Ledare: Åhh, vad jag längtar till femtiotalet!

ÄNTLIGEN är det 2016!  Det gäller bara ”att-få-gang-på-de” som norrmännen säger. 

Nu är det bara 34 år kvar.
– Åh vad jag längtar till femtiotalet.
Det förra  minns jag suddigt eftersom jag bara var två men nu kommer ett nytt.

2016aI USA pratas  solenergi.  Vilka är  de vidöppna, rensade och röjda ytor som redan ligger platt exponerade för solljuset med färdig infrastruktur?
– Jo, vägar och parkeringsplatser.
Framtidens solcellpaneler ligger i vägarna.  Glas är redan framtaget att köra på.  Miljoner kvadratmeter kommer att ta emot solljuset. Dessutom kommer vägarna att lysa på kvällen.  De kommer att blinka, visa pilar, och varna med text i backen.

2016b

Gator av guld

I Bibeln står det om gator av guld.
– Well, tinade gator av lysande glas duger gott åt mej och USA är närmast himlen igen.
– Välkommen 2050!

 

Sverige då? Same same, fast bättre.  Trenden är tydlig.  Våldsbrotten minskar, rökningen minskar, supandet minskar, utbildningsnivån ökar, lönerna ökar, befolkningsmängden ökar och jämlikheten ökar.  Vi  är friskare, har skonsammare jobb och vi  lever längre.

Sverige ökar
Sverige har alltid varit stolt bärare av tron på att hjälpa andra.   Vi är stolta över att vi tog emot balter och slaver på 1700-talet som lärde oss banka kastrull.
2016cVi är stolta över att vi tog emot  finska krigsbarn  under 1900-talet.

Vi är stolta över rödakorsbussarna och Raul Wallenberg som tillsammans räddade tiotusentals judar och andra krigsfångar  under andra världskriget.

Vidare år vi  stolta över importerade  polacker och finnar på sextiotalet som gav oss skjuts i industrierna.  2050 kommer vi att vara stolta över 2015 då vi välkomnande hundratusentals ur kriget och jag kommer att vara stolt redan 2040.

Det knackar på garagedörren. 
Då kommer ett barnbarn att knacka på garagedörren.
– Morfar, vi läser nutidshistoria i skolan och för 25 år sedan fanns det i Sverige  ett främlingsfientligt parti . Dom kom visst in i riksdagen,  å-ehh, dom hade visst rötterna i nazismen?

Tolvåringen  kommer att titta mig forskande i ögonen och fråga:
– Röstade du på dom?
Då kommer jag att kunna ta tolvåringen i knät och säga.
– Nej, det gjorde inte morfar.

Underbara 2016 är en bit på väg.
USA växlar om till grön energi och producerar idag mer olja än de kan göra av med.  Det sätter press på andra oljeproducerande länder och priset sjunker.  Många av våra bilar är redan skattebefriade och besiktningsbefriade. 2050 kommer vi att tilldelas gratis bensin i egenskap av kulturbevarare.

2016f

Till vardags kommer vi att åka tusenhästars fyrhjulsdrivna  Teslor med fritt valda retrokarosser som man laddar gratis i rakuttaget på badhuset och sedan kör 500 mil med.  Friluftsmuséerna kommer att vara städer med 1900-talsmiljöer där vi får kulturstöd för att cruisa, spela rock and roll och visa hur man tankar bensin med gummislang ur en rasslande maskin som har rörliga plåtsiffror. Naturligtvis är vi välkomna att besöka den vanliga stadsbilden också och rulla 426 Hemi på upplyst glas. Som att se häst och vagn på Storgatan idag.

Krantz kommer att vara 95 men GRATTIS alla ni  som är födda på sextio, sjuttio,  åttio och nittiotalet.
– Femtiotalet är NÄRA!


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

7 reaktioner på ”Ledare: Åhh, vad jag längtar till femtiotalet!

 1. STORT TACK, vår historia och nutidshistoria utomordentligt beskrivet,
  jag blir upprymd och glad över denna beskrivning av Sverige som ett land med stora perspektiv på medmänsklighet.

  Keep crusing in i framtiden

 2. Skönt med ett vettigt perspektiv. Nätet är annars fullt med människofientliga och skräckslagna sagor om medmänniskors hemskhet. En uppgift är att ta till oss nyanlända unga människor så att de får uppleva vår fantastiska hobby med gamla bilar på längden och tvären.

 3. Suveränt uppigande formulerat som vanligt Lars- Åke,själv har jag svårt att hänga med i allt nytt som händer omkring en varje dag med tekniken som är förlegad på fredan fast den lanserades på måndan samma vecka.
  Bara att kunna parkera bilen nuför tiden är en halvtimmes knappande i mobilen med stelfrusna fingrar och då har tiden man knappat in redan gått ut.
  Min son stannade till en dag när han va på genomresa och upptäckte vid kaffebordet att ,Faen farsan, har du skaffat dig en ny mobil,det va på tiden.
  Ja, den är bra det lyser bättre i displayen .
  Ok ,men har du lärt dig alla finesser då, kameran ,appar ,gps,epostkonto, du kan lägga in Spotify du som gillar rocken roll svarade han snabbt.
  Finesser ! jag har den att ringa med,svarade jag trött.
  Ja men faen farsan,de är som om du bara använde backen och ettan växel när du kör bilen fast den har fem växlar till…

 4. Precis Kenny. Känner igen det. Jag har telefonen att ringa med. Har inte surf eller Soptify.

  Ibland njuter jag av att lämna den hemma när man åker någonstans.

  -Känner mig stor då.
  -Kan själv liksom – utan stödben på cykeln.
  -Märkligt.

 5. Eftersom jag var 2 år och 2 mån när 50-talet började så fick jag uppleva ett härligt 50-tal. Föräldrarna hade ett litet jordbruk, 5 kor, som fick kalvar varje år, gris och häst. Vi hade utedass (ekologisk) och fick hämta vatten i en brunn. En mycket fin tid att växa upp i! Kan skriva mycket om denna tid, men blir nu hindrad då jag måste lämna sidan för ett annat ärende. Tack Lars-Åke för en fin sida! :-)

 6. Själv är jag född i Mölndal i början på femtiotalet på självaste midsommar natten,så det blev väl ett lugnt midsommarfirande, antar jag.
  Det första jag gjorde när jag såg dagens ljus va på pinka barnmorskan rakt i ansiktet …
  En ovana jag la av mig ganska snabbt

  Farsgubben va inte närvarande, han var ute på världshaven å trampade däck på Gripsholm som motorman och kölhalade kolvar stora som oljefat.

  På den tiden var det bara dollar miljonärer som var passagerare på den tiden kryssningsfartyg som såg ut som kryssningsfaryg och inte som stora höga kolosser.
  På en resa från New York till Honolulu var Frankie Boy ombord som underhållare och farsgubben fick det whiskey glas av slipad kristall som Frank hade druckit ur av sin vän bartendern.

  Farsgubben va min stora idol under min uppväxt ,han som hade trampat amerikanskt mark flertal gånger ,åkt långtaxi på New Yorks gator,hängt på barer i Miami,blivit vittne från relingen när Maffian hade uppgörelse i hamnkvarteren.

  Kunde sitta i timtal å bliga med mina två blå på alla dom vykort han skickade hem från New York, Miami , Los Angeles , San Francisco, Havana,Panama, Trinidad, ja you name it. som va tagna med lång exponering i kvällssolen så det blev långa ljusspår av trafiken på gatorna mellan skyskraporna .

  Men morsan tröttnade på, att han kom hem satte på henne å sen gick ut igen för att återse en ny liten lintott med ljusblå ögon sittandes i kökssoffan när han kom hem igen. Så han fick sadla om till möbelsnickare, men han släppte aldrig längtan till havet.

  Men för mig var han kung när han hade med sig en trampbil av plåt, vit med röda fälgar ,vita däcksidor och rött skinnsäte och kromade stötfångare med connekit i bak, made in USA.

  Den blev stulen på sextiotalet ,men jag kan än idag känna min glädje när jag torrkörde timme efter timme drömmande att stå vid hängande röd ljus på New Yorks gator, då morsan förbjöd mig att köra inne för dörrkarmarna for illa i kåken, gnällde morsan.

  2050 är man 96 bast och hoppas att man fortfarande orkar resa sig från fåtöljen och knappa in G7 på jukeboxen och reta gallfeber på förståndarinnan på hemmet…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *