Krantz krönika: Aprilkänslor

Aprilkänslor? Ja, jag vet att det ordet inte finns och att 60.000 läsare nu famlar vilse i det svenska ordförrådets trånga kapprum. Kapprum?
-Ja, större är det inte. Det svenska förrådet för ord. Det märker man efter en tid utomlands.
Vi har få ord. 80.000 ungefär.  Ett av de första var sova enligt docent Henrik Rosenkvist. Signifikativt för sömniga svenskars förenklade läten.
– Öhh, ba.
Engelskan har mer än dubbelt så många ungefär 170.000 ord utan att räkna in dialekt och tekniska specialuttryck.

Tre i en.
Engelskan har tre ord för slang. Tube och hose och slang där slang är att snacka slang.  Svenskan har ett enda ord för alltihop där vi blandar ihop luftslangar, vattenslangar och slanguttryck.  Bell, clock och watch är ett annat enkelt exempel. Tre engelska ord blir klocka på svenska som dessutom tjänar som benämning för den trycksäkrade butelj man firar ner dykare i. Att vi svenskar begriper vad vi menar är en gåta.

Engelskan skiljer på avgasrör och avgasrör. Det märkte jag när jag ville ha ett nytt avgassystem monterat på Cadillacen i Tennessee.  Jag pratade om ”exhaust tube ending high up close to the bumper” och killen som byggt avgassystem i hela sitt liv fattade ingenting.  Där bak har man inga exhaust tubes. Där har man tail pipes.  Avgasrören byter namn halvvägs under vilket definierar var på bilen de sitter.  Exakt och precist.
– Svenskan är trubbig och behöver alla nya ord den kan få.pickis_snow

Aprilkänslor alltså.

Jag kom hem från Florida med en gas i botten. Solen hade ju lyst på mig i tre månader. Ute ur tåget från Arlanda skulle jag ställa fram tussilago och trädgårdsmöbler och klockor. Timmen åkte fram den 25 mars men hammocken vet jag inte. Mercedesar går knappt att hitta och gräva fram ur dikena,  än mindre Tussilago.
florida-by-night5
Från vintertid till sommartid fast från Floridaljus till snömörker och sommarkänsla till vinterkänsla men tvärtom i kalendern??!  Seriekrock i huvudet.
– Aprilkänsla.

Filmjölken.
Jag hittar allt i USA numera. Knäckebröd, kaviar, påslakan, ”vanligt” mjöl, Marabou chokladkakor och Knorrs buljongtärningar men inte filmjölk. Fil och flingor är ingen transatlantisk combo. Vaknade jetlaggad i Gussjö och stoppade in armen i kylen uppe till vänster. Ut kom filpaketet. Hällde upp rejält och ströade på Start fast det rymdes inte mycket med all fil.  Ingen radio, ingen TV, ingen mobil. Bara jag och en filtallrik vid köksfönstret.

startExakt samma dag två. Gick dock trögt en bit ner i tallriken. Tog fram Startpaketet och läste.  ”Med smak av skogens skatter”.

Tog ett par skedar ur tallriken och läste igen. Stod det skogens katter?  Nä, men nog smakade det katt, dike, harlort och unken mossa. Fast det är väl det som är skogssmak , tänkte jag.

Jag hade väl blivit amerikaniserad av allt sött. Drog i mig hela tallriken med en arom av död och var. I morgon blir det en kopp te, bestämde jag. Filen gav aprilkänslor.

 

Laboratorieassistenterna
Myran svepte in i köket på sitt muntra sätt och satte in filen.
-Jaha, tog du den här, sade hon.
– ???
– Den är ett litet experiment jag och Alfred (äldste sonen) har.
– ???
Myran är en skenhelig typ. Liten och glad kan hon förvrida hu’vet på vilken betongbyråkrat som helst. Jag har sett henne snacka omkull tullen. Bedräglig kvinna.

myran-2018
Vadå är det något fel på den, frågade jag proppmätt?
Hon kom ut ur ringhörnan dansande med tända ögon, vita tänder och ett leende från sommaren 1978.  Hon hade något på gång. Det märktes. Hon var i sina verbala startblock och njöt av varje tiondelssekund innan startskottet.

Mina armar blev tunga och tungan svällde till långsamma läten på den annars lubricerade motorkäften.

karelinKänslan av att spela tennis med Ivan Lendl, dela schackparti med Gari Kasparov och brottas med Alexandr Karelin kröp på.

Härifrån var det bara en fråga om hur stor förlusten skulle bli.
-Vad var det med filen, frågade jag och pang där gick startskottet.
Hon studsade ut på banan skrattande och såg över axeln på den tröge infantilen omsprungen redan på första metern.

.
Fil är ju sur mjölk från start.
– Nämen fil är ju liksom sur mjölk från början, sade hon och fortsatte:  När Alfred och jag såg att datumet gått ut tänkte vi, undrar om den kan bli dålig?
– En första hulk kom från mellangärdet, syrade upp svalget och övriga håligheter i nästrakten. Skapade övertryck och pulsationer. Kräket växte exponentiellt och böljade i ögonvitorna.
Den lilla människan framför mig log.

– Hur smakade den, frågade hon roat.
– Hur den smakade röt jag. Hur smakar två tallrikar bajs? Vad tror du?
– Äej, så illa kan den väl inte vara. Du kunde förresten ha kollat datumet.

Hon höjde sitt lilla pekfinger och svängde upp kylen med en flicksnärt.
-Datumet, kved jag och fortsatte försöksmyndigt:

– När din älskade man kommer hem från USA efter tre månader räknar jag med amimmitt det är efterlängtat och att du planerat servera de godaste läckerheter vid återseendet din förbaskade slemhjärna.
-Tihi, sade hon som Mimmi Pigg och klippte med ögonfransarna.
– Hur gammal var filen människa, upprepade jag?

– Inte jättegammal, sade hon och läste på förpackningen. 20 december.
– Magen piskade till och varm katastrofvätska i form av fyra månader gammalt juverinnehåll sköt upp som vitt lim i gommen.

Fjolårsmjölken studsade mot baksidan av mina tänder och kletade fast på fingrarna där jag höll igen läpparna skelande efter slask, ho, hink, smörjgrav eller annan fördjupning i köket.
-Sjåpa dig inte, sade hon. Du märkte ju inget igår.
– Märkte inget!!! Filmjölken gick ju ut innan jag gick ut för att ta flyga till Florida!

fil20
Vi snackar ett kvartal av förruttnelse. Mjölken är från ifjol.  Den reste från födohyllan innan jag reste. Allt tid jag varit gäst i USA har den jäst i Sverige!  Den är hädan som föda. Det är en död fil.
-Din giftmörderska, svettades jag och fortsatte!

Om du och labbassistent Alfred är så totaltriggade av ruttnande protein varför smakar ni inte själva då?
– För att du hann före, glittrade hon och så var allt mitt eget fel som vanligt.

ras

 

Jag har väntat på att dö sedan igår men det verkar ta tid.
-Mitt sista underläge i umgänget med Myra och lactosmögel, allt medan Floridas vinter i plus 30 byts mot Sveriges vår i minus 13, är utdraget.

Påsken lär vara här med grönska och videkissar.

Jag tittar ut.

Altaner,  hus och  förrådsbyggnader knäpper och faller ihop i drivornabusskada14 Krantzbussen har 13 hål i taket sedan den fått ett ladugårdstak i skallen.  Det snöar ner i sängen.begravd
Bilar och byar ligger begravda i april.  Ser ut som man hällt …fil över hela rasket.
– Aprilkänslor.


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

3 reaktioner på ”Krantz krönika: Aprilkänslor

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *