Arnes hotrodskola del 4

Arne kopplar in sonen Björn, målar och börjar monteringen.ridler-award-2016-2-nwWorld of Classics Museum and sales.Hot rods har idag blivit konstföremål som fått egennamn och upphöjts till historia och satts in i Hall of Fame.  Mångmiljonbyggen av proffsfirmor där ägarens arbetsinsats är att skriva under checken.  Allt det där är ju bra men låt inte det hindra dig från att sätta ihop en ”hembyggd” hotrod att ha kul med, säger Arne som tillverkat flera.
– Det var trots allt så allt började.
– Bygg själv och ha kul i garaget.

Här kan du läsa tidigare avsnitt.
Del 1
Del 2.
Del 3

Worldkustom följer hur Arne kröker till en hotrod i Lobonäs.
rodbygge26

img_0218
ES5Arne har bl.a. en rapp 31:a roadster med klädd aluminiumsufflett, så den ser ut som en cab, allt byggt från scratch.

Karossen har han valsat fram själv.

I förra numret färdigställdes ramen och karossen passades in . Så här slutade tredje delen.
hotrod28

Nu fortsätter Arne. Häng med.

hotrod01Men vad tusan. Går det bakåt?  Nja, en hotrod bygger man tre gånger. Först bygger man den, sedan plockar man isär och målar och sedan bygger man upp den igen för att inte sällan plocka isär efter provkörningar och besiktningar, slutjustera och sätta ihop den en tredje gång.

coop_facebook
Arne Friberg 05

hotrod02Golvet gjordes i flera olika delar. Nu svetsas de samman till större enheter. hotrod03Bakgolvet under soffan åter från lackering.

Arnes verktygstips.
hotrod04Hur ofta har inte den lilla klena borren som skall centrera hålsågen smullit av, säger Arne. Mycket frustrerande.   Han har byggt en egen hållare för hålsågen.  Här borrar sonen björn hål i framvagnsbalken på ett annat bygge.
hotrod05 hotrod06Kolla den centrumtappen!!!  Grov som en fura eller i alla fall 12 mm.
 Man borrar ett  12 mm hål där man skall köra cirkelsågen. Centrumtappen är 12 mm och den går aldrig av. Den håller cirkelsågen på plats i alla väder.
-Jättebra grejer tipsar Arne.

X-up annonsDen tidigare punktade ramen är nu färdigjusterad och klar att helsvetsa.

Arne öser på
hotrod08

hotrod09Slipning förstås så allt ser proffsigt och snyggt ut. Nordtrafik
Det är ett ständigt plockande på och av, säger Arne. Tro inte att du är ensam. Så funkar det när man bygger en egen bil. hotrod10
hotrod11Plastkarossen får förstärkningar som gångjärn till dörren skall fästas i. Fyrkantröret fortsätter ner i golvet.

 

Städer har rondellhundar. Arne har en garagehund. Älvis. Japp, den heter Älvis med ”ä”.   Här kör man även istävlingen på sjön i februari med samma namn. Älvis on ice.  Läs mer om den galenskapen här.
hotrod12Rotweilern kommer från djurskyddet.  Den hade tillbringat sitt liv fastkedjad vid ett element. Den var rädd för allt.  Idag trygg och glad hur än det lever om i garaget. hotrod13Ramen hemkommen för lack skyddad av TV-soffans plymåer. hotrod14
TBI-motorn från en Cheva-van kräver elpump och dubbla bränsleledningar.  Oljeledningen dragen. Rixglas_5

Avgaset på plats liksom mycket annat. Det börjar verka hotrod banne mej.

 

hotrod15
Från banka och slå till skyddsplats vid monteringen.  Alla gamla verktyg skitar plötsligt ner bygget. hotrod17Kunden har kommit och tittat med godkännande ögon och far och son Arne och Björn Friberg skruvar vidare. hotrod16Arnes egna fotstegsförstärkningar ser plötsligt ut att vara integrerade med ramen.hotrod19

Mekko_hansen

Christoffer går i femman och har redan en egen rod.

Barnbarnet Christoffer är lättare att ha med och rulla plåt  än sonen Björn, säger Arne. .

Björn, som själv kan rulla plåt, vill liksom också bestämma över plåten.
-Christoffer är följsam och en bra hjälp som varit med mycket i verkstan, enligt farfar.   Rodden drivs med en skotermotor. hotrod20Framvagnen köptes färdig av kunden men det har varit mycket pill ändå, säger Arne som vill göra på sitt sätt för att allt skall bli maximalt bra.

Kolla panhardstag fram?
Panhardstag är till för sidledes stadga. Man hittar dom hållande bakaxlar. Arne gillar inte tvärställd bladfjäder fram.
– Det blir ingen precision, säger han, men ägaren bestämmer.   Panhardstag kan finnas på hairpinupphängning  men inte på fyrlink. Arne monterade ett i alla fall på fyrlinken.
-Blir stabilare och bättre, säger han. hotrod21Gummiklammer med extra slangskydd. Även slangskydd varhelst rören går igenom ramen.
– Och hur många timmar är du uppe i nu?
hotrod22– De vete fan, säger Arne överraskad av frågan.
– För många säger han sedan. Man kan aldrig ta betalt för alla timmar. Å andra sidan när man konstruerande löpande ser jag det som eget lärande vilket också värt något så alla vinner i slutändan. persaker_logohotrod23

Bakslag.
Fribergs hade missat göra hål i fyrlinksfästena för handbromswiren.  Svårt komma åt.  Tog tid och möda det som hade varit så enkelt innan allt svetsats ihop.

hotrod24Chevrolet  V8an är en 350 tbi från en van, alltså den enklare insprutningen som ser ut som en förgasare bestyckad med datastyrda insprutningsmunstycken. hotrod25Det mesta på plats och allt arbete börjar se ut för något plötsligt. hotrod26

Volvo 140 har ett tråkigt bultmönster som är ”eget”.  Arne och Björn borrade nya, gängade hål med Fordmönster. Inga pinnbultar alltså utan fälgbultar i fortsättningen

hotrod27Sonen Björn Friberg är bra att ha. Fortfarande mjuk i lederna när det skall krypas.  Han bygger egna roddar och custombilar tillsammans med pappa Arne.  När detta skrivs är ramen helt komplett och allt sitter ”i”.

Vi väntar med spänning på nästa steg i Arnes hotrodskola i Lobonäs men först skall vi ha sommarlov.  ”Den blomstertid nu kommer.”rodskola32


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *