Lobonäs Hotrodskola. Rektor Arne Friberg

I Lobonäs menar man vad man säger. Hotrodskola innebär A-Ford vid tramporgeln och sidventilare i korridoren. Uppställning vid bänkarna för rektor Arne Friberg. rodskola31
Sjutton också, det har ringt in redan. rodbygge25
Hjälp. Lektionen har redan börjat.

– Men är du tokig Krantz, säger Arne Friberg.  Sluta med det där. Jag är ingen rektor, ingen lärare, jag var inte ens ordningsman. Jag bara gillar bilar och sånt.
– Jaha okej då, men när jag ändå är här med kameran kan jag väl ta några bilder i läroverket.arne

Arne tittar långt på mig. Han gillar inte skolsnacket och inte den här retstickan i halv storlek.

Han tar ett steg ut på golvet.

Nävarna är som bakaxelklumpar.

Dörröppningen bakom honom ser plötsligt  väldigt … liten ut.

 

– Ehh, nä men Arne  . . .  jag menar, ..  också snavar jag i en ram på golvet!
– T-titta, här ligger ett skolexempel hör jag mig själv säga… himmel jag kan inte få det ur systemet!!!
Jag kommer att få en smäll  i utbildningscentrum.

persaker_logo

Arne lägger armen om mig. Det känns som att få ett  vinterdäck runt halsen. Sedan tar han mig till bespisning och häller upp kaffe.  Vi börjar om då.

Välkommen till Hotrod ….  bygget. Del 1 

rodbygge24Worldkustom har bett att få följa Arne Friberg från Lobonäs. Han har fått en beställning på en A Ford rod från årsmodellerna 30/31  och han tar det litet pö om pö när andan faller på.

img_0227
dsc_0004Ramarna bygger han själv. Han svänger ut dom litet på mitten för att de skall löpa under karossen.  Original är de spikraka och har heller ingen kickup över bakaxeln utan slutar tvärt med en bladfjäder.  Se bilden på originalramen.

I detta just fall formar han om originalramen.
-Jag gillar inte de där hästtrillorna, muttrar Arne.

Hairpins gillar han däremot men det gillar inte SFRO. Hairpins (hårnålar) är stagen till framaxeln som går ihop från två till ett innan infästningen i ramen. (Se ovan) Fungerar på bra vägar men i Norrland är det inget att ha menade SFRO så  ramen ligger där den ligger  i väntan på bättre tider.

Nordtrafik Nordtrafik

Bygget började med att Arne skulle göra en ram åt en kund. Sedan svällde det till att han skulle ställa ramen på hjul. Sedan att han skulle montera karossen och nu vill kunden att Arne skall bygga den klar.  Så… Arne började med att göra en ny ram i 3 mm plåt. Klipp och kantpress är nödvändiga verktyg.  Man kan köpa en ram också så klart.

163
Fyrlink innebär fyra stag som sammanlänkar framaxeln med ramen. Plåtar klipps till på båda sidor om ramen och boxas. Arne svetsar i ett rör mellan dessa där bultarna skall gå. Slutligen tillverkar han ett bleck som sammanbinder övre- och nedre bult på baksidan. Ingen måste men …
-Då blir SFRO glada, säger han. 
164
Framaxeln köpte kunden klar med spindlar från JoCar. Den fästs i fyrlinken med så kallade batwings. Dessa gör Arne själv.  
166
verktygsfilmEfter decennier av roddbyggande och ackumulerad kunskap behöver du idag inte bekymra dig så mycket om vart bilen hamnar i höjd över marken.

Denna framaxel har fyra tums drop vilket ger en lämplig ”rodhöjd” för de flesta.  Tvärbalken fram har en given höjd infälld i ramskenan och i den bultas transversalfjädern med sitt uträknade fjäderblad. 165
Naturligtvis kan du bestämma själv på millimetern hur du vill ha det… eller som här bränna ihop det enligt tradition. Balken köptes färdig.  Ramtassarna fram är öppna och slutförs senare. 167
Här ses fyrlinkens infästning i ramen.
-Detta är mycket kraftigare än på en serietillverkad bil, säger Arne.
– Fabrikerna kör med 1 mm plåt och dessa roddar har 3 mm godstjocklek, fortsätter han.

När ändå motorn hänger här.  I detta fallet en 350 vanmotor med tillhörande TH 700 växellåda från Chevrolet.  Motorfästena går flush med balkens överkant och är också givna på det sättet. I andra änden har Arne fått ”passa in” motorn så den ”sitter bra” med tanke på bakaxeln. image4

Grundregeln är att vevaxeln i motorn skall vara parallell med pinjongaxeln i bakaxeln. Annars får man vibrationer.  De kan få vara olika i höjd. Faktum är att de ska vara olika i höjd för att knutkorsen skall jobba men … de måste vara parallella.

Krantzjackan 1000

167

I övrigt kommer vi till den första svårigheten. Trängsel.  Arne har monterat styrsnäckan som är en nytillverkad Vegastyrsnäcka. Okey nu börjar trängseln för nu sitter styrstången där och sedan skall headers hit och oljefiltret skall också rymmas.  På andra sidan skall headers och startmotor samsas. Läge för passa in, mäta,  punkta, skära upp, göra om, göra rätt.

Det får räcka för denna gång. Fortsättning följer . . .

Backa Worldkustom

 

 

 

 

 

 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

En reaktion på ”Lobonäs Hotrodskola. Rektor Arne Friberg

  1. Hejsan
    Vi bor i Schweiz. Tyvärr Hot Rods är inte tillåten här, därför undrar vi om det är möjligt under vår Sverige resa nästa sommar att hyra en sån hos er.
    Mvh
    Gabrielle

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *