Hotrods i Australien

AUSTRALIEN. Jag var och besökte Kustom National Hot Rod Show nere på Phillip Island utanför Melbourne i år igen.  by Mats Carlsson

Som en del av Usabil.nu och Worldkustoms läsare kanske vet så har jag min frus syster boende i Melbourne i Australien sedan nästan 20 år tillbaka så vi har firat jul o nyår där ett flertal gånger.

Aus1
Phillip IslandDenna bilträff har jag besökt en 5-6 gånger genom åren. Har skrivit om den tidigare både i Bilsport Classic och under reportage på Usabil.nu.
Årets träff följer samma upplägg som tidigare år. Träffen är en tre dagarsträff och tempot är ganska laid back som man säger här down under. Lite företag som säljer lite delar och kläder, två band som underhåller och show and shine, dvs bilar som ställs ut. Jag uppskattar att här var runt 400 – 500 bilar i år vilket gör denna träffen till en av de större här.

aus23

Man serverar bra mat och öl på området och ingen dricker pilsner utanför restaurangområdet. Det arrangeras inte heller någon organiserad cruising på kvällarna vilket är vanligt hemma i Sverige, men en del spontan cruising förekommer såklart.

aus13
aus14Vad man däremot gör är att man vid fasta tider låter bilarna åka ut på racebanan och köra runt en stund vilket är mycket uppskattat av besökarna. Men tyvärr inga burnouts eller annat som sticker ut, man åker runt i ett makligt tempo. Men det är rätt coolt för visst är alla bilar snyggare när de rör på sig!

aus29

Bilstilen här nere är annars typ samma som i USA och Europa, det man kan se är att man gillar kompressorer på motorerna och så älskar man sina pickuper  eller UTE som de kallas.

aus21
Jag pratade med Waddington Hot Rod shop  som bland annat tillverkar en 28-29 pickup kaross i plåt och de berättar att de säljer en hel del högerdörrar som reservdelar till befintliga gamla karosser. Detta för att den dörren är helt utsliten efter att farmaren hoppat ut och in genom den dörren flera gånger om dagen genom åren.

aus22
Annars är det roddar, Mustanger, Chargers och lite 50 – 60 tals bilar som dominerar, många är importerade på senare år från USA men också en hel del är Australientillverkade.

aus27

Både Ford och GM via Holden har bilfabriker här. Ford har egna modeller för denna marknaden och Holden kan väl bäst beskrivas som en mix mellan en Cheva  och en Opel.

aus28

Rätt kul för man kan ibland se en Ford som karossmässigt är likvärdig med sin syster i USA men den har helt annorlunda lister och emblem, lite grand som Canadabyggda Fordar.

aus12

Grabbarna oh tjejerna på undersidan gillar bilar och det är en stor hobby här, och det ser man direkt. Jag vet också att en del av de reservdelar som ni hemma köper från USA faktiskt tillverkas i Australien.

aus15
En liten anekdot:  Senare i veckan var jag och besökte Waddingtons Hot Rod Shop här för att prata med dem om att de skall bli återförsäljare för den svenska 5-fönsterskarossen som undertecknad också är inblandad i. Två dagar senare mailade min kollega Arvid i Sverige, att han reklamerat två st Kwik Top cabställningar till Vintique Inc för de var maskätna i trädet.

aus25
Vintique Inc skickade detta vidare till sin leverantör och bad dem kontakta Arvid. Det visar sig att det är Waddintongs som tillverkar cabställningen och säjer den till Vintique Inc,  som säljer den till återförsäljare i Sverige.  Ja, Rodvärlden är liten.

aus11Det finns faktiskt liknande historier hemma i Sverige med svensktillverkade delar som säljs i USA och sedan importeras hem tillbaka till Sverige av mekarsugna killar, men det tar vi en annan gång.

aus10

aus9Får ni tillfälle att besöka det stora landet down under så besök gärna lite bilträffar.

aus18Det finns någon i stort sett varje vecka, tänk på när ni planerar att landet till ytan är lika stort som Nordamerika, men det bor endast  20 miljoner människor här..!
– Alltså lika många som i London…

aus19
Avstånden är stora och många platser helt obebodda. Men det är ett otroligt vackert, trevligt och lätt land att semestra i.

Mats Carlsson at Ayers Rock Australia
Mats Carlsson för Worldkustom.com 

Newpng


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

3 reaktioner på ”Hotrods i Australien

  1. Kul med nåt från down under. Det är så mycket av vår hobby vi aldrig ser nåt om i sverige

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *