Strokercharger från Dead End Speedshop

1966 fick världen se en ny bilmodell. Dodge Charger. En massiv muskelbil med hemliga strålkastare, stora, svepande linjer, vidöppen ht och en fastbacklutning som slog allt. Dodge hade suddat ut gubbilstämpeln för alltid. 

Klicka på bilderna så blir de strokerstora

1966dodgecharger_1
Maskinkonsult3Peter Eriksson driver Dead End Speedshop i Brunflo. Hos Dead End byggs rejäla jänkare till kunder och Peters egen bil är inget undantag. På hårda stålfälgar skodda med svullnande gummi andas bilen business och ingen blir besviken när man öppnar huven.

1966dodgecharger_16Här sitter en fet vinkel i form av en 440 stroker på 572 cubiktum som gått 100 mil. Det blir så stora siffror att man har svårt ta in det. 9,4 liter slagvolym. Förgasaren, en Quick Fuel gör det som namnet säger. När 880:n öppnar är det fritt fall. Bränslet ramlar in som när man tömmer en markis efter en störtskur. Plaff ner på kolvarna. Med 600 hästar lågt räknat är den prydliga Chargern med ”original” luftrenare en sleeper som glider under radarn.persaker_logo

1966dodgecharger_18Inga OK-klammer eller buntband.  Rent och originalliknande  så när som på hålet i huven för bättre andning. Moparkompisen Mikael Blomberg (t.h)  bygger just nu en Hemidart. Karossen stod hos Dead End Speedshop men Mikael hade mera leksaker visade det sig.
-Vad blir det nu grabbar?
– Nu blir det fri lek.
1966dodgecharger_2Dubbelburnis på kyrkbacken när 440 Dodge Polara och 572 Dodge Charger  tömde markiserna.
1966dodgecharger_3
Whaaaap Whaaaap  !!
1966dodgecharger_4
Borta.  Gummiröken låg kvar länge.  Gummispåren ligger kvar än.mrmagu1
1966dodgecharger_13
Idag förknippas Dodge med sportiga muskler. Charger och Challenger skrev in sig i bilhistorien med fet text som aldrig glömdes och än idag tillverkas Charger och Challenger som inkarnationer av dessa dräpare.  2017 kan man köpa En Dodge Challenger Hellcat på 720 hästar rakt över disk. Men det har långt ifrån alltid varit så.

1966dodgecharger_12
tunroth-el_12Chevrolet hade sin Corvette och Ford hade sin Thunderbird. Dessutom kom Ford med Mustangen 1965 som var en superhit.

Även om Moparbilarnaa hyste sina Hemi-  och Wedge-motorer som sopade tävlingsbanorna med det mesta var Dodge i galet behov av en kaross som attraherade gubbar under 80 år.

Svaret blev Chargern.  1966dodgecharger_19
X-up annonsEn bredaxlad köttig muskelmaskin i medium size med full size motorer precis som stilbildaren Pontiac GTO, Chevelle m.fl.  På Peters bil sitter en 8 3/4 tums diffad axel med utväxlingen 3,55:1 allt nytt inuti så klart. Alla bussningar i bak-och framvagn är bytta. 727 automatlådan är ny. Ljuddämparna är av NASCAR-modell där avgaserna går in och ut i samma gavel.
1966dodgecharger_15Avgasrören går sedan på NASCAR-vis ut framför bakhjulen. Bilen hittade Peter i Ocala, Florida.  Som så många andra Floridainflyttade amerikaner hade Texasbon tagit med sig entusiastbilen till staten med evig sommar.
Nu när old Tex skulle flytta hem igen ville han inte dra på den så den blev till salu rostfri och grann med 318 original motor.  Det var här Peter kom in i bilden. Idag har bilen fått nya lister, ny färg, hemiscoop och på hyllan ligger spoiler och vinge som satt på NASCAR-bilarna.
1966dodgecharger_6”Hemma” det är firman i Brunflo det. Där är kontoret så nytt att bara det viktigaste kommit upp. Dodgen känns vansinnigt stark och med bara hundra mil på mätar’n gasar Peter försiktigt men däcken spinner överallt ändå och så, påfyllning av energi.
1966dodgecharger_10
Chargern sög ivrigt i slangen. Den var jättehungrig stackarn även om han bara joggat litet på stället idag.Mekko_hansen

Iväg igen och  . . . whaaap, whaaap, svartstreck och sidledes på blå-isen jag menar svart-asfalten.
– Aluminiumtopparna ger en hälsosam andning när kolvarna går ner och drar in luft, säger Peter akademiskt medan träden utanför blir en grön smet i sidorutan.

1966dodgecharger_8Inuti finns fyra bucket seats med en mittkonsol som löper hela vägen framifrån och bak. Chargern blev ingen omedelbar försäljnings-hit 1966. 37.400 bilar såldes första året.

Fyra mätarhus sticker ut från dashen och ger föraren information genom rattens tre ekrar. gauges2Mätarna är både utanpåliggande och försänkta kluster som ser mycket inbjudande ut på dagen.  På natten blir de ännu läckrare.gages
Mätarhusen innehåller inga lampor. I ett arv från femtiotalets neonålder vidhåller Chryslerkoncernen sin teknik med fluoriserande ljus alstrat av växelström. Allt renoverat på Peters bil naturligtvis.
1967-dodge-charger

Till 1967 kom små förändringar och bara 15.700 bilar tillverkades med Dodge var uthålliga och vad som hände 1968 vet alla. 1966dodgecharger_14

Precis som Mustang är en Falcon under skalet och GTO är en Le Mans så är även denna kralliga skapelse en farbrorbil under ytan i form av en unibody Coronet med bakaxel upphängd i bladfjädrar och Chryslers standard torsionsfjädring fram.

Sportbilen har enkrets bromssystem utan servo och Peter älskar alltihopa.
-Som sagt, ett jaktplan som glider under radarn och ett bra exempel på muskelbilens födelse. 1966dodgecharger_9
B
esök gärna Dead End Speedshop när du kommer till Brunflo nästa gång.

musem_world of classics_small2

 

 

 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *