Min första cruising 1980, sedan var man fast.

Vår första Cruising blev en riktig upplevelse som innehöll det mesta av vad som kan hända bilar, blod, fylla, flykt i bil, hundbett, knytnävsslag, mm. av: Jan Silèn

ragg01OBS. Fotografierna har inget med texten att göra. Dessa har Lars-Åke Krantz tagit från nätet för att ge en tidstypisk inramning. (Ber om ursäkt för fel form på regplåtar)  Vänligen hör av er till Krantz på email om ni inte vill att någon bild skall vara med. OBS

ragg2Året var 1980
Året var 1980 och vi var nyss fyllda 17 år, jag och kompisen skulle få följa med ett äldre gäng på cruising.

På den här tiden var det ju cruising varje fredag och lördag året runt. Men vi hade aldrig varit på cruising förr så vi hade inte riktigt koll på vad det var.
Man hade ju traskat på Hamngatan i Hudiksvall någon fredagskväll när man stannade efter man slutat för dagen på Gymnasiet. Men inte tänkt att det var cruising utan bara mycket folk och bilar ute som det ska vara.

ragg7Till Sundsvall
Det var norrut vi skulle denna höstkväll, till Sundsvall.skylt-sundsvall-e14345427609511 När vi börjar närma oss stan så ska bilägaren hämta en tjej som han kände, hon skulle också med och dom skulle visst vara ihop. Vi svänger av E4:an in till Bredsand, en förort söder om Sundsvall och glider in på parkeringen.
ragg12

pix-c7646r1Vi traskar iväg mot hyreshuset där bruden bor och när vi kommer till dörren in till hyreshuset
så möts vi av en trasig ruta och fullt med blod på golvet.

 

ragg4

Någon har haft bråttom in eller ut genom dörren, eller så har det varit nått bråk här. Vi tar hissen upp till lägenheten och bilägaren pratar mycket om bruden som ska vara hans tjej.

Vi går fram till dörren och plingar på och hon öppnar, men när hon ser vem som ringde på skriker hon ”jävla idiot” och drar en knytnäve 41712628-serier-affisch-med-knytnaven-och-explosion-bubbla-pa-komiska-bakgrund1 mitt i ansiktet på bilägaren och stänger dörren.

Lite skamsen och med brustet hjärta så lommar han och vi iväg till bilen, det spirade nog inte så mycket kärlek mellan dessa två. krossat_37571811_51c04b7ee087c37c529c5fc11

Vi åker in på cruisingstråket ”Köpmangatan” i Sundsvall men cruisingen har inte riktigt kommit igång än, vi är lite för tidiga. Så han som fick boxen på näsan föreslår att vi ska hälsa på några andra som han känner tills cruisingen har kommit igång.

ES5

ragg3
Till Nacksta
Så vi åker mot Nacksta en annan förort väster om Sundsvall. Parkerar och tar hissen upp till lägenheten och jag börjar fundera vad det är för folk vi ska till denna gång då.

Får han en till snyting nu när vi ringer på dörren? Men nu går det bättre denna gång blir vi insläppt. I lägenheten är det fest och det är mycket folk där plus tre stora Schäfrar. statistik1

En av dom som var med i bilen hade Schäfrar själv och skulle lära oss småpojkar hur man handskades med dessa djur, men han var inte riktigt nykter och det gillade inte hundarna så han blev biten.

 

ragg6

Köpa öl
Drickat började ta slut och vi hade ju en chaufför så nu skulle det åkas ner på stan och köpas öl, jag och kompisen följer med för vi ville inte stanna kvar i lägenheten.

På en bensinmack inhandlas två backar 31iback1 Folköl (i brist på annat) och vi åker tillbaks till lägenheten och festen fortsätter.

Nu börjar klockan bli mycket och det är dags att åka ner på cruisingen och dom i lägenheten ska också med ner på stan så det blir fullpackat i bilen.

 

ragg8coop_facebookNer på stan
Vi åker några vändor fram och tillbaka på Köpmangatan men man ser ju inte så mycket när man sitter väl inpackad i baksätet med immiga rutor.

Några bilar hinner man se och vi ser också att det är mycket folk på trottoarerna.ragg5Vi parkerar efter gatan och som tur är så kliver dom ur bilen så man får lite luft. Jag och kompisen sitter och tittar på alla fina bilar som glider förbi.

Men kliva ur bilen vågar vi inte det är mycket bråk, fylla och högljutt ute på trottoaren så det är säkrast att sitta kvar. Gänget från lägenheten och bilägaren försvinner i folkvimlet och vi blir lämnade kvar med chauffören som är 18 år och nyss fått körkort.

ragg9

Personerna på bilderna har inget med berättelsen att göra.

Han tyckte heller inte att det var så kul att dom andra försvann. Klockan går timme efter timme och dom kommer inte tillbaka, vart har dom tagit vägen? Måste vi ut och leta efter dom?

norrlands custom

KÖR, KÖR, KÖR
Men så kommer bilägaren och en av dom från lägenheten springande och kastar sig in i bilen och skriker, KÖR KÖR FORT KÖR. Chauffören startar och kör snabbt iväg och vi ser tre-fyra personer kommer springande mot bilen.

svall

Foto: Per-Åke Åhman

Stanna inte säger bilägaren till chauffören, kör till lägenheten. Han hade visst träffat på förre ägaren till bilen och dom var inte riktigt överens om betalningen. Vi kom tillbaka till lägenheten och festen fortsatte, nu var man lite trött på detta spektakel som skulle vara cruising. Ska vi aldrig åka hem snart? Klockan går och natten börjar närma sig femoverhalvfem1morgon och äntligen ska vi åka hemåt.

ragg10

Trötta släpar vi oss iväg ut till bilen och åker förbi cruisingen en sista gång. Det är fortfarande bilar och folk ute på gatan. Jaha! Var det så här en cruising gick till? Nu var vi en erfarenhet rikare och fast för alltid med USA-bil.

 

Hur gick det sedan för oss som var med på den cruisingen 1980 ?

Nu har det gått 37 år.
mekonomensill2

Ja, hur det gick för mig vet du. (ovan vid ratten)

Kompisen hade flera jänkare under flera år på 80-talet men är nu medelsvensson och egenföretagare.

Chaffisen den natten åker nu Impala -66:a cab.

Han som blev hundbiten fortsatte med Pripps Blå till slutet.
Bilägaren hamnade i samma men lever så vitt jag vet.


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

En reaktion på ”Min första cruising 1980, sedan var man fast.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *