Persåker gav benet på trean. Hans spritt nya Dodge Hellcat med 720 hästar och manuell sladdade förbi bensinstationen med tjutande kompressor så Corvettekillen i dörren till kassan vred nacken ur led.
Den här gubben kan köra bil. Han har åkt Camaro Cup i tio år. Startnummer 1. Ett tag hade han två tävlingscamaros. Bästa placering: Tvåa bakom Björn Waldegård.
-Himmel vad han jobbade med ratten i kurvorna Björn, sade Jöran om den saken. Han låg i bakkofångaren på rallye-esset och studerade Waldegårds framhjul ständigt arbetande fram och tillbaka i hjulhusen.
I nästa heat skulle Persåker ta Waldegård men då satte han Camaron i betongmuren.
– Är det därför du går som Zeb Macahan på högklackat, frågade jag?
– Han tittade långt på mig under kepsbrättet.
Alltså den ikonifierade plattan-i-mattan-kändisen Jöran Persåker är dalmasen som drev en speedshop i Stockholm i många år och som nu har en Top Fuel dragster jämte alla sina väl omskrivna bilar inne i sin jättebutik i Åkerstycke Bruk. Det här är ”the real deal”. Min respekt är stor inför denna levande legend men en sak bekymrade mig.
Han gick så illa när vi startade marknaden att jag tänkte ”han klarar inte 200 meter”.
Mats Carlsson i Blå Grodorna har en gång sagt att dalmålet är som ett ovalt hjul som blir ovalare och ovalare ju närmare Orsa man kommer.
Dialekten skyndar på och bromsar på ett sätt som inte liknar något annat.
Dalmasen Jöran går på det sättet också. Ni som minns de trekantiga dreven i inledningen till Tekniskt Magasin under sextiotalet vet vad jag talar om. Det ska inte gå. Ändå går han. Persåker.
Det konstigaste var att efter fyra timmar i 32 graders stillastående värme linkade han obehindrat vidare medan undertecknads ben skrek efter stol, soffa, säng, hammock, hälsohem.
Med säckande knän sneglade jag på min medvandrare, ” ska vi sätta oss någonstans eller krascha direkt i gräset” frågade jag.
-Han tittade oförstående på mig.
-Nä, det går bra, jag har litet ont i nacken bara.
-Nacken !!! ???
– Vilken gubbe!
Jag ville tagga av och hoppa delar av marknaden med Jöran tog noggrant rad efter rad. Det var bara att hänga med. Samma gällde från morgonen.
Vilket virke!
-Kom hit kvart i åtta, hade han sagt.
Jag hade en dryg timme att köra.
– Min Iphone ylade 05:45 långt innan sömntåget kommit fram till stationen. Jag gungade på sängkanten som en traumatiserad sengångare. Mjölk och flingor hemma och kaffe på McDonalds gjorde inte ett skvatt nytta. Jag satt på tvären i förarsätet och slog mig på låren för att inte somna längs Burnt Store Roads ödsliga rakor. Kom fram till Persåker med ögon som minustecken.
– Du är punktlig, sade han kort och klev iväg på tvåan vilket fick Dodge Challenger SRT Hellcaten att vädra alla 720 Hemihästarna på en gång och jag vaknade tvärt av 2,8G eller 1,9 eller vad det var. Jag minns inte alla siffrorna Persåker spelade fram på sin ratt som hade flera tangenter än ett piano.
Den här bilen alltså är ju något man inte tror tillverkas.
Vad hände?? Hästkraftskriget tog ju slut 1970 med 454, 455 och 426 Hemi alla på 425 – 525 SAE-hästar.
Den här köpte Jöran innehållande 717 direktinsprutade, kompressomatade, intercoolade, original, Hemi-Din-hästar härom veckan och den är ändå inte värst.
-Vad schälingen, som Bo Ko, säger i barnprogrammet.
Dodge Demonen är värst med 808hk med den går inte att få med manuell och då var det inget för trimkungen, gatbilsåkaren, dragracern och Camarosladdaren Persåker.
6,2 liter kompressormatad Hemi rakt över disk.
Jättecorvetten var verkligen ett bygge. Ford sidventilare och truckram.
Handknackad kaross i stål med ruta från Corvette. Dörrar från Dodge. Cadillaclampor.
Oldsmobilekofångare och delar av huv. Baklucka Chev 36.
Bilen sägs ha inspirerats av Chevrolet 1953 bak och Thunderbird 1955 fram fast allt är större. . Folk runt bilen hela dagen.
Persåker prutar aldrig.
Persåker köper rostfria skruvar på marknaden. Det går till så att han först ger säljaren två dollar som inte fattar någonting utan står och glor med sedlarna i handen. Sedan plockar Jöran skruv för två dollar och går. Han prutade inte på Hellcaten heller. Han skulle ha en vit och hade luskat ut att det fanns en flång ny, vit Hellcat med manuell i Pembroke Pine Florida så han ringde dit på onsdagen.
-Hej, jag kommer och hämtar Hellcaten klockan 13 på fredag, sade han.
Klockan ett på fredag var han där med 65.000 dollar i näven och jänkarna som är van kunder som bara pratar stammade att H-hellcaten inte är riktigt klar men görs klar för leverans omgående. Klockan 4 åkte Jöran iväg med Dodgen i regn, dis, rusningstrafik med två krockar omkring sig, manuell sexväxlad låda, låg etta , 720 pållar och tungan rätt i munnen.
Vi är ute på I-75 nu och sex filer ger plats att leka.
Persåker bläddrar fram att luften i insuget är 38 grader Celsius, Hellcaten använder 25 hästar för att cruisa fram i 110km/h på sexan, vridet som utvecklas just nu är 120 Nm, luften i intercoolern är 25 grader och laddet är -0,5 bar.
Han flipprar i menyerna , ställer om från street till strip till race och G-krafter och reaktionstider på stripen och växlingslampa kan aktiveras så hela instrumenteringen blir gul när det är dags att skyffla.
Farbror Frän tog den naturligtvis till stripen bara dagar efteråt.
Spritt ny kolade han däcken med urkopplad traction control och spann ut på tvären i en långsam 15 sekundersrepa. Sedan 14, sedan 13 och sist på dagen en tolva, allt med originaldäcken.
-Det finns en i New York som kört en nia med slicks och lustgas muttrar Persåker.
Original luftfiltret åkte i arkivet och nu sitter där ett filter som ger mer luft och låter kompressorn tala. Därav tjutet vid macken. Bilen går tyst men när det kommenderas fullt vrålar avgasrören och kompressorn ylar. Dodgen är en stor bil. Fem meter lång och två meter bred väger den över två ton! Jag älskar den.
Söt Camaro. Ville ha den också bara för att. . .
Sänkt med breda hjul gör alltihop, som vanligt.
Car Corall.
13.995 för en Riviera
Solen tände upp Fordarna.
Plåtarbete fördjupad kurs. Buick Special 49 tror jag med Cadillacbakljus.
Bilswap på ena sidan och loppis på andra var en kul combo. Trökkrantz köpte en yxa att klyva ved med till utegrillen.
Fyndet! Hellcat i neon!
– Waow, sade Jöran. Dom har Hellcat och från den sekunden fanns igen återvändo. Skylten skulle hämtas senare.
Vi har pausat med en Coke, hotdog och strips på Sumter Swap Meets Winter Extravaganza i Bushnell Florida. En rejäl träff med swap meet, loppmarknad, car corall och bilutställning, dessutom kvinnlig speaker vilket var befriande och proffsigt. Grötiga gubbar finns det nog av.
Eftersom det är helt ointressant vad undertecknad tycker i jämförelse med dagens huvudperson frågar jag honom vad han tycker om Bushnellträffen. Han får som i Hellcaten sex växlar att dela ut maximalt.
– Mycket bra, säger han men corallen med salubilar kunde ha varit större.
– Jag ger Bushnell fem av sex växlar, bestämmer han.
Vi går mot bilen men han skulle ju köpa den där neonskylten också. Jag försöker peka åt höger men Persåker är djupt inne i en matematisk diskussion med sig själv, ( eftersom jag inte hängt med i pedagogiken), där han beskriver längd i form av bråk, allt enligt det amerikanska måttsystemet.
– . . . så du förstår allt handlar om huruvida man skall beskriva det amerikanska längdsystemet som bråk i foot med täljare och nämnare eller i decimalform som foot och delar av inch kontra vårt metriska uttryckssätt, säger han med vänster pekfinger höjt intill en kupad högerhand.
Jöran Persåker gick ut Naturvetenskapliga programmet med flying colors i matte och fysik och är en sån för vilken den lilla siffran upp i högra hörnet på bensinprisskyltarna har releveans.
– Medan Krantzen tänkt ”fem spänn litern” i tio år processas dagsvariationer som 2,83/9 och 2,83/6 dollar per gallon löpande hos den matematiskt välutrustade dalmasen.
– Neonskylten, försöker jag på stapplande steg i eftermiddagshettan.
– Den, öhh ja .. den kör vi in och hämtar med Hellcaten, säger han och så åker vi plötsligt in i swapet så dammet yr och Persåker, som vägrar pruta, räknar upp sedlarna till säljaren och pekar på Hellcatneonet.
– Hmm, jag har tydligen en drive in nu, säger den amerikanske säljaren vilset till tjejen i ståndet bredvid.
Jag hinner fånga en bild på tilltaget innan han ryker ut från Bushnell med spinnande hjul och avslagen AC.
Dodge Big Bang
– Är det här en keeper nu då, frågar jag?
– Ja, Demonen vill jag inte ha och det finns ingen värre än Hellcaten. Det skulle i så fall vara om de kom ut med en starkare som hette Big Bang.
– Det skulle vara fränt, fortsätter han. Japp, kommer det en modell Dodge Challenger Big Bang då köper jag den.
-Men vadå, har du hört ryktas om en sån, frågar jag ?
-Nä, det är bara mina egna tankar. Big Bang vettu!
– En Big Bang skulle man ha i så fall man skulle byta. Fräänt, säger han muntert.
– Just det, Jöran älskar värme. Med 38 grader i bilen och sex kilometer i benen somnar jag i passagerarsätet innan stora vägen.
-Jag vaknar en timme senare.
– Du! Nu är insugningsluften i intercoolern bara 24 grader, säger Persåker glatt.
April, april det här är inget aprilskämt! Vilken störtskön läsning om masen Persåker och dej förstås! Härligt att läsa i tidiga ottan här i Fort Myers. Regntungt väder, men vad gör det när skrattet bubblar upp!
Puss o kram. Kullan från Dala-Järna
Ps En vecka kvar här, sen ses vi i Rättvik Ds
Tänk att denna underbara människa har lämnat oss, jag fick det tragiska beskedet den 19/12 2023, Jöran Persåker var en sån människa som man trodde skulle leva för evigt, men tyvärr så har nu denna legend lämnat jordelivet, man kommer att sakna hans klingande dalmål som han aldrig övergav trots många år i storstan, han var alltid positiv och glad när man träffade han eller ringde och beställde delar, så detta var en mycket tråkig nyhet så här inför julen, så jag hoppas att det finns dragstripar och v8.or där han är nu också…vila i frid Jöran