Märta från Säter köpte nyckeln först

SVERIGE. Hon ville så gärna ha en Crown Victoria. På en marknad såg   hon nyckelämnen med rätt emblem tillhörande samma bil. Hon köpte  en startnyckel och lade i en handväska så liten att den knappt fick   plats. Galet? Javisst. Då – men knappast nu. by Lars-Åke Krantz .

sater1Lev   din dröm heter det och vad kan gå fel med ett nyckelämne för   femtio spänn mer än att egot får sig en törn. Märta  Stornils från Säter lade nyckeln i dockhandväskan och somnade   gott.
sater2
Nu består inte familjen av drömmare utan av hårt arbetande   med en fritid som mest handlar om bilar och femtiotal. Har man dessutom Järudds  Bil som nära nog granne vill pusselbitarna falla på plats.

sater3En   Crown Victoria från 1956 med modern drivlina kom snart på tapeten.   Just att den var uppgraderad under skalet tyckte maken Rune passade som startnyckel   i dockhandväskan. Detta eftersom de kör mycket i hobbyn.

Åker du på en träff eller cruising i Säter med omnejd   så kan du vara säker på att Märta och Rune är endera   arrangörer eller besökare. Järudds Bil ombesörjde importen   och Kromvicken får rulla.  Nu   när Rune uppgraderat till arbetsbefrielse varvar han ner med att köpa   en verkstad som skall inredas i två våningar med garage, mekplatser   och samlingslokal.
-De är bra säger Märta. Men ny lokal kan vi planera fler aktiviteter.   Det är försommar i Säter och det   spritter i jäntan som närmar sig 100km/h fast i år på   en milesmätare.

sater11I Säterdalen är det onsdag och bilarna     står uppradade. På scenen spelar Walles Gäng.

sater6Det räcker     med en takt. När vispen träffar skinnet samtidigt som A-strängen     på basen avlossas uppstår släpig musik som luktar deltablues. Dragspelet är moset och stämsången grädden. Visst ja! Waow! Det här är ju en webtidning. Lyssna här. (Tips: Högerklicka och välj ”öppna i nytt fönster”  så kan du spela i bakgrunden och läsa  vidare)
sater4
När jag skall fota är låten slut men de lägger till tre och en halv takt för att jag skall hinna få mina bilder. Helskönt. Musikaliskt. Lekfullt. Backdropen är en filmduk med sprayat namn och trummorna verkar vara hemside från flottans     minsvepare. På megafiolen står det STÅ-bas så alla skall känna sig trygga.
sater5
Sven Wallin – Dragspel, sång. Michael Wallin – Trummor, sång. Linus Wallin – Kontrabas, sång.

Det är tråkigt
Det är tråkigt att de tar paus. Fast bra för då får jag se turnébullen. En Bedford med Vauxhallmotor! Ding på bonusklockan och ding igen för Hagströmtröjan. 
Att möta de här genuina gängen som spelar offpist  är så mycket mer värt än se Bruce Springsteen på storbildskärm bland 20.000 deodorantade partymänniskor.

Här är varenda skruv rätt och om inte så ligger verkstadshanboken beredd i framsätet. Ding på klockan igen. Hoppas ni fick många spelningar i sommar och att växellådan höll.

sater7
-Kom och lägg dig här på huven. Bruden t.v. inbjöd silverräven bak i klungan till en bra raggarbild anno 1963  men fick dålig respons. I alla fall medan kameran var där.

sater8 sater9 sater10

I villervallan som uppstod efteråt tappade jag bort anteckningarna  så de skjutgalna dalmasarna fick förbli anonyma. Boka in en onsdagkväll i Säterdalen nästa sommar.  150 bilar om solen hälsar på. – Bra skit.


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *