Anders Dahlgren på Door2door har skeppat 400 bilar.

I ett garage utanför Stockholm släntrar en 50-årig yngling på betongen.  En ovanlig syn. Han befinner sig oftast på resande fot och har varit i nästan alla delstater på uppdrag från svenska kunder som söker sin drömbil. av Krantz 

door_to_door_4door_to_door_15Anders Dahlgrens garage är en bit av Amerika.  I taket hänger de typiska glittergirlangerna från bilhandlarna.

I USA  blixtrar de  i natten. De ses överallt utomhus på de väl upplysta fälten med salubilar.  Bilamerikas själ. Glittergirlangerna.bilskadeservice-leffes-lack3

door_to_door_7Längs väggarna står vackra bensinstationsdetaljer och termometern är från Mobil.  Anders Dahlgren är en sann entusiast med känsla för det genuina vilket gett honom goda referenser hos de som använt hans tjänster som billetare.
door_to_door_13Har du själv hittat en bil hjälper han dig med frakten dörr till dörr.
– Det är inte ovanligt att jag flyger mellan tre-fyra delstater på mina resor och tittar på bilar åt ett helt gäng svenska kunder, säger Anders.
– Ibland hittar man dessutom något intressant längs vägen och vet om en svensk kund som det skulle passa.
door_to_door_12
Stämmer allt får man fånga banköverföringarna i flykten, tänka om, improvisera och få det att funka.

Anders är en bilcowboy som krossar landet kors och tvärs i entusiasternas tjänst. Över 400 bilar har det blivit sedan han startade 2004.

ES5

Bor gör han i Sverige men resorna är otaliga fram och tillbaka. Hur började allt Anders?
door_to_door_2– Jag hade ett bra jobb på posten. Jobbade på PR-avdelningen för framtagande av nya frimärken. Jag var superintresserad av frimärken på den tiden.  Vi snackar nittiotal och den konstnärliga ådran har alltid funnits där.
door_to_door_9
door_to_door_10Anders redogör exakt och kronologiskt.

En dröm att intervjua.  Plötsligt rotar han fram en tavla med tidningar och allt får en förklaring.

 

norrlands customHan är proffs.  Han var redaktör för Classic Chevy Club Swedens klubbtidning Classic Mirror 1998-2002 och han både skriver och fotar. Anders har gjort tre grejer för Worldkustom. Intressanta reportage från USA. Detta var på den tiden Worldkustom  gjordes på två språk. Anders engelska texter är oklanderliga.  Här kan du läsa hans reportage
door_to_door_16 door_to_door_17 door_to_door_18

Jaha frimärksgubbe – men bilarna då?
door_to_door_1
– Jomen med smak för färg och form och design kom man ju inte förbi det amerikanska femtiotalet och de amerikanska bilarna i gemen.
Farfar hade en 1955 Chevrolet Bel Air så dessa bilar har alltid funnits i familjen. 1994 såg Anders en annons i Motorbörsen.  På farfars födelsedatum köpte han den gamla Chevan från 1955. Bilen, som är monterad på GM Nordiska i Stockholm, blev 1997 ett frimärke.

door_to_door_11
Från lugnet på postkontoret till biltrapper med hela USA som arbetsfällt kan steget tyckas oändligt men Anders sadlade om och idag ångrar han inget.
– Hobbyns personer är väldigt bra att ha att göra med, summerar han.
door_to_door_8
verktygsbodenAnders berättar vidare:  – Nästan alltid överensstämmer bilen med det utlovade skicket. Idag är det ännu lättare med snabba bildöverföringar och till och med film. Skulle något avvika kan man justera det med priset.  På över 400 bilar och 13 år har jag omförhandlat priset tio gånger.   door_to_door_5
Annars har det stämt men jag gör min läxa noggrant innan jag åker.  Affären med betalning och transport på plats brukar vara över på tre timmar. Sedan drar jag till flyget och nästa delstat.
– ”Man kan fixet numera.”

door_to_door_6

En enda gång har jag tvärvänt.
Det var en äldre kvinna faktiskt. Hon hade blivit änka, skulle flytta ifrån Michigan och hade lagt ut bilen till försäljning.  När jag kom dit förstod jag att hon inte böjt sig ner, än mindre tittat under. Jag förstod henne.  Hon menade inget illa.
door_to_door_14
Anders Dahlgren har ett samarbete med Mats Carlsson på den eminenta bilsighten usabil.nu.usabil_small

Där lägger Anders upp film från sina resor.mats
Mats Carlsson usabil.nu

Gå in på usabil.nu och kolla på filmerna.

Om du klickar på bilden med bilen ovan kommer du direkt till filmen om Californiachevan som hamnade i Örnsköldsvik.

viksjomatnostalgi170823

door_to_door_3
Det är november i Sverige. Den egna daily drivern är en dängd GMC.
-Inget är bättre än när jag får vika upp kragen och ge mig ut även om det är kyligt och blåsigt.  GMC:n får mig att må bra, avslutar Anders Dahlgren Door2Door.

Facebook  Door2door

Hemsida Door2door

www.usabil.nu 

leif-ivan8


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *