Project Cadillac 1959 top chop del 16 av 500 kanske

KML stressar mig.  De vill komma vidare och jag sinkar arbetet med att inte leverera.  Ett underbart läge. 

Del 0  Vill du läsa upprinnelsen till projektet, del-0 om du så vill, klicka här.
Del 1
Del 2cad59_06

Del 3

Del 4
Del 5
Del 6
Del 7
Del 8
Del 9

Del 10
Del 11
Del 12
Del 13

Del 14  
Del 15 


Bengt Kvarnström

Januari 2018
KML, Kvarnströms Mek och Lack i Njurunda söder om Sundsvall hade redan svetsat torpedväggen, lagat sparklådorna, svetsat hatthyllans anslutning mot de flyttade takstolparna och flyttat takets dropplist  så den harmonierade med takets sänkning vilken gjordes live av Bernt Karlsson Californien under det första Västerås Summer Meetet 2016.

De har ringt efter mig för jag har slarvat och inte skruvat loss allt som skulle demonteras.
– Kom hit, vi kan ju inte ha bilen här hur länge som helst.
-”Hur länge som helst”, tänker jag. De fick ju bilen för en dryg vecka sedan.

Pre 30.
Hastigheten beror på att chefen inte fyllt 30. Robin Kvarnström har redan gjort sig ett namn som en mycket begåvad billackerare. Välarbetade bilar lämnar plåt- och lackverkstaden på löpande band och han bromsar inte in och får frossa för en choppad 59 Cadillac .

Den skall custas, masseras och målas efter kundens önskemål bara. Snabbt, effektivt med högklassigt resultat. Det är business as usual oavsett om Robin målar en tankbil, en helikopter eller fixar en försäkringsskada på en tremiljoners husbil.

Diagnos på en minut.
Han tittar på baksärmens buckla.
-Påkörd bakifrån här, säger han snabbt. Stötfångaren har flexat in här och här och deformerat skärmen och sedan fjädrat ut igen. Stötfångaren har klarat sig med en mindre buckla men skärmen har tagit stryk.
Jag ser inte vad han menar men han kommenderar:

-Ryck bort fångaren Krantz. Ring och se om du kan få den avkromad i veckan.
– Jag fixar skärmen under tiden, säger han och fortsätter: 
– Du ser till att hörnet kommer tillbaka riktat asap så vi kan passa in och matcha skärmen mot det innan bilen går till lack och fångaren till krom.
-Till lack!? Ska den lackas liksom nu snart, säger jag och fortsätter !?

M-men dörren skall ju riktas och ..jag har en lista på fyra A4-sidor som behöver åtgärdas och . . . Robin tittar på listan. Bockar snabbt av 20 punkter, stryker fem av dom och skriver till några andra.
-Klart innan nyår säger han. Se till att få hit den riktade stötfångaren så vi kan måla innan granen kastas ut.

Tolv timmar och fortsätter
Klockan är sex på kvällen. Robin har varit igång sedan sex i morse i lackverkstan. Nu har han gått över hit. Jag har fått bort kofångaren med hjälp av Robins pappa Bengt.  Migsvetsen knastrar där han fäster draghammaren för att rycka ut deformeringen.

Full gas överallt
Jag ringer A-MEK i Uppsala = Roger Andreassen som sköter byggets

krom. Jag måste gå ut för Robin bankar oavbrutet med en karosserihammare.  Roger fattar direkt.
-Få hit båda stötfångarhörnen till i morgon så ser jag till att Dalakrom avkromar,  jag riktar dem därefter identiska och skickar upp. Hälsa Myran – klick.

– J-jaha, säger jag vilset.
Jag har 40 mil till A-MEK och buckligt krom på golvet som han vill ha i morgon.
Hantverkare i den här divisionen gasar fullt i varje kurva.

Pappa Bengt Kvarnström vet jag sedan tidigare är en skicklig mekaniker, plåtslagare, glasmästare och nu får jag vara med i verkstaden. 

Problemet. 
Ett problem som många duktiga bilbyggare kommenterade när bilen stod  för visning på Classic Car Week i Rättvik var dropplisten.  När Bernt sänkte taket i Västerås hann han inte med att lina upp dropplisten.

Den måste sänkas till främre rutbågens nya nivå men utan att förstöra det så viktiga svepet i taklinjen.
-Vad är det med det då, sade Bengt som redan fixat det på en sida under eftermiddagen.
– Bernt hade ju ritat en linje med tusch. Jag följde den bara. Visst låter det enkelt, läsare!

Lösningen

Bengt kapade efter Bernts linje och lade i en kil med plåt. Grejen var att det sitter en förstärkningsbalk på insidan så taket fick spännas ut i sidled med spännband som förankrats utanför bilen. Här gällde stor noggrannhet för att bevara linjespelet. Svåra grejer som kräver blick. Bengt har choppat tak förr. En Kvarnström till är också där, Christopher. Snabb, effektiv och lugn. Han tar hand om allt vi inte hinner. Christopher Kvarnström är stjärnkock. Japp, du läste rätt och en rackare på att skruva bil. Proffsigt KML med snygga kläder och logga på hela teamet.Krantzen hade en ide om att flytta skölden med Cadillacloggan från instrumentbrädan till hatthyllan.  Jag hade tagit med mig ett fint, som jag tyckte, avgasrör som kunde fällas ner i hatthyllan. Hatthyllan kommer bli lackerad i bilens färg precis som dashen. Vi höll på att montera loss de gjutna AC utblåsen från instrumentbrädans nedre del inför lack när plötsligt Bengt stod med ett i handen och fingrade vid hatthyllan.
Så mycket snyggare, mer arbetat, med koppling till bilen och så harmoniskt. Det var annat  än Krantzens avgaspipa från Biltema det!   

Bengt svarvade upp hålet så skölden gled in och det hela fick ett originalliknande utseende i bakfönstret.

 

 

Han monterade en lampa bakom också när han ändå var igång!

Så kom stilisten Bengt Kvarnström att bidra med en egen, unik detalj i custombygget. Underbart.

Bengt nytillverkar innertakslister till gamla jänkare för den som behöver. Kolla här. 

En fantastisk afton på betongen.
Jag säger till min son Gottfrid som också ligger på golvet med verktyg i handen.
-Detta är helt grymt! Jag har ju gjort reportage om dessa otroliga bilmän som låser in sig i garaget och meckar två dygn i sträck inför utställningar och mässor. Nu fick vi vara med !!!
-Som att vingla ut på isen med bröderna Sedin och Foppa på var sin sida. Klart jag gör mål. Mellanmål i alla fall.Jag stod mest vid bänken och hällde Coca Cola och fnasade Kexchoklad.
-Fika, ropade jag emellanåt!

Ingen lyssnade.  De hade ju en bil framför sig som skulle bli klar nån gång.
– DET HÄR var det roligaste jag varit med om på länge.
-Att mecka med proffsen på KML.


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *