Mission 47 del 1

Är bilen inte klar? Är kontot ansträngt och 2015 redan här?  Skall det bli en sommar till utan jänkare där man bara går och glor på träffarna? -Glöm det! Färdigställ bilen nu! Gör det på en helg med hjälp av kompisar och åk i sommar. by Lars-Åke Krantz

 

Mission02Mission 47 med unikt material aldrig tidigare publicerat

Projektbilen Mission 47 skapades 2008 i den nu avsomnade tidningen Classic Börsen. Berättelsen om Mission 47 har efterfrågats återkommande sedan dess.  Vi ska börja med unikt material aldrig tidigare publicerat men först originalstarten från 2008.  Så såg det ut underbart layoutat av Åsa Hjelm. 

mission01

 

Måste en tillfräschning av bilen ta tre år, ruinera samlivet och avslutas med en lack för 35 000?  Är det lyckan?

Jag håller kanske på att bli mossig men jag minns när bortsprätta navkapslar och kromade plastmuttrar var hett inför midsommarhelgen -77.  Jag minns när några kompisar lackade en bil för tusen spänn som var blank hela sommaren.

Står din bil på platta hjul, smårostig med trött lack i garaget? Känner du dig pressad av dessa som delar bakluckan för att se om det möjligen kan finnas rost mellan plåtarna? Glöm det.

Nu skall vi snabbfixa kärran, vi skall ha kul under tiden och vi skall framför allt ÅKA i sommar! Det är hög tid för Mission 47. Fem hjältar samlas för att förvandla en trött bil till en hal glidare på 47 timmar. Detta till en kostnad av 10 000 spänn. Häng med.

Så långt den gamla starten av serien. Här kommer bakgrunden till bilen aldrig tidigare publicerat. 

Nytt unikt material.

Mission03Det börjar långt innan vi visste att Buicken ens existerade. 2003 åkte Krantz till Manhattan för att under två veckor göra en produktion för STV och hjälpa till med några smågrejer för  Sveriges Radio.mission04

Det var reportage som inte hade det minsta med bilar att göra men raggar’n hade  luskat fram en bil också. En Ford Galaxie cabriolet från 1963.  I slutet blev den någon dag över och TV-fotografen hängde med till New Jersey  där en bilentusiast hyrde ut bilar och rekvisita till filmbolag.

Svart lista

mission05

Edmond Gassali skakar hand med Krantz inför TV-kameran. Ren bluff.

-Högst på min svarta lista över oseriösa i hobbyn står ägaren till det företaget, Edmond Gassali, säger Krantz.

Galaxien provkördes och synades på plats framför TV-kameran, den betalades  kontant och alla åkte hem. En  buckla på framskärmen skulle åtgärdas och sedan skulle bilen skeppas inom 14 dagar.

Lurad

Det kom aldrig någon Galaxie cab. Ärendet bollades på email, blev  mer och mer mission06infekterat och efter ett år önskade Krantz bara att få tillbaka pengarna, utan bil.

Han belades då med ”parkeringsavgift för ett år” som i stort sett motsvarade vad han betalat för bilen. Krantzen skulle inte få någonting.

 

mission16

American hero

mission07

-Inom hobbyn har jag fått många fantastiska vänner.  Bilmannen  och vännen Rich Zypher  boende upstate New York fick nys om haveriet och gjorde ärendet till sitt eget.

Krigare

Utan förfrågan eller betalning spenderade han ett år med att kriga för Krantz  med Mr. Gassali. Rich lyckades dra ärendet  i den amerikanska motsvarigheten till konsumentverket tack vare att affären inte gjorts med en privatperson utan med en firma.

mission09

County of Bergen

-I’m on a mission here, skrev Rich på mail  som ringde hundra samtal och förde ärendet framåt, månad för månad.

En dag fick Krantz ett mail. Det var från Rich, the american cowboy som tyckte att dumma svenskar inte skulle utnyttjas av amerikaner för sin godtrogenhet . ”Vilket konto vill du ha igen dina pengar på. ” stod det.

JUBEL!

 

-Först och främst ska vi dela lika.  Utan dej, ingenting så nu splittar vi på pengarna, skrev Krantz men Richie vägrade ta ut någon ersättning.

-Behåll alltihopa tills jag kommer över om något år då, svarade Krantz och lade till ”eller förresten köp en bil åt mig i stället. Det är mycket roligare än pengar.” Tre månader senare kom en förfågan:

mission15

-Vill du ha en Buick 1950 coupé.

Jag bara gapade. En Buick 1950 coupé är en grym grej med rak åtta vars grill gett  upphovet till det svenska uttrycket ”dollargrin”. Buicken hade varit helrenoverad 1995 och hade stått på utställning kort efteråt men de senaste åren hade den förfallit ute sommar som vinter och idag stod den och smälte ner (melting som amerikanarna säger) hos en biker.

Nervös pedant

mission08

Rich köpte bilen, tog hem den till sin gård, tyckte att den gick ojämt, rev av  topplocket, tog ner tanken, justerade, fixade.

Richie är en galen pedant med en drömvit 1959 Cadillac Biarrittz bland annat.  Han är nervös också. Han oroade sig för allt möjligt.

Inget reservhjul, tio år gamla diagonaler. 6 volts elystem med tygkablar, spruckna kylarslangar och broms på ett framhjul. Han pratade om containerfrakt och transportförsäkringar och …

Krantz plan is to have no plan

Under tiden hann Krantz fylla 50 år hemma i Sverige i ett jättekalas där 300 gäster på kvällen samlade ihop över 12.000 kronor som en kul grej till att forsla hem Buicken.

mission10

När Krantzen så dök upp på Rich gård i USA 2007 i en nyinköpt 1970 Cadillac cab, skakade hand, satte sig i Buicken och tänkte dra ner till Manhattan utan försäkring med falska skyltar och fyrkantiga däck skakade han på huvudet.

mission11

-Crazy Swede. Lars plan is to have  no plan, sade han, log överseende och beställde en transportbil.

Cadillacen kördes  till Port Elisabeth för skeppning och Buicken kom dit på transport. Efter att ha lämnat båda bilarna  stod jag och sonen Gottfrid 12 år ensamma i hamnen utan hjul. Vi såg en korvkiosk.

mission12 mission14

 

-Vill du ha en körv, frågade  jag.

Det ville Gottfrid

mack tractor

Vi åt stående i solen när en stor truck stannade för lunch och vi pratade litet med föraren.

Buicken är en saga.

-Jag skjutsar in er till Penn Station. Därifrån kan ni tar er var ni vill, sade han och så fick vi åka MACK truck över New Yorks järnbroar  i rusningstrafik i 120km/h.

mission13

Buicken är således en solskenssaga från början till slut och kommer aldrig att säljas. Den är ett två tons rullande monument över alla vänner  hobbyn  genererar dag efter dag, år efter år.

I nästa nummer är den hemma i Sverige.

 

 

 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *