Ny renovering 1960 Cadillac Seville

Christer och Ing-Marie Johansson från Sundsvall överraskade med att visa en ”ny renovering” i höstas.  Cadillac Sevillen från 1960 hade precis blivit färdig.  Denna är bil nummer 803 av 1075 tillverkade. by Krantz

Ja, ja man vet väl hur en 1960 Cadillac Coupé ser ut. Stor, låg, bred och fet okey. jaw-drop

Ändå när man rundar hörnet och får se Christer och Ing-Maries Eldorado så   . . .

Cadillacen ligger på backen likt ett nyligen landat rymdskepp på avkylning tillsammans med några jordvarelsers tappade hakor.

cadseville_01
Christer visar sig vara en mycket ödmjuk kille som är snabb att ge andra kredit för sitt bygge. Han säger att Cadillacen varit en läroresa för honom och att många, många duktiga som gått före i hobbyn ställt upp och varit behjälpliga med information, reservdelar och tips.harnosands-bilmuseum-2017
cadseville_12
coop_facebookDet är ingen dålig skara namn Christer och Ing-Marie rabblar upp.  Adeln bland Cadillac-kännare i Sverige ungefär.
Tack alltså till  energiknippet Johan Hellsten i Östersund som importerat och totalrenoverat flera Seviller och Biarrittzer till drömskick.
Stefan Wallin som är en erkänd Cadillacvetare med import och ES5reservdelar.
TA Motor i Luleå, anrik firma med bara det bästa kvalitetsgrejerna.
Jonas Eliasson en annan sakletare på andra sidan Atlanten.
Och nestorn som troligen genomfört världens noggrannaste renovering av en 1960 Seville. En kille som vet åt vilket håll bakrutorna hängde i fabriken där de duschades med toningsfärg, Christer Malm.

cadseville_02
Bilen bara svängde in och parkerade litet avsides på en gårdsträff i Hälsingland.  Det tog en halvtimme så beledsagades den in i centrum av träffen bland fikabord och åskådare. Läs mer om hela träffen här. cadseville_10
Cadillac och Eldorado och Biarrittz och hur funkar det där med namnen?
bilskadeservice-leffes-lack3Okey, Cadillac gjorde flera modeller 1960.  Den enklaste hette Series 62.  Samma kaross som denna men med enklare lister, mindre utsmyckning, färre lyxtillbehör och samma motor men i svagare utförande. Dessa hette Series 62 coupé.

Nästa pinnhål var De Ville coupé i detta fall.  Dyrare, mer utrustad.

Längst upp fanns Eldorado och för att accentuera Eldoradon litet till så kallades  inte denna kaross för Eldorado Coupé.  Eldorados coupémodell fick namnet Seville.  Alltså Cadillac Eldorado Seville. Cabrioleten hette Cadillac Eldorado Biarrittz.
cadseville_03
Starkare motor. Storleken är densamma 390 ci.  I basmodellerna 325 hästar med enkel fyrportsförgasare.

cadseville_09 Eldoradon hade tre tvåportsförgasare på rad och med alla sex portarna vidöppna gav  motorn 345 hästar.
cadseville_14
Alla Eldos hade luftfjädring. Tyvärr krånglade systemet och byttes så gott som alltid ut mot vanliga fjädrar så även på denna. Christer (t.v.) har som ni redan sett originalkompressorn till originalsystemet i motorrummet. Den är bara för syns skull. Han förlitar sig idag  på ett modernt airridesystem för att lägga ner rymdskeppet på backen.persaker_logo

cadseville_15
Fullständigt strålande linjer.  Navkapseln är ett fackverk av rostfria delar tålamodsprövande att renovera. Alla fyra är isärplockade, riktade, polerade och återuppbyggda.
cadseville_08
mrmagu1Renoveringen tål att synas i alla hörn. Paret som säger sig ha lärt mycket under resans gång är inga noviser på jänkare. Både 63:a Impala, 69 impala och en De Ville har passerat i garaget och dessutom är Ing-Marie biker med en rejäl HD 1200 mellan benen.
cadseville_06
Nykromade fångare. Nya grillar bak och fram.  De omsjungna namnet Eldorado mellan belysta vingar och en uppkäftig California blackplate som registreringsskylt. Waow ! kzchall-banderollcadseville_04
kusendalKlicka på bilderna så blir de Eldoradostora.

Allt är nytt.  Radion är på renovering och modernisering. Bilen var ”ganska rostfri”.

Ulf Kusendal, plåtmästare i Sundsvall med firma Sundsvalls Custom och Styling AB fixade den grejen.

cadseville_05
Fem hudar gick åt för att återskapa originalets mönster och kvalitet.  Det är inte billigt att renovera en Eldorado.
cadseville_11
Väl kämpat och Cadillacen fick också pris under aftonen. Ännu en fin bil till den fantastiska bilskatten vi har i landet. Bara 1075 tillverkades 1960.  Detta är bil nummer 803.verktygsboden


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

3 reaktioner på ”Ny renovering 1960 Cadillac Seville

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *