Project Cadillac 59 del 5 av 500 kanske

YES, jag har sett min Cadillac.  Efter sju månader har jag fått se vad jag köpt.
– Vad ful den var. 

Project_59Cadillac Välkommen till Worldkustoms nya projektbil.

En 1959 Cadillac Series 62 2d ht som ska bli  i milt kustomutförande. 

Ett rostfritt renoveringsobjekt med matching numbers och kritmarkeringar kvar i motorrummet. En rak bil med bra krom som stått orörd i ett warehouse i södra Californien i trettio år.  Nu skall taket fimpas  av och sänkas och den skall få datastyrd motor och låda. Del 5 av sisådär 500

16237972_1332587270094955_888677719_n

Börja aldrig skriva innan allt är klart
Så lydde rådet från en tidningskollega ”så man har kontroll hela vägen och vet utgången”.  Men jag gillar inte kontroll.

– Jag gillar verklighetens oöverträffade galenskaper.

Följ kalabaliken
Följ kalabaliken hela vägen till körbar bil med svenska nummerplåtar

Del 0  Vill du läsa upprinnelsen till projektet, del-0 om du så vill, klicka här.
Del 1
Del 2
Del 3
Del 4 

Bilen köptes i september 2016 och har valsat runt men nu står den på tundran i Gussjö utanför Härnösand. 
NordtrafikTrögt i USA. Lätt i Sverige!

Norléns Transport AB i Uppsala är experter på att frakta USA-bilar. Bilen stod med trasig motor i Göteborg och jag satt i Florida.
– Men vad oroar du dig för, sade Norléns.  Vi hämtar din bil och levererar den dit du vill oavsett om den går eller inte. Relaxa.

norlens_annons

bilskadeservice-leffes-lack3

 

Vilka proffs!  Ett samtal och sedan var det klart. De  skötte rubbet.

Bilen kom till en annan annonsör i Worldkustom = Robban på Bilskadeservice i Härnösand.

 

hemmaHan tog in bilen i värmen och nu spreds ryktet snabbt i Härnösand. ALLA verkade ha sett den, utom jag som simmade i Florida.
Robbans bror Magnus är en gammal Cadillacman. Han köpte den trasiga motorn med låda på rot.World of Classics Museum and sales.

Ni kommer ihåg att den sades starta och fungera av säljaren och sedan dömdes den ut av en senare mekaniker i USA som skulle starta upp den inför hemtransporten till Sverige.magnus05
-Omöjligt att den har gått,sade han. Ventilerna har rostat fast. Bensintanken skulle också vara totalt obrukbar enligt amerikanarna.

Magnus Wiklund tillbringade några timmar med den, hällde soppa i tanken och skickade en film på mobilen. Bromspedalen var stum också men parkeringsbromsen verkade ta. Bilen har efter det siktats på stan längs raggarrundan.  Allt går lätt i Sverige.

Bilen åkte in i värmen hos Bilskadeservice igen och drivpaketet plockade ur. En trailer trollades fram och Cadillacen drogs till Gussjö. Jag kom från Florida till en stelfrusen påskhelg, torrkörde i en snödriva och gick in.

hemma3
-Fy vad ful den var.
Med motorn urplockad hög som ett hus med äckelbrun inredning och fjantiga däck. Vi stoppade in den i ett kallförråd så vi slapp se den.

Tur att Bernt . . .
Bernt Karlsson ja. Superbyggaren från Californien som fick rycka in hos Boyd Coddington på TV när killarna i verkstaden gick bet.  Bernt Karlsson från Örebro flyttade till Californien som ung och driver en customshop sedan många år.  Ett sån där plåt- och lackfantom man bara läst om och sett på TV.
– Jag vågar, tänkte jag och slog numret.
– Hej, det här är Lars-Åke Krantz från Sverige jag brukar skriva litet och vi träffades på Elmia och du köpte en skinnjacka.
– Jag vet, jag vet,  sade Bernt.

customs-by-bernt

Jo, jag tänkte höra min Cadillac alltså du-den-vill-kan du kapa taket på den live i Västerås?
– Men då måste vi ha fyrkantsrör och staga upp den med och den skall vara helt urplockad och jag skär upp taket utan att vinkla in a-stolparna så rutorna kan löpa och vi måste . . .

bernt1Vilken fruktansvärt skön kille. Han var direkt i svetsmasken efter en sekund.  Inga om och men. Han bara pang så stod han i rondellsprutet.

– Meeen, Bernt vänta, hojtade jag.  Menar du att du vill komma till Sverige och flyga hit och tokmecka i tre dagar på Västerås Summer Meet och allt ??!

– Ja, jag sade ju det men hur mycket hade du tänkt ta ner den, svarade han?
Alltså jag är så glad att jag vågade ringa Bernt over there. Det här blir fantastiskt i Västerås.

arets-vasterasare3

VästeråsSummerMeetEn annan sköning Klas Brink (t.h), Västerås Summer Meet var med på noterna direkt och Bernt Karlsson får nu bästa plats på Johannisberg där alla ni kan se mäster jobba live under Västerås Summer Meet 6-7-8 juli.

Lars

En tredje sköning Lars Edwardsson på Verktygsboden hakade på och kommer med en komplett verktygsbil med allt Bernt vill ha.

Det går så lätt i Sverige.

Rixglas_5Rixglas med verkstäder  i Ljusdal och Hudiksvall kommer till Västerås och plockar ut rutorna.

 

 

 

Ljusdals Lack

Ljusdals Lack och Bilcenter med far och son Rolf och Per Johansson båda bilplåtslagare, båda billackerare kommer och hantlangar.

Det är också där custombilen skall lackeras så småningom.

 

Roger Andreassen A-MEK

 

Roger Andreassen på A-mek i Fjuckby utanför Uppsala har tillverkat specialkrom till bilen. Han kommer.

 

 

Ttesta_4ommy Nyberg på Cyklon och TESTA i Ludvika skall registreringsbesikta bygget när det är klart.

Han kommer och dokumenterar takstolparnas svetsningar.

Alla dessa kommer även att ingå i Car Care Corner.

vastera-scar-care

Car Care Corner är en utomordentlig idé av proffsrenoveraren Klas Brink som driver renoveringsverkstad för classic cars = Brinkens Garage i Vikarbyn.  Han samlar i Car Care Corner all möjlig kunskap från plåt och rost till mekaniska frågor, besiktningsspörsmål och slutfinish med lack, motivlack o pinstriping.  Kom med dina frågor ba´.
– Car Care Corner på Västerås Summer Meet är här för dej  som skruvar i hobbyn.


coop_facebookHur mycket skall vi kapa taket nu då?

Efter att ha tittat på flera så blir svaret ”litet”.

Målet är att bygga en snygg bil. Linjerna avgör och sedan får tumstocken säga vad den vill. En Cadillac 59 är redan låg i taket.  Målet är att förädla de linjer som GM stakade ut till 1959.  Inga custombyggare låter publiken delta i planeringen men Worldkustom gör det. Välkomna att kika.  Vilken är snyggast?

007

Jag har ingen aning om hur många ”tum”  ovanstående motsvarar.  Vi snackar snarare centimeter och millimeter.

norrlands customDet kan tyckas mycket jobb för litet men som jag skrev inledningsvis vill jag ha en mild custom.  En smooth glidare med tysta ljuddämpare. Målet är inte att bygga något som är ”värre” än allt annat. Tvärtom.
– Kan åskådare flanera förbi och gilla bilen utan att ana vad som är gjort så är jag lycklig.
001 005

ES5

 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

4 reaktioner på ”Project Cadillac 59 del 5 av 500 kanske

  1. Build it like you want it !
    Some people like it stock and some people like custom…..only you know what you want…… it will be bad a$$ when it’s done !

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *