Project 59 Cadillac del 7 av 500 kanske

Jag backade i blindo utan bromsar rakt mot garagets högra dörrstolpe.  Gotte skrek högt ute på gården men för sent.  -Jag hörde vinge, bakljus och lister krossas.

Project_59Cadillac Välkommen till Worldkustoms nya projektbil.

En 1959 Cadillac Series 62 2d ht som ska bli  i milt kustomutförande. 

Ett rostfritt renoveringsobjekt med matching numbers och kritmarkeringar kvar i motorrummet. En rak bil med bra krom som stått orörd i ett warehouse i Indiana i trettio år.  Nu skall taket fimpas  av och sänkas och den skall få datastyrd motor och låda. Del 6 av sisådär 500

16237972_1332587270094955_888677719_nBörja aldrig skriva innan allt är klart
Så lydde rådet från en tidningskollega ”så man har kontroll hela vägen och vet utgången”.  Men jag gillar inte kontroll.
– Jag gillar verklighetens oöverträffade galenskaper.

Följ kalabaliken
Följ kalabaliken hela vägen till körbar bil med svenska nummerplåtar

Del 0  Vill du läsa upprinnelsen till projektet, del-0 om du så vill, klicka här.
Del 1
Del 2

Del 3

Del 4
Del 5
Del 6

Katastrofen
-Jag hörde vinge bakljus och lister krossas inne i huvudet.

När jag skall skruva men bilen dras den ur kallgaraget upp på gården. När den skall in knuffas den i rullning för att själv öka farten och rulla tillbaka in.  Den har inga bromsar. Bara parkeringsbroms och trycker man på den blir det jobbigt att få in bilen. Fritt fall bakåt alltså.

Satt på plastdunken som ersatt soffan för tionde gången när bilen sattes i rullning av Gottfrid. Solen var skarp denna kväll och skuggorna korpsvarta inne i carporten som föregick garageöppningen. Dessutom hade jag glömt tända ljuset inne i garaget. Farten ökade. Jag rullade fortare och fortare mot ett svart hål.

Uppe på gården stod Gottfrid. Han såg bilen rulla för långt till höger och varför korrigerade inte gubben?
Inne i bilen väntade jag på att komma in i skuggan så ögonen skulle vänja sig men skuggan kom aldrig och jag studsade in i carporten i blindo, kände att något var fel, ryckte till i ratten och hörde kraschen inne i huvudet samtidigt som Gotte skrek.

cadillacblackhole

Bilen for in som en raket och jag slog till parkeringsbromsen. Allt blev tyst. Gotte kom springande
-Men är du blind gubbe och varför bromsade du inte!!?

Cadillacen stod snett. Den hade smitit in två centimeter från högra dörrstolpen.
-Jag väntade på skuggan, sade jag.
–  ?!!  Dej kan man ju inte ha till någonting.  I morgon bitti bygger jag en dragstång. Detta var sista gången med en blind vildhjärna utan reflexer som vägrar använda bromsen.worldkustom-projectDagen efter fick jag en fin dragstång av junior. En blå.

jarmo2I Österbybruk är fortfarande bärgar’n ett embryo. Den står som en påbörjad blomprydnad i skogsbacken på Jarmos Bilskrot.
-Det är lugnt säger Jarmo.
– Den skall ju bara byggas och lackas och regbesiktas och kontrollbesiktas till Västerås.

tidig-59aBilen är nu renblåst inuti. Dörrsidan tillverkad 24 september.

Annars då?

– Jamen Fantastiskt!
Åke Tjernell kom med gassvetsen och värmde framfjädrarna. Utan motor var den skitful med huven pekande mot himlen på struttiga hjul. loweringEfter femtiotalstricket att värma fjädrarna fram så de föll ihop plus två varv kapade bak  är den vacker som en midsommardag. För första gången känns det som min bil. Min nya 59:a.
cadillac59Jag inbillar mig att det blir lättare för Bernt att jacka ner taket om bilen står vettigt på hjulen.  Avgassystemet var det löjligaste jag sett. Två sugrör i papperstunn rostfolie.  Tog fram rondellen och sågade hål i tanken.
–  Javisst alltså, skivan studsade till och den helfriska tanken började fukta. Har historiskt sett svårt för rondeller.

prankpetrol– Vilken STANK!  Soppa från 1977.  Värre än hypoidolja.

Hela garaget är obeboeligt. Lukten kom in i huset! Myran blängde. Rev ner tanken och tömde över i tiolitershinkar, sölade på  betongen, ute på garageuppfarten och gräsmattan dog. Hela tomten stinker.

Det heter inte bensintank. Det heter BENSINSTANK.

Hällde i gräsklippar’n.  Nu vägrar den starta. Får glödga med blåslampa.

Har haft korsdrag i garaget dygnet runt plus utsugsfläktar.  Luktar fortfarande efter en vecka.  Funderar på att buteljera och sälja på  Västerås Summer Meet om sex dagar.

Prank Petrol –  Häll i kompisens Zippo.

bargaregottejohanCadillacen är nu hämtad av en annan av Jarmos sex bärgare.
Johan Larsson från Norrtälje hoppar in och kör.  Krantz junior är med och lastar.

Arne Friberg i Lobonäs har fixat material till Bernt Karlsson och Roger Andreassen står redo med blästern i Uppsala på lördagsmorgonen.
Västerås Summer Meet  är om fem dagar och livet rusar i ådrorna. 
cadillacbargare
TACK alla fantastiska som hjälper till med ett garv mitt i semestermånaden.
Raggare är tokbra virke. Finns inget bättre.

Vi ses i Västerås. På torsdag sätter Bernt Karlsson sågen i den live inför tiotusentals. Han har visst en tatuering föreställande en Cadillac 59 förresten.  Kanske blir det cruising på kvällen i en choppad  Cadillac med dragstång.
– Missa inte allting nu kära Worldkustomläsare. Västerås 6-7-8 juli.

 

Bonusmojs


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

2 reaktioner på ”Project 59 Cadillac del 7 av 500 kanske

  1. Härlig video och så är det att demontera lister, pilligt och så måste man vara försiktig! Tilll skillnad mot dagens plastbilar som alla plastklpipps bara går sönder!!?

  2. Intressant projekt,
    Kul läsning med krönikaformat och med lite humor.
    Ska bli roligt att följa, hoppas det inte skall behöva bli 500 avsnitt innan det är klart.
    All ära åt orginal-renoverare men med lite custom inslag tycker jag ger extra krydda åt projektet. Taksänkningen är kanske gränsfall på ett redan lågt tak men det blir säkert bra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *