Krönika: Blåsningar

Med över 250 begagnade bilar som passerat har man åkt på blåsningar och någon har man blåst själv också. Vi tar en skopa ovett och lägger under mikroskopet, by Krantz

Jag har absolut inget emot de säljare jag tar upp här.
Det är en kul hästhandel. Det vet man när man ger sig in i leken. 

Avsågad framvagn
Helt nyss. Med 40 års erfarenhet, hamnade jag på rygg, golvad av en värmlänning.  Yngste Krantzen hade börjat sin bana och ville ha med pappa ”som kan alla trick”.
-Det är lugnt vettu, sade jag. Ingen lurar määj.
Värmlänningen var ung, bjöd på kaffe och gödslade den goa-dialekten flödigt som sola i Karlstad och vi slöt ögonen och betalade. En Merca 320 cdi för 10 papp.
– Kanonbil sade jag till junior och tog en kaka till.

Om jag hamnat på rygg i gräset på plats, istället för mentalt efteråt, hade jag kanske sett att framvagnsbalken var avsågad med rondell, troligen efter oljetrågsbyte. Nu såg besiktningen det istället när sonen kom in med sin nya bil. Framvagnen satt ihop med sex oljesnoriga svetsloppor, den vattenkylda generatorn lade av och bromsdatorn brann, allt inom tio dagar. Sedan var bilen värd noll.
-Bravo pappa.
Vi lyckades såklart sälja den vidare. Kanonbil vettu. Hästhandel.

Bilen brann på hemvägen.
VolareFör länge sedan.

Handlade en Plymouth Volare i akut V8-feber.

Instrumentbrädan brann upp innan jag kommit hem.

Förlorade 20.000 på 20 sekunder.

Lacken ramlade av och det luktade kolmila och använda blöjor ever after.  Drog det nödvändigaste med EK installationskabel från fabriken.  Startlåset blev ett grått fläktvred från ASEA. Fläkt halv = tändning. Fläkt hel= start.

Volare2Det andra, radio, lyse, fläkt, slogs på med en, enda knapp. Allt eller inget.

Stod hela vintern under snön. Såldes osett som en vit kulle i skaren till fyra vinterraggare i skoterstövlar som delade på den för kaffepengar.

 

Överraskning i lådan

rar3Ännu mera nyss. Köpte en Chevypickis från Norge som växlade rart.  

Här kan det vara dags för en språklektion. 

Rart på norska betyder konstigt. För norrmän som läser kan jag upplysa om att rart på svenska betyder sött, gulligt, charmigt, fint. 

Det visste jag såklart men när glosan användes av fantastisk trevlig norrman kopplades translatefunktionen ur i hjärnan.

Lådan växlar litt rart – jamen vad mysigt – lät det i min skalle.
– Igen alltså. Jag gillar säljaren. Mycket cool kille med många roliga bilar och jag har inget som helst att säga om köpet. Vi kommer att träffas på CCW under glada former och han sade ju att lådan var rar hela tiden.

Vi tog oss hem 70 mil på fritt valda växlar.  Automatlåda i sin yttersta form. Den blandade och gav och vi ylade på skogen i sextio tills nån plunch plötsligt bytte plats i tråget och vi for iväg i hundra på fyran. Lade mig under efter hemkomst sedan sonen tagit ner tråget. Sjuhundralådan karaktäriseras av ett knippe kablar som hänger i löst uppfästa gator i ventilpaketet. Här fanns ingenting!!?

rar2

Jag har varit med om brunnen lockup-spole, kabel som lossnat på fyrans tryckkännare och glapp i genomföringen till utsidan men här var hela elsystemet borta.

-Soprent!

För övrigt var ett shiftkit installerat och oljan såg fin ut så det var en rar liten 700 visserligen där all el slängts i sophinken.
Efter att en kärvande ventil innanför TVS-ventilen hittats får nu en TH 700 jag har liggande låna ut sitt elsystem inför den kommande provkörningen.

Båten som bottnade.
Några år sedan. Bor man vid en kanal i Florida på vintern måste man ju ha båt. Köpte en osett på Craigslist av ett befäl inom marinkåren. Skickade över 30.000 i blindo medan jag var i Sverige.  Att vänta tills man själv kom över och i lugn och ro pejla båtmarknaden på plats, ansåg jag vara ett ovanligt korkat sätt att handla.

boat1

Hämtade båten i december vid ankomst och lade den i kanalen. Blå, fin båt med ruff, tre sängplatser, pentry, Mercury inombordare och servostyrning.  Fräste fram under palmerna och skreksjöng Sea Cruise uii baby uii.   Snörade fast den bakom huset och gick in för att sova.
– Tittade ut från spisen när jag kokade morgonäggen dagen efter och såg bara kapellet.  Sprang ut.
Jodå, båten var kvar. Tryggt och säkert stod den på botten. Dynorna flöt omkring i hytten och Mercuryn hade vatten upp till ventilkåpan.

Om fem dagar skulle familjen anlända och jag ville överraska med propellerparty och kanalkaffe.
– Myran skulle aldrig gå med på att sitta med vatten till midjan på armbågs längd från nyfikna alligatorer.  Hon är så känslig.boatsI en korsning i stan tvärnitade jag inför den röda båten som stod i trädgården. For sale stod det. En Sea Ray, båtarnas Cadillac. Vit inredning, röd heltäckningsmatta. Mexikansk säljare. Jag köpte den så klart. När familjen kom inspekterades omgivningarna av sonen redan i mörkret vid midnatt.
-Pappa, viskade han. Det ligger två båtar nedanför huset. En blå nere i vattnet och en röd uppepå.
– Long story, sade jag. Vi tar det i morgon när ni sovit ut.

Ubåten såldes via Craigslist och den röda Sea Rayen då. Jo, den gick bra i en hel timme. Sedan kokade tändspolen.  Såldes till cuban. Blåsningar.

Pappas båtutflykter har med åren blivit återkommande skrattfester runt bordet. Nu ligger båt nummer tre där i alla fall.
-Ingen vill åka.

 

 

 

 

 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

En reaktion på ”Krönika: Blåsningar

  1. Hahahaha!! Du är makalöst bra på beskrivningar , skrattar så tårarna är på G.. ???

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *