Leif-Ivan bygger bilmuseum i världsklass i Stockholm

FLORIDA. Leif-Ivan Karlsson är en av de mest googlade namnen i Sverige. Arbetarpojken och raggaren från Överkalix har haft flera verksamheter än du haft t-shirts. För dig som vill veta siffror,  surfa på nätet, men låt mig säga så här. Det känns som han kan köpa Litauen. av Lars-Åke Krantz

Super-entreprenören köper 100 amerikanare och öppnar eget museum. Se intervju längre ner.

16

Krantz och Karlsson

Raggaren som blev rik är okvaddad av framgången. När han landat med helikoptern på Powermeet och går bland stånden i  fula shorts köpande  emaljskyltar är han ”hemma”.

Leif-Ivan gömmer sig inte bakom tonade glas, styrelser och telefonväxlar. Han vill ta en öl med dej.

-Jag rår inte för det. Jag älskar människor, säger han.

Worldkustom har fått en unik intervju med mannen det skrivits och tyckts så mycket om inte minst sedan han var med i  femmans chock-TV Svenska miljonärer.

Vi hittade en genuin raggare och en genuin familj.

08

09En av de nyinköpta bilarna som skall stå i muséet.  1954 Oldsmobile 98 med absolut all lyx. Luftintagen på bakskärmarna är extremt ovanligt och förser air condition-aggregatet i bagaget med luft som kyls och leds upp genom hatthyllan i lika unika kanaler

Biarritz-56

01Supermuséet World Of Classic’s i Stockholm är nästan färdigt.

Ettusen kvadratmeter är möblerat med Cadillac Eldorado Biarrittz 1959. Eldorado Seville 1959,”Lettercars” från Chrysler alltså 300 C, 300 D upp till 300 G.

300GVidare alla Chevrolets årsmodeller från 1955 till 1965, Muskelfordar, åtta sekunders dragstripbilar och däckbrännare kort och gott, alla de där bilarna som står ut ur den amerikanska bilhistorien.

21

Leif-Ivan är ingen amatör. Han har sålt bilar i 30 år. Han byggde retrocafé i Luleå med jukeboxar och bilsoffor för  35 (trettiofem) år sedan! Tidningsklipp, Power Magazine.

-Jag var way före min tid och fick lägga ner det där. Passar bättre 2015, säger han.

Chev-59Därför bygger han nu en festvåning på 800 kvadrat ovanpå muséet med en scen stor som en tvårumslägenhet.

-Jaa, ehh det är till kompisen Peter Jesewski som kommer på invigningen, säger han, nästan förläget. Be Bop A Luba med 12 man behöver plats.

För att de ska höras har han installerat en ljudanläggning för konserthus.

-Fast på invigningen kör jag Peter and friends. Mysigare så och jag hinner prata med alla gästerna, säger Leif-Ivan.

15

Aldrig utan sin Susanne. Leif-Ivan och Susanne har bott i Florida tre månader per år sedan 1983. Under tiden har familjen växt. Idag fyller barn och barnbarn huset som blivit för litet.

Odryg.

Familjen är jättego. Känns direkt.  Kokkaffe och Ballerinakex liksom.   Leif-Ivan började jobba på en bensinmack vid tretton och köpte samtidigt sin första jänkare. Han jobbade på OK som femtonåring och sålde symaskiner ett tag. Susanne är också från samma del av Sverige.  Hon städade tågvagnar tillsammans med sin mor när de blev ett par. Karlssons älskar karaoke. Inte en och en utan masskaraoke där alla fem i familjen  har var sin mic och solar på samtidigt.  De bor i ett för litet radhus norr om Fort Lauderdale där två av de vuxna barnen delar rum när de hälsar på.

17

Alla juniorerna har klivit in i koncernen och leder olika verksamheter. Stämningen är avslappnad, generös, familjär. Sonen Pierre (t.h) hade fått ett oljetråg med posten.  Den fula kartongen hade han ställt mitt i vardagsrummet så han kunde se den från TV-soffan. Båten har far och son sågat i tillsammans för att installera basar och slutsteg.

07

06Invigning sista april. World Of Classic’s and sales öppnas för VIP-inbjudna på  Valborgsmässoafton den 30 april 2015. Worldkustom följer  uppladdningen från Florida och senare de sista förberedelserna i snösmältningens Stockholm och vi rapporterar så klart från invigningen, då samtidigt med TV4.

Mustangen i nyskick står i ett av magasinen i USA. En 1968 GT med 428 Cobra Jet  och manuell låda.

02

Han slår igen dörren på sin trippelvita Cadillac cab från 1976 och vi lättar mot Miami och ett av hans warehouse (magasin)  med bilar som skall skeppas. Vi äter på Burger King och han väljer bort dressing och bröd.

-Jag är för tjock, säger han.

14

Högt pris

Revorna på hans ben säger allt. Benen är öppnade och blodkärl har tagits till hjärtat som gav upp vid 39 års ålder. 55-åringen har gett järnet och allt har ett pris.

-Ähh, jag var tillbaka i Solvalla Biltorg tredje dagen. Jag kunde inte sitta och glo. Jag ökade takten efter den där infarkten, säger mannen som käkar hjärtmedicin som Nonstop.

10

Idag jagas han av TV som vill göra realityserie av hela familjen. Han har varit med i programmet Svenska Miljonärer där han visat sin fyravåningsvilla med 22 rum och utsikt över Tullingesjön.

 

Hos Shipping Cars R Us i Miami står bl.a. en 1955 Chevrolet med allt nytt.   57:an bakom har en tillbakaflyttad metanolbigblock.

-Den ska jag sitta och gasa i  inne i museet vid lämpliga tillfällen !!

22

På gården i Tullinge  har han byggt en sjö och ett vattenfall.  Hans Cigarette Top Gun Unlimited offshorebåt med dubbla V8:or, var för sig med dubbla kompressorer (!) flyger fram på vattnet och i media särskilt som han skrivit  The King of Fuckin Everything på den.

– Jag hatar Jante, säger Leif-Ivan

– Idén att man inte skall tro att man kan eller vågar är förödande för den egna individen och för hela samhället.  Jante bromsar våra liv, våra kommuner, vårt land, säger han.

11

Mattias Brännström och Leif-Ivan Karlsson i fikarummet i Miami. På bordet ligger Nostalgia, Bilsport Classic och Wheels.

Solen borrar ner i i Cadillacens vita skinnhav och svetten pärlar. Idag skall åtta containrar börja lastas och Leif-Ivan har kämpat med  titles och köpebevis.

Han har inte hunnit med riktigt men åker med det han har  till Mattias Brännström på Shipping Cars R Us i Miami. I Texas står också ett gäng bilar och väntar och snart är det invigning.

12

Susanne Getten är en glad skånska som hjälper alla kunder med transporter

 

Leif-Ivan skrattar.

-Ähh, nu gör vi kväll. Susanne Getten på Shippingen är fantastisk. Hon löser allt. Nu drar vi hem och tar båten ut på havet, säger Karlsson.

. ”Båten” är inte cigarettebåten utan en komfortabel historia i vitt skinn med hotellsängar, tv, kyl, frys, micro och dubbla V8:or och som tar 15 personer till 100km/h på vågorna.

-Det är bra, då kan man cruisa på låga varv i 60km/h, säger raggar’n och vrider upp discoanläggningen så det hörs till Färöarna.

18Sonen Pierre Karlsson och legitimerade skepparen Joakim Sköldhammar  har åsikter på Leif-Ivans framförande av vattenfarkost i grunda vatten. Party!

19

The king of fucking everything matar på mot öppet hav.

Se Worldkustoms intervju med Leif-Ivan men först . . .

KzDet här är inget youtubeklipp på 20 sekunder man drar i sig för att  köra i ansiktet på kompisarna i fikarummet.

Det här är på riktigt.  Vi snackar en halvtimme.

Sätt dej ner. Häll upp kaffe.

 

 

 

 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

30 reaktioner på ”Leif-Ivan bygger bilmuseum i världsklass i Stockholm

 1. Hej Leif- Ivan och Sussane!

  Så häftiga bilar du har kommit över. Hoppas vi får komma till ditt museum,och både lyssna och se vrålåken, någon gång. Du vet ju att jag älskar musiken av V8:or.
  Vi hannt aldrig komma och hälsa på i höstas, sen for ni till Florida. Men kul att ni snart är hemma här i vårt vackra Swedala.
  Vi sitter här på Ingarö i snöovädret, och längtar efter våren.

  Må så gott och hälsa Sussane, samt barnen.
  Monica och Henry Björkström

 2. Kul intervju! Driftig kille helt klart.
  Tack för tipset om spelningen på Tiki Hut i Cape Coral,roligaste på länge!
  Tack till Leif-Ivan och frun för sällskapet på frukosten.
  Lycka till med Classic World !

  Kenneth med familj

 3. Trevligt att höra din story. Kul att du satsar på ett bilmuseum, är det i Tumba är det dessutom nära. Kanske du vill göra reklam för det på Entusiastfordonsdagen den 24 maj. Vi behöver lite sponsring till musiken scen å ljud. Ni kommer väl dit i år igen hoppas jag. Spänd att få se vilken goding ni visar upp då.
  Hör gärna av dig.
  Lennart (och min mail har du ju).

  1. Hej ni som kommenterat och Tack ja det blev ett fint reportage Lars-Åke är nog Sveriges bästa motor jornalist kul stories även denna och Lennart maila mig och ring jag är i Sverige från 6e Mars så får vi synka utställningen se om jag kan tillföra något.
   För övrigt är jag glad till alla som tycker som jag att det är kul med dom gamla jänkar bilarna. Önskar er Full gas och Rockn Roll just nu från Florida.

   1. du hemma i Tullinge den 6 mars kan jag titta förbi vi bor ju i samma område. Bestäm en tid så kommer jag till dig.
    min tfn är annar 0708-406500.
    Hörs och ses
    Lennart

   2. Hej lejf Ivan o Susanne ni värkar såå trevliga rolig med leksaker vi har massor vi med Susanne Ubbe lycka till med allt och jag ääällllssskkkaarrr båten (vi)

 4. Lycka till med det nya bilmuseet hälsar ”gamlingarna” cykelgrannarna på nr 9 i Florida.
  Ingemar (Annikas farbror)

 5. Leif Ivan that looks like fun and the cars are beautiful and in tip top shape, I think your museum will be very popular.
  wendy

 6. Härligt med driftiga människor inom våran hobby. Hör av dig om du vill ha bra rock’n’roll /rockabilly band på nya scenen!!

 7. Vilken kul läsning på FB en februari kväll. Ska bli kul att titta på alla fantastiska bilar hälsar en f.d Överkalix/Hedensby jänta – numera Sigtuna. Lycka till hälsar Maria Nordmak

 8. Hej. Vilken bra ide. Strålande. Känner till en bra lokal i Luleå också. Vill ni ha nån konstutställning i samband med invigningen? Vad gillar ni. se gärna hemsidan ovan med lite förslag.

 9. Häftigt å kul måste bara komma å besöka ditt museum av drömbilar .. Leif du måste ha en grön Volvo 142 också hade du inte en sådan engång i tiden så du bodde på tingvallsgatan ????

 10. Leif-Ivan
  Du ville att jag skulle kontakta dig ang bilträffen vid Trädgårdstorp efter den 6/3 när du var i Sverige.
  Du kan skriva till mig här när du lämpligen har tid för att ses.
  Jag bor ju inte långt från dig.
  Har skrivit ett SMS till dig och hoppas det gått fram.
  Ses / Lennart Karlsson

 11. Hej Leif-Ivan med familj!
  Har just avnjutit ”Bra Bättre Karlsson” – helt suveränt!
  Fantastiskt att ta del av er tillvaro – lika beklagligt att konstatera att vi i Sverige fortsatt ”vårdar” den toktråkiga Jantetraditionen…
  Framgångsrika och färgstarka personligheter som du och din härliga familj kan vi inte få för många av!
  Hoppas snart kunna besöka ditt museum i Tumba – ser fram mot en stunds bildrömmar…
  Vår polare Sissi på Mångfaldens Hus i Turinge har leende berättat om Karlssongängets besök i hennes butik. Sissi är lite av din kvinnliga motsvarighet – en superenergisk böna som alltid är sig själv och lever med choken utdragen.
  Ser fram mot att snart besöka ditt magiska Classic World!
  Tofflan i källarn’ Lars-Ivan – kör så det ryker!
  /Lasse med huskorset Pia
  Strängnäs

 12. Hej,
  Vi var till ditt museum idag, det var imponerande att se alla dessa bilar. Har själv ägt några på 70 talet. Underbart att se dem igen. Din son tog emot oss på ett trevligt sätt. Lite svårt att hitta till museum annars var allt helt ok. /Lars och Anita från Hudiksvall

 13. hej!
  på femtiotalet trodde jag inte på att jag skulle få vara med det här.
  att få se Leif -Ivans museum,de var toppen.de är mysikt med v8ans
  muller,har en -64 ford Falcon cab.

 14. Här fanns ett häftigt urval av unika bilar. Biarritz, Eldorado, Charger är drömbilar för många så det var kul att få uppleva dessa i reallife.
  MVH
  Boris

 15. Jag vill komma i kontakt med Leif Ivan Karlsson angående krom voktorian hans son pratade om härom fredagen min svåger Leif Mattisson har ägt denna bil

 16. Hello lIef, Hope all is well, I don’t know if you remember me my name is Frank Cervini I met you At a Mecum auction in Florida several years ago, Your feet were swollen and I helped you take your shoes off when we were in the finance office at the auction, Maybe that will help you remember me check out my Facebook page where you can see my picture and maybe you’ll remember, I have a great business opportunity to the tune of $600 million dollar profit!! Get a hold of me my phone number is 585-746-0543

  1. Hej! Leif Ivan , Pelle Appelberg med fru Maude här , Vi är båda imponerade av dina
   bilar och ditt museum. Bor i Falkenberg och Jönköping Har precis avslutat ett stort byggprojekt.med 3 styck stora husprojekt med lägenheter jämte havet vid Skrea strand / Falkenberg. Byggt 30 m från havet på gamla vin o Sprits tomt som är friköpt av BB / Pettersson o Hansson.
   Husen är nu klara och inflyttade så vi bor i
   en lägenhet samtidigt har vi köpt en lgh av
   Tosito / Serneke i Jönköping. Som vi flyttar till i höst . Serneke bygger ju Sveriges högsta boningshus i Gtbg. Kan ju
   vara en intressant kontakt för dig. Jag lägger ju själv av med byggandet nu.
   Man har ju däremot ett antal kontakter kvar i branschen som kan nyttjas. Min bästa kompis är entreprenadchef på de företaget. De har ju varit i båsväder nu Du känner säkert till Iljan Bartljan
   Ja nu till verkliga frågan. Jag vill gärna köpa den amerikanska husbussen s du köpt.från Norrland Piteå? Mycket fin sak
   Årsm. 2017. Kommer inte ihåg märket.
   Är intresserad av ett köp av den husbussen till absolut rätt pris!! Kan du tänka dig att sälja den till mig. Intresserad av den och den Golden Dream som M Persbrant köpt. Scania inredd lastbil. Mycket fin den också! Jag köper den för rätt pris!! Snabb affär Casch!!!.. maila mig.
   Jag är MYCKET !! intresserad av din husbuss!! Vid intresse maila mig ..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *