Hoppas man inte blir en sådan här ”entusiast” när man blir gammal.

Jag och Fia sitter utanför byns Pizzeria och äter Pizza när mobilen ringer. Det är en man från en veteranbilsklubb någonstans söderut som börjar prata om nått kustrally. by Jan Silén


Veterangubbar är lustiga
Vi hade just fått Pizzan och det bullrade mycket från E4:an så jag ber honom att skicka ett mejl istället. När jag kommer hem svarar jag på mejlet och skickar med en bild på min nostalgimacken för skojs skull. Det dröjer nu inte länge innan han ringer upp igen och han säger ”jag fick en idè kan vi ha starten hos dig på din mack?” Ja jo det ska väl gå bra tyckte jag och efter några dagar så kommer han och märker ut rallysträckan med plastband.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Han börjar även lasta ur en massa kartonger med startformulär, kartor, bilfaktalappar mm, som jag tydligen skulle fylla i och administrera åt dem. Då sa jag ifrån det var jag inte intresserad av, det var ok med honom så dom löste det på annat vis, men han ville att bilarna skulle hit och titta på macken ändå. När han ska åka säger han att nu kommer du att få många besök, ja det blir kul tycker jag.

simcaRallyt startar
När den stora rallydagen infinner sig så skulle starten ske klockan 9.00, av erfarenhet av vår träff som öppnar kl 9.00 så brukar ingen komma före tidigast halv elva så jag gör mig inte någon större brådska på morgonen.

kostymKvart över åtta ringer mobilen och det är en av deltagarna som undrar om man kan tanka hos mig? Han låter väldigt formell och korrekt när han pratar, säkert en pensionerad myndighetsperson. Men jag förklarar att min mack bara är ett litet museum.
– Du, jag har just passerat Hudiksvall och har snart slut på bensin, hur långt är det till närmaste bensinmack?

fuelgageDu har en i Harmånger ca 2,5 mil norr om Hudiksvall svarar jag. Då undrar han vilket märke det är på macken !!!
–  Statoil svarar jag.
–  Jaha, bra säger han och lägger på.
Efter en halvtimme ringer han igen och nu har han problem.

Macken var ju en automatstation och han hade inget kort som automaten tog och inga kontanter heller.

preemSmart och ge sig iväg på ett långt rally utan bensin i bilen och utan pengar. Han undrar nu vart nästa mack ligger?
-Det  finns en bemannad Preem i Jättendal en mil norrut, svarar jag som ett uppslagsverk över bensinstationer längs E-fyran.
Då undrar han om han kunde ringa mig om han fick slut på bensin.  Veterangubbar förväntar sig service.

Störd på toaletten
Jag sitter på toan fem i nio när det ringer på dörren och en ortsbo har guidat tio bilar( tio europeiska veteranbilar ) hit.
– Jag hittade dom här ute på byn säger han, det är väl hit dom ska? Och det stämde ju.

silens-mackVeteranerna är morgon pigga och punktliga. Jag går ut och låser upp macken så dom kan titta där inne men ingen går in i macken så jag får säga åt dem att ni får gå in och titta. Gubbarna beter sig som en skrämd flock får som förvirrat cirkulerar runt flockledaren.

14933682791_b40b7a5da3_cMan nästan får jaga in dem i macken men har man väl skrämt in dem så kommer dom ut direkt.

Helt ointresserade
Jag följer med in så kanske dom vågar sig in och titta. Och mer ointresserade besökare än dessa så kallade entusiaster har jag inte haft.

sillenDom ser lika intresserad ut som en Abborre som man försöker få att nappa på en metkrok agnad med en träbit.abborre-tommy-gustavsson

Vanliga turister som kommer på besök är desto mer roade och uppskattar besöket och börjar prata barndomsminnen och stannar länge men dom här entusiasterna verkar totalt nollade på gamla bensinprylar.mack

Kaos
kaosNu vill jag ta en bild på alla bilar fram för macken och ett smärre kaos utbryter.

Bilarna parkeras lite hur som helst och en parkerar långt bort på andra sidan vägen !!

En bil startar inte och får skjutas igång.

– Herrejee!  Att rada upp 200 raggare i USAbilar går fortare och smidigare än att få till två rader med 10 veterangubbar i bilar. Till slut kommer en man i en Mustang och han lyckas väl styra upp det hela något så när.

kostymKlockan har nu börjat närma sig elva när han som hade lite bensin ringer igen och säger att starten var ju inte nere hos mig.

– Jo men ni ska ju hit ner och sedan  åka Kustvägen sedan säger jag.
– Men jag hade ju inte startformulären och dom andra lapparna så det var ju onödigt att åka till mej, menar han.
–  Men du får ju se en gammal bensinmack och mycket annat också och de andra är här, men det var han inte intresserad av.  Han ville så snabbt som möjligt ta sig från start till mål.silens-backyard-rumble_18Sedan droppar det in bilar under hela dagen och dessa är betydligt mer intresserade av macken och stannar en stund och pratar och tittar och vad tror ni dom åkte för bilar?
-Jo, amerikanska.veteran

Det verkade som en del av veterangubbarna hittat en veteranbil i sitt garage och, OJ jag är en bilentusiast.

sillen

———————————————————————————————

Backa Worldkustom


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *