrar ikring.  Reservdelar, service, stans vattenhål för bilkunnande med personal som har stort bilintresse.  Det har hänt att chefen Anders tänt lysrören elva på kvällen när en bakaxel rasat på cruisingen.

 VIKSJÖ MAT OCH NOSTALGI med vinyl, jukebox, fika, hamburgare, nostalgifyndsmarknad och SPEEDSHOP. Låter det otroligt.  Det är bara början.
mat-och-nostalgi-viksjo-meet_01Lägg till att före detta medarbetaren i Start&Speed samt ena halvan i S&S Custom som stått på alla stora marknader genom åren Stefan Hagman driver stället.  Ett självklart utflyktsmål. Stefan kör dessutom onsdagar i motorns tecken och en jätteträff på hösten med rockband och bilchock i Viksjö.

buicklyftX-UP BYGG- OCH EVENTSTÄLLNINGAR.
Sven som åker P1800 fixar det omöjliga. Vill du ha en scen på vattnet, hissa Buicken tio meter upp i luften på ett podium eller ha en klubbscen på uteserveringen?!

Sven fixar allt PLUS att han har byggnadsställningar runt om i Sverige för professionella byggen såsom Hallstabergets konferensanläggningar och otaliga industrireparationer.

 

 

nostalgidagarna41NOSTALGIDAGARNA HÄRNÖSAND mitt i juli där kommunen, klubben Hernö Cruisers och Handelsplats Härnösand samarbetar omkring bil, båt och nostalgi i en träff som utsetts av Cruisingsverige.nu  till Sveriges näst bästa efter Västerås Summer Meet.

Härnösand 1000 cars last week end. All free. Musik, entertainment, Krantz Challenge, cruising

Välkommen till Motorcity  Sweden.

ornament

kzchall2018annons_s4


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

2 reaktioner på ”Motor city Sweden – Härnösand.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *