Winter Dance Party!

Åkers Styckebruk 18 januari 2014. När vi anländer tidigt är festen redan i full gång. Nyparfymerade, nykammade, uppklädda festdeltagare med breda leenden minglar i Folkets Hus foajé och inne i salen dansar par till toner av Jan and the Jammers. Årets Winter Dance Party är här.Av Ellen Kay Krantz. Foto: Anna Lantz & Ellen Kay Krantz.

Kari

Kari från Eskilstuna hänger vid barens hot spot.

De vet hur man sätter rätt mood.
Winter Dance Party är en årlig fest som hålls för elfte året i rad och arrangeras av Ronnie Bergvall i samarbete med Rockabilly.nu. Det märks tydligt att det är en tillställning många sett fram emot länge då lokalen är välfylld redan innan tio. Ett gott tecken på en riktigt bra fest. Den nybyggda baren stoltserar i foajén tillsammans med jukeboxen som sätter rätt mood direkt. Av tidigare arrangemang som Rockabilly.nu står bakom att döma är det vara krav på snygga bartenders.

Bartender

– Kan inte beställa en Cola utan att rodna.

.

.

Skön sextiotalsmusik I lokalen ljuder skön 60-tals musik från Jan and the Jammers. Ett nyligen improviserat ihopkok som formats till stor del av medlemmarna i The Major Keys.

Janne Östlund spelar elgitarr. Bara det. Östlund framträder i ett annat ljus än tidigare och förändringen, skörheten i

Jan and the Jammers med Antti Pihkanen på - håll i er - elbas.

Jan and the Jammers med Antti Pihkanen på – håll i er – elbas.

rösten, de mer utvecklade melodiösa tongångarna 60-talet bjuder på gör sig väldigt bra i händerna på Östlund. Bandet bjuder även på något så coolt som en Longhorn-bas spelad av Antti Pihkanen och de friska vindarna dessa äldre män bjuder på genererar hos publiken breda leenden och sökande blickar efter danspartners. Fast ska jag vara ärlig imponeras jag framför allt av att en elbas delar rytmsektionen med trummorna och inte en ståbas.

Repetitionerna inför Winter Dance Party har gissningsvis inte varit varken många eller idoga. Som yngre åskådare kan jag inte låta bli att värmas av det faktum att dessa män som år efter år reser Sveriges landssträcka flera gånger om sträcker sig utanför ”Pure Rockabilly” och spontaniserar ihop något annat. Musik är dynamiskt och det är Jan and the Jammers med.

Frank

Jan and the Jammers kliver ur 1956 och doppar tårna i nyare strömmar.

Över två Loka i pausen frågar jag pianist Frank Snow what’s up med sittanordningen. – Jaaäähh.. Glömde visst pall och stativ hemma. Det visade sig när vi kom fram att det enda jag fått med mig var skjortan och pianot, svarade han.

Marcel Riesco kittlar i falsett till Roy Orbison covers. RiescoFront Ni vet hur det fungerar. Roy Orbison-klassiker blandas med spännande B-sidor. Vet hur ni tänker:  Inte ännu en tolkande text om tolkningar av covers. Nej, inte riktigt. Väljer att fokusera på de intrycken som bestod. Leveransen, känslan, upplevelsen.

Låt efter låt levereras engagerat, innerligt, energirikt och med glimten i ögat. I svarta boots och vattenkammat hår, ömsom slutna ögon, ömsom med blicken fäst i publiken ger han ett mycket ungt intryck. Mellansnacket är en blandning mellan
”- Hej har ni det bra” och sött trevande information om låten i sig. Intryck: Sympatisk kille.

Riesco, levande.

Tagen. Riesco gjorde Orbison mer levande än på flera år. Något i hans sätt att attackera sång och scenspråk imponerade.

Det finns energi, villighet, urge.
Riesco visar en tydlig vilja att ”please the audience” som inte har något rättmätigt motstycke i liknande sammanhang. Han upplevs som en skillad musiker och sångare som dessutom vill att det ska låta bra, som bryr sig om resultatet och publikens gensvar. Det faktum att detta syns så tydligt kanske säger en del om hur kulturen kring denna musik ser ut idag.

Andra sidan av myntet är att de flesta drivs av samma vilja utan att det är lika iögonfallande. Publiken i Åkers Styckebruk känner i alla fall intensiteten och svarar på sedvanligt manér med vickande höfter, spontan sång och applåder.

RiescoBehind

Backstage. For real.

Jonas Holmberg från The HubCaps. Från högerflyen liksom injeceras energi och säkerhet.

Best dressed man and woman emottar bucklan av Ronnie Bergvall.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Glansdagar.

Kvällen osar av Folkans glansdagar.

Vann priset för best dressed – Trolovade Lars Ove Jansson och Angelika Eriksson från Stockholm. Gått kurs i LindyHop genom Chicago swing dance studio.

Vissa har ansträngt sig ordentligt och tagit fram Pärlan. Isiga droppar av frusen kondens gör att de ser sockrade ut när de glider förbi entrén för att hämta upp rödblommiga, högljudda livsnjutare. Vissa har bytt nummer, vissa har redan blivit facebooktaggade i kvällens partybild, vissa får armen omkring sig i en van och bekväm rörelse och andra går hem, hand i hand för första gången. Snacket går, de flesta längtar redan. Det tisslas och tasslas i jack-kön. Det ryktas om vilka band som är på tapeten för den något naturligt varmare upplagan av Winter Dance Party.

– Summer Dance Party 2014!

Newpng

 

 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

2 reaktioner på ”Winter Dance Party!

  1. En klart ass grym kväll, med mycket bra band.
    Träffade mycket trevliga människor;)
    Längtar tills nästa år igen.

  2. After reading through the article, found that it contains some useful knowledge about it and like your way of writing , i will pay more attention to your article and hope that you can also pay more attention to my website.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *