Världens första Funnycar

Ett sånt kaxigt uttalande tänder ett fyrverkeri av skeptiker, väcker ett mummel av protester och ger bränsle till hjärnor med bättre vetande.  -Fine. Krantz bidrar gärna till att lyfta ämnet och bringa allmänhetens klarhet. Detta är världens första Funny Car – Rätta mig om jag har fel.  av Lars-Åke Krantz

Världens första Funny Car – maj 1965.fc40Härmed deklarerar tidningen WORLDKUSTOMS chefredaktör Lars-Åke Krantz  att Ron Pellegrinis Super Mustang är världens första Funny Car!

Förstora bilderna med ett klick. (Gäller generellt i Worldkustom) fc2

Definiera Funny Car
Plastkaross – rörram – centrerad sittbrunn – heltäckande kaross och snarlik ett befintligt bilmärke

Först vill jag definiera  glosan Funny Car. En Funny Car måste ha en glasfiberkaross. Plåtbilar går bort direkt. En Funny Car måste vidare ha ett specialbyggt chassie som håller upp plastkarossen. Originalramar går bort direkt. En Funny Car måste även ha sittbrunnen i mitten. Man sitter inte shotgun i en funny eller på ”förarsidan”. Man sitter mitt i bilen och sist, en Funny Car liknar ett befintligt bilmärkes heltäckande kaross. Inte en jetmotorkorv, inte en dragstercigarr, inte en halv roadster med nakna framhjul. Därför är detta världens första Funny Car och den kom till i april månad 1965.

fc3TV kändisen Tommy Ivo, Don Prudhomme, Don Garlits och många andra skapade de mest fantastiska byggen för dragstripen i början av sextiotalet.

Nya, större motorblock producerades av bilfabrikanterna och på tävlingsbanan exploderade effekterna i händerna på drivna trimmare och raceteam.

Allt var effekt och hastighet och allt ökade årsvis när de stora tillverkarna försökte överträffa varandra i konceptbilar och motorkombinationer.

I Chicagoområdet fanns en ung man som bara levde för racing. Grabben såg den årsvisa trenden och red på dess vågor. Större, kraftigare, fortare.  Han hette Ron Pellegrini (t.v.)

 

fc4Ron var en legogasare. En sån som höll plattan i mattan åt vem som helst som betalade och som behövde en driven, totalt orädd pilot.

The Showboat.

Ron Pellegrini körde serier i en multimotordragster tillsammans med Tommy Ivo 1962-1963. Ett fyrhjulsdrivet uppvisningsmonster med fyra motorer som gjorde burnouter med alla fyra hjulen och hette Showboat.

fc6The Thunderbolt. 1964 hade Ron fått arbete hos Hawkinsson Ford hemma i Chicagoområdet nära sin hemstad Cicero som ansvarig för olika specialprojekt. Teamet hade FYRA Ford Thunderboltar, det i sig en produkt som skulle ta flera sidor att belysa, men vi lämnar det. Ron gillade i alla fall 427:ans galna kraft i Thunderbolten.

1964 World's Fair Ford Mustang IntroductionThe Ford Mustang. Så presenterades Mustangen för världen den 17 april 1964. Ron kunde inte  tänka gatkörning eller sportvagn,. Han såg bara strippen framför sig i den lilla lätta bilen.

Rev  isär en helt ny bil.
När Hawkinsson Ford i Chicago lyckats få in de första exemplaren, som börjat rulla ut från fabriken redan den nionde mars 1964, övertalade Ron återförsäljaren att ta en flång ny bil och riva ur den helt. De bankade ut motorrummet och satte i en motor från en av Thunderboltarna. En 427:a med highriser insug.fc7-Pang 0 – 210 km/h  på 10,91 sek.  Pellegrini gick efter det till Fordledningen direkt som fick en uppvisning på deras egen testbana varvid Ron efteråt fick frågan:
-Vad i himmelens namn har du gjort med den!!?

fc9The Quarter Horse. 
Han berättade det men förklarade också vad han ville göra inför 1965. Han sade att Chryslers Hemimaskiner förmodligen skulle sopa banan med allt nästa år och att han ville bygga en Mustang som denna, fast ännu bättre, med plastkaross och rörframvagn för att möta konkurrensen.

Han hoppades att Ford skulle, precis som med Thunderboltarna, bygga hundra stycken och han hade också namnet klart: Quarter Horse. (Amerikas vanligaste hästras typ westernhästen, smidig och muskulös). Fords racingchef Jacque Passino tog konceptet och gick.

fc38

Ron var överlycklig. Han vankade hemma och väntade under vintern. Jul kom, Nyår kom, det blev vår och Ron kände att han måste börja boka racingsäsongen. Han gick ut med att han skulle visa upp den nya konceptbilen i Maj 1965.

fc34

I april 1965 meddelade Ford att de inte gillade glasfiberkonceptet. Ford hade dessutom väntat så länge med beskedet att Rons tävlingssäsong och åtagande slogs i spillror. Han stod utan bil med tre veckor till första bokade tävlingen i Gary, Indiana. Han hade vidare lovat visa upp den på Memorial day 1965 vilket inföll den 31:a maj.

fc37

Nu startade han, tillsammans med kompisen Chuck Vesely, ett utopiskt, galet projekt. Han slet loss en bil från Ford. Betänk att detta var när Mustangerna var hetaste hett och nyaste nytt. Fabrikerna hann inte tillverka Mustanger i takt med efterfrågan.

fc11

Ron ryckte loss en Musse, smetade in den med bilvax och hällde glasfiber över hela rasket. De hade alltså tagit en flång ny bil och gjort en plugg utav! Från pluggen gjordes en form och i formen bakades en glasfiberkaross som vägde 100 kilo.   (Bild från karossens renovering)

fc10Mitt i det kriget köpte Ron Pellegrini en Street Altered byggd av Dennison, Arlasky & Knox.

Han slängde karossen och tog rörram och drivlina från den.

Det sparade mycket tid. Det var bara det att ramens hjulbas var hela 28 centimeter kortare än Mustangens.fc12Karossen sågades av mitt i dörren, rakt över taket och kortades 40 centimeter. Bakdelen flyttades fram 18 centimeter på ramen och fronten förlängdes 30 cm. (Bild från karossens renovering)

fc13

Det tunna, fladdriga skalet passade nu över hjulen. Mellan dessa satt en 392 Hemi med 6:71 kompressor och Hillborninsprutning. Från ingenting till komplett bil med öppningsbara dörrar på tre veckor.fc14Det hade blivit maj månad 1965. En sömnlös Ron Pellegrini kände pushcaren stöta honom i baken. Startmotor och kylsystem vägde så det hade utgått. Dekaler och namn hade inte hunnits med vid det här laget.

fc22Lådan bestod av en LaSalle manuell låda som rensats på alla drev så bara fyran fanns kvar.

Han släppte kopplingen och motorn vaknade med att ryta upp till 9.200 varv i ursinne innan den knattrade ner.

Tanken rymde tolv liter bensin med 30% nitro. Han hade nu mindre än fyra minuter på sig att värma däck, backa tillbaka, stadgea, vänta på granen och göra det som han alltid gjort. Stoppa gasen i botten.

fc15

Föraren som stod på tur i bilen bakom såg Mustangen studsa rakt upp när Pellegrini släppte kopplingen. Den tycktes landa en halv meter åt höger på bakhjulen med framhjulen i vädret där Ron reflexmässigt ställt dem åt vänster.

fc16När framändan slog ner girade bilen vänster, sedan höger. Hela banan användes men han släppte aldrig gasen, berättar de som var där inklusive startern som givit sig till känna med anledning av kortet ovan. Pellegrini tvärsläppte  alltså kopplingen med full gas på fyrans växel och lät bakhjulen brinna som de ville mot underlaget.

fc17Publiken  såg den nya modellen Mustang från Ford, som knappt fanns hos återförsäljarna ännu,  göra 9:93sek, 267km/h med fullt hjulspinn hela vägen. Folket var i extas. Speakern vrålade, kamerorna blixtrade. Alla såg ju att det var en Mustang, fast konstig.

-Yeah, it really was a funny car sade speakern . . .

fc18…och där har vi det i skrift för första gången i november 1965.

Innan säsongen var över hade Ron Pellegrini fått dit namnet på bilen, Super Mustang, men mera intressant, han hade kapat en hel sekund! Han körde 8:82sek, 278 kilometer vilket så klart gjorde den till världens snabbaste Mustang 1965.

fc19

fc23Bilar på randen till galenskap hade kort livslängd när nya idéer ständigt dök upp. Framvagnen studsade upp och ner ofta med framhjulen hängande i luften långa sträckor. I slutet av strippen, när hastigheten närmade sig trehundra, kunde Supermussen träffa en ojämnhet och lyfta med alla fyra hjulen från asfalten.

Ron Pellegrini hade infriat sina löften och åtaganden men när säsongen var över återvände han till sina Buickrötter och byggde senare en rörramsförsedd Buick 67:a med plastkaross som fick namnet Super Bird.

Mustangen studsade vidare ett tag men ingen vågade köra som Pellegrini. 1970 hamnade den i Florida och senare tippades den i ett snår på en skrot i Tampa. Notera dörrens text. The funniest car.

fc21

Far och son Bob och Scott Schramm mosade fram på skroten 20 år senare sommaren 1985. Den unge Scott såg bilen först.
-Kolla pappa, vad är det där?

Pappa Bob hade ingen aning men det såg skumt ut. Skrotens ägare var inte intresserad av att sälja. Nå, Bob lämnade telefonnumret. Två år gick, så ringde det.
-Är du fortfarande intresserad?

fc24

Bob tog nu med sig sin kompis och Mustangkännare David Beyer. Bob och David visste om glasfiberkarosser med lång nos från senare delen av sextiotalet men de var alla fastbacks. När de kom fram var besvikelsen stor. Motorn, Halibrandhjulen bak och de klassiska hjulen fram var borta. Den kortade Olds -57 axeln likaså

-Suck.

fc25

Det var bara en rostig rörram som låg där plus den gamla växellådan och en kaross i sönderfall.  Bob tvekade.

Då sade David: Ja, jag har ingen aning om vad detta är men jag tänker inte åka hem med tom vagn. Köper inte du den så köper jag. Bob betalade 600 dollar och åkte hem med huvudet fullt av frågor.

Åren gick. Bob visade bilder på projektet för Don ”Big Daddy” Garlits som numera bor i Florida men han hade aldrig sett bilen. Efter några dagar ringde han. Big Daddy hade frågat runt och si en snubbe vid namn Ron Pellegrini hade visst info.  Bob ringde och ja… resten vet ni. En sannsaga.

fc27

fc28Med den nya kunskapen skred de tre till verket 2003. Ramen kördes till Bill Holtz i Fort Myers, en gammal dragstersmed.

Han dömde ut ramen direkt. Den hade kroknat av alla nedslag och av ålder.

Han återskapade en likadan i chrom moly rör och klädde med aluminumplåt. Bob letade fram en Oldsmobile bakaxel enligt originalet som kortades och  förstärktes. Rätt hjul skaffades och naturligtvis en 392 Hemi efter Pellegrinis minne och anteckningar (med vissa praktiska uppdateringar).

fc29

Sonen Scott lade ner månader på karossen. Han snyggade till alla skador, återställde, lagade och vid slipningen hittade han reklamen som fotades för att senare återskapas.

fc33

Bilen sprutades med enkomponentsfärg precis som i maj 1965 och bokstäverna beställdes efter gamla foton.  2005 kunde karossen lyftas på ramen och värdens första Funny Car var återuppväckt.

fc43392 Hemin startas på bilutställningar och event.  Motorn är uppsatt efter Ron Pelligrinis anteckningar med undantag för praktiska ändringar.

De specialbearbetade ventilkåporna med Fordnamnet  har lurat många genom åren. DSC_0648

Tack vare Mustangkännaren David Beyer, Scott Schramm som såg bilen först och fadern Bob Schramm, som tyvärr inte är med oss längre, är ett enastående stycke amerikansk dragracinghistoria bevarad för framtiden.

fc26

fc31En websida har legat ute i 16 år med en fråga om någon, någonstans kan erindra sig en tidigare funny enligt definitionen överst. Under 16 år har inget svar kommit in. Bob, Scott och Davis har turnerat runt med bilen i en täckt trailer innehållande utställningsmonter med foton och historik i över ett decennium.

fc41Tänk att Ron satt här i 300 med fullt hjulspinn våren 1965!   -Vi visste inte att bokstäverna skulle var gula, vi hade bara sett svart-vita foton, berättar Scott för Worldkustom

fc30

Massor med folk har delgett sina upplevelser av bilen, bland annat han som satt bakom Super Mustangen när den lättade på startplattan.

fc35Andra har sett de olika reklamnamnen på bilen och sagt, ”jag jobbade där”. Många minns Mustangens vilda framfart. Ingen minns dock någon liknande bil före Ron Pellegrinis bygge.

fc42Trion har själva inte velat skriva ”världens första Funny Car” på vare sig släp eller skyltmaterial men har tacksamt mottagit hjälp att hitta info om någon tidigare, dock utan resultat.

Men nu är det sagt i den svenska, världstäckande motortidningen Worldkustom.
– Detta är världens första funny car

 

 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

11 reaktioner på ”Världens första Funnycar

 1. Hi Lars,
  This is the best article you could have done on the Funny Car.
  It just blew me away.
  Thanks
  David

 2. Thanks for publishing such a great article. I really appreciate you putting the Super Mustang out there again for all to see. My father would have appreciated it, also. Thanks!

 3. Fantastic article. You have done a great service in bringing the Super Mustang to light for today’s generation of mustang enthusiasts!

 4. Thank´s guys.
  Happy to hear that my mishandling of your beautiful language is readable and understandable and in some way even enjoyable.

  And yes. With 60.000+ readers and still no earlier found the car seems truly to be number one.

  Lars Krantz

  1. The first of the ”funny-looking cars” were a trio of 1964 Dodge 330 Max Wedges which were named the ”Dodge Chargers”. They debuted in March 1964 at San Diego Raceway.[

 5. Great research, thanks for the effort.
  Ron Pellegrini was one of a kind and knows way more than he would ever tell about drag racing in the midwest back in the 60’s and 70’s.
  I was always a fan, and we became casual friends when I was announcing some races on the AHRA Grand American tour.
  It is great to hear the history of that unique car from the beginning.
  Thanks for the effort.

 6. Hello, I had a customer of mine give me original photos of Ron Pellegrini’s ”SUPER MUSTANG”. Apparently this customer named Mike was going to build a model of it, so Ron sent him many photos and photocopied magazine articles back in 1999. Mike emailed me through my website http://www.speedcityresin.com and told me to give these to Ron if I ever got in touch with him. I emailed Ron a long time ago as I was asking him for permission to make a model of his Super Mustang (which he said yes). But since then he has not returned my emails. And now I see he can’t. I want to donate these original photos (printed by Beach & Barnes in Maywood Illinois) to whom ever posses the ”Super Mustang Funny Car. Can you please put me in touch with the new owners if the car.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *