Tanka nostalgi på Gulf i Långby.

– En gubbe grät när han gick härifrån och jag förstår honom. Det är något visst med miljön, säger ”föreståndaren” Kent Elmqvist i Långby, Näsviken väster om Hudiksvall. Nordtrafik

Hälsinglands sjöar med solglittrande stränder avlösta av böljande åkrar bäddade in vägen västerut från Hudiksvalls nybyggda Europaväg 4.

Från gigantiska bergskärningar och viltstängsel i grått gick färden till fjärilar på hagastörar i en grönska som septembersolen klädde i tempera och must denna heta sensommareftermiddag.

Kalendern säger hög luft och kyliga mornar men solen säger gassande värme från vågräta strålar som träffar byggnader och folk mitt i livbrädan.  En man öppnar en garageport nere i backen.
gulf_13
Tio sekunder senare spritsas en gigantisk amerikanare genom vägghålet. Långsamt vecklar den ut sig till sex meter sextiotal som vänder fronten mot oss och stävar uppför gruset.
gulf_14
Det är svenskt och vackert som i en film av Colin Nutley.  Den här killen har inte bara byggt en mack. Hela gården är en uppvisning i det självklara att bo själv och inte kladda ihop i storstäder där man får ha polygripen i hallen.

gulf_01
Han parkerar och tacksamheten att ha fått uppleva ännu en berusande dag sänder en lodrät high five till skaparen och en vågrät till Elmqvist. (Lova att du klickar upp bilderna större kära läsare)

gulf_03Kent säger:
– Du vet, man har hängt på mackar sedan man var liten. Det är något visst med miljöerna och de kommer inte tillbaka.

– Idag är det bake off och piroger där man förr i tiden hittade fläktremmar och termostater.

Kent hissar flaggan. Macken är spritt ny. Han fick en ritning från friluftsmuseet Jamtli i Östersund och byggde ”holken” som han säger själv. Taket med stolparna gjorde susen. Därifrån var det bara att öka in i mål.  2015 var det invigning. 150 personer var här då. Många kom i roliga bilar.  En dag att minnas.

mrmagu1

gulf_09Bra puts.
Eftersom det är ett nybygge så är det bra puts på grejerna. Telefonkiosken är blästrad och nylackerad med nytt trall och stolt ortsnamn på framsidan.

Kent Elmqvist kör trailerdragare så han har inga problem att flytta grejer.

Som med ”mopedtanken”.  Under en av sina många resor i lastbilen fastnade radarn på en dagisgård. Barnen åkte kana på en bekant siluett.  Kent bromsade och klev ur.

Det visade sig att han sett rätt i flykten. På dagisets lekgård hade man grävt ner överdelen från en tankpump som förr användes för oljeblandat till mopeder.

X-up annons

-Den första pumpen som hade nergrävd bränslecistern i backen, säger Kent.  Han fick prata med föreståndaren om ”utställningsföremålet av historiskt värde” som barnen åkte kana på.
– Han blev mycket väl bemött och en långfredag när barnen var hemma grävdes tankapparaturen upp.
gulf_19
Idag är den restaurerad och har fått en liten slang med munstycke från Svedol.  Mycket grejer har han köpt på Tradera men på slutet har han fått grejer och tips spontant.
-Den här passar bättre hos dej, sade Tjadden exempelvis, en raggarkändis i länet och lastade över några gamla Noack batterigrejer.gulf_04 ES5 – Ibland har det stått någon gammal fin burk utanför garaget när jag kommit hem.

Den stora stolpen är speciell och var naturligtvis svår men på Gotland fanns en stolpe utan skylt.

Skylten i sig var närmare än han kunde ana. I en lada fanns originalet från Gulf i Näsviken kvar ända sedan sextiotalet !
-Ähh, det är bara nått skrot som blivit stående, sade ägaren. Får jag 200 spänn?
-Aldrig, sade Kent. Du får 2000:-
Durexautomaten är laddad. Han har nyss fyllt på med Näcken för er som minns den.

gulf_05 Det plingar när man kör in och lufttryckstabellen från Trelleborg däck hjälper alla från mopedister och motorcyklister till bilförare och åkare.

Det finns till och med en avdelning för traktorer. Vad enkelt det var förr.

Och en telefon till Taxi om man kommer gående hit en kall natt och det är stängt.

Gulf i Hassela har bidragit med mycket som finns inne i macken.

En kul grej
I och med skicket glömmer folk att det inte är en riktig mack och frågar efter glass.

Besöken har varit många och frågan upprepas ofta så Kent ringde GB.

bilskadeservice-leffes-lack3-Jodå, de kom ut med en liten glassdisk så nu går det att handla, skrattar Kent som redan har fått mer glädje av detta än han kunde ana.

Klubbar kommer och vi får göra fika. Strögäster stannar och nu har vi beslutat att ”ha öppet” 12-18 sommartid.

gulf_16
Maskinkonsult3Glassdisk och drickakyl och fikabord ute.  Kent som har mer än fullt upp blev plötsligt serviceman på Gulf i Långviken !!!

Raggarbricka (korv och mos) med Pucko är på gång till de som förbokar 2017.
gulf_02
Bokstäverna är de autentiska i porslin som satt på Gulf i Hassela.  En man grät när han fick en flashback 50 år tillbaka i tiden.
gulf_15
Kredikortspianots rassel minns vi.  Till åkarna brukade en låda finnas dit alla notor lades tillsammans med kreditkortet som alltså aldrig lämnade macken! Notorna sammanfördes till en enda faktura vid månadens slut.

Förarna skrek genom dörren bara:
– Öhh, skriv öpp’ edänne på Bergmans Åkeri!
Ritch ratch och en pappersnota till hamnade i åkarlådan. Enkla tider.
gulf_07
Motor Journalen från 1926 och påklädd porr från 1965.
gulf_17
Massor att titta på från en tid som svunnit.
gulf_10
Observanta noterar pumpen i mitten som inte är ”svensk”. -Det är en amerikansk Tokheim som skall renoveras, säger Kent som redan sitter i Pontiacen.
gulf_12
coop_facebook– Den här kom till Sverige -05 och jag köpte den via Blocket från Ytterhogdal. Pontiac 1965 är definitivt min typ av bil. Stor, rymlig, lättkörd. En bra på vägen åkbil.
-Jag gick ett varv runt bilen och köpte den direkt, säger Kent.

gulf_18Den hade gått 170 000 miles. Ägare: En tant från Californien som var läkare.  Kvitton fanns  sedan den var ny.
–  Inget att fundera på och jag gillar patina. Visst, ibland vill jag lacka men då är tantens bil borta för gott.  Då är det bara en frisk 65:a.
gulf_11
17″ American Racing som enda uppdatering får räcka. Nu är det bara att åka och njuta. Under nostalgisommaren 2017 blir det cruising i bygderna samt  service till bokade gäster på Gulf som äter glass och raggarbricka. Bra utsikter för Kent Elmqvist i Långby.

tunroth-el_12


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

4 reaktioner på ”Tanka nostalgi på Gulf i Långby.

  1. …förstår dom inte nu, varför världen är bäst i Näsviken – då kan vi inte hjälpa dom… Helt underbart!

  2. Härliga bilder. Väcker minnen till liv från barndomen. Farsan jobbade på en Caltexmack på 60 talet. Bra jobb du gjort med macken.

  3. Stort tack till fina kommentarer, Välkommen på besök! Mvh Kent Elmqvist Näsviken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *