Cuba Lincoln del 2.

Namnet var självklart.  På Cuba har bilparken formats av regimen.   Taxichaufförerna i Havanna bär ingen längtan att åka Ford 57 med Perkinsdiesel.  De hade gjort andra, egna val om det varit möjligt.  De cubanska bilarna  är anpassade efter regimen. Cuba Lincoln är anpassad efter Sveriges regim. Den som beskattar bensinen med 200 procent. Del 2. 

linc6
OM606I första avsnittet köpte vi en Lincoln Mark V  och bestämde oss för en Mercedes OM606 turbomatad dieselmotor  på 187 hästar som drivkälla för att nå målet 0,8 l/mil blandad körning.

Så där såg motorn ut när den kom från skåne till ägaren före mig. 12.800 mil hade den gått.

 

Vad behöver man ändra på nu då med tanke på byte av bränsle?
Cad 58För tjugo år sedan satte jag en 6,2 Cheva diesel i en Cadillac 58:a.

Jag har satt en femcylindrig diesel i en  Merca coupé  och en 6,2:a Chevadiesel i en 59:a Apache och nu detta,  Merca i Lincoln.
Här är några tips.
De dieselgrejer man behöver är:

1 en vacuumpump till servobromsarna,
2 returledning för soppan,
3 ett dieselfilter
4 ett glödgrelä.
5 Man behöver en stop också men mer är det inte.

 

servo1. Vacuumpumpen till servobromsarna behövdes inte på Lincoln för den var så förträffligt byggd att dess bromsservo var hydrauliskt och låg färdigt i serie med styrservon, precis som på dieselbilar.

2.Returledning för soppan  fick jag fixa däremot. Jag ville inte borra hål i tanken så jag tog ur tankarmaturen till bränslemätaren.

Lincoln har tänkt till och satt armaturen lätt åtkomlig från sidan. Man behövde inte ta ner tanken.

drill

Dess infästning var en rund platta stor som ett snusdoselock.  Där borrade jag hål och satte i ett rör som fick leda tillbaka returdiesel till tanken. Jag lödde inte eftersom det var plast och gummi där. Det fick bli kemisk metall.  En gegga typ padding som blir tätt när det härdat.

 

filter3. Ett spin-on dieselfilter sitter monterat på Mercamotorerna färdigt. Jag adderade ett Mekonomenfilter på innerskärmen innan Mercafiltret för säkerhets skull. Lättåtkomligt.

Diesel i bensintankar brukar sätta fart på avlagringssläpp och mycket riktigt. Jag byter förfiltet på innerskärmen med jämna mellanrum. Man ser enkelt då det blir grumligt och kan stå som folk och byta det på två minuter.

Bilskadeservice-Leffes Lack2

 

 

4. Glödgreläet följde med motorn och funkade direkt. Mer om det senare.

5. Slutligen stoppen är från en spårvagn tror jag. Inget märkvärdigt. Kommer också senare.

Motorn ja. På plussidan skall sägas att en låda hade redan adderats från en Mercedes E300 124 modell. De kallas oförstörbara och är hälften så stora som originalets C6:a.  Lådan är av äldre snitt.  Ingen dator. Bra det.  ”Det ska va grovt och enkelt så håller det” som räls-smed Åke Tjernell säger.

cubalincolnOM606 motorn ovan  har original 24 ventiler, datastyrd låda och datastyrd spridarpump och det ville jag inte ha.

Mellanägaren hade alltså skaffat ”rätt låda” och också monterat en spridarpump från en  tidigare OM603 turbo dvs den hos Mercedes föregående motorn som hade 12 ventiler och mekanisk pump. Ingen dator behövs för motorn heller således.

Han hade dock aldrig fått igång motorn och sålde den efter att den legat i ett kallförråd i något år. Gör inte som Krantz. Köp något som går och du kan lyssna på.

Det gamla vanligarost1

rost2Medan det som saknades till motorn spårades upp, (oljerör till turbon, Alda, mm)  rostlagades lilla Lincoln.  Nothing fancy.

Istället för att göra som man skall göra och ta bort framskärmen, kapade jag bort det dåliga och smackade i ny plåt .  Samma på dörren och bakskärmen.

rost4 rost3
Tog bara några kvällar.   Nästa grej , målningen var dock ett problem. Billackeraren och kompisen Johan Larsson hatar diesel. Han var med vid köpet av Mark Fiven och vi hade då pratat om en modern data-V8.  Han hade lovat bättringsmåla bilen i mitt garage efter svets.

Jag hade sedan dess undvikit ämnet motorval i flera månader då vi träffats. På slutet hade jag undkommit genom att mumla något om en  lågoktaning  stealthmotor från en gruvmaskin. Naturligtvis finns det inga Stealth V8:or men det räckte för att hålla Johans låga vid liv.
rost5
motorNär jag grovspacklat var det dags för Johan att komma.

Han sladdade in med pytsar och sprutor och det första han snavar i är  . .. dieselmotorn på golvet.

Vägran
Han tvärvänder i dörren och sätter sig i sin Cheva V8 pickup ute på gården. Jag går ut och sätter mig bredvid.

Sedan kommer en tio minuter lång lektion i hur min hjärna inte alls fungerar någonstans.

Alla fel och kollapser han varit med om genom åren och slutligen denna Mercedes-meltdown. Han tänker åka hem.
-Då lurar jag in hunden Doris i garaget och bjuder på vatten.

Han älskar sin hund och kommer efter ett tag.
-Jag har snackat med Doris, säger jag. Hon tycker du skall måla, voff.
-Lilla Dottan, säger Johan och sprätter upp färgburkar och thinnerflaskor.

reflex1 reflex2
Jag lekte med att ta bort reflexerna i datorn och så fick det bli i verkligheten också. Lade igen hålen med migen och nu fick Johan och Doris måla  även det.

custa  spruta

Men du kan väl åtminstone måla hela luckan Krantz,  säger du läsare.
Javisst kan jag det.

paint
Hörnet

-Om bilen blir bra kan det nog bli en helackering i framtiden men just nu är det för många okända parametrar och det skulle bli värre visade det sig.

Johan driver förresten restaurang  i Stockholm numera.  Han orkade inte med norrlänningarnas dieselfasoner.  Besök nya raggarstället Hörnet.

– Fråga om han känner till Cubalincoln.

 

 

Men motorn får väl plats hur lätt som helst i alla fall.

motor2verktygsbodenTrodde jag också. En sketen sexa där en majestätisk 460 V8 suttit och visst fick den plats men turbon tog i A-armen, tråget i framvagnsbalken och vevaxelns remskiva i krängningshämmaren.  Fick köpa en ny motorlyft också. Det är låångt från Lincolnens front till torpedväggen. Verktygsbodens motorlyft med lyftok klarade uppgiften.

motor3

Motorn lyftes bara i en gång. Den fick hänga och dingla i motorrummet ett par veckor och lättades  upp och ner medan modifieringar och fix gjordes.

motor4

Mercedes original motorkuddar är fina oljedämpade grejer. Två nya motorkuddar inköptes  och de fick vila på nytillverkade motorfästen av fyrkantsrör.

Slängde krängningshämmaren

Jarmos Krängningshämmaren togs bort helt. Onödigt krafs som kom långt efter automobilens födelse.
-Sånt skit är bara för räcertanter
-Jag är en glidargubbe som inte eftersöker mer g-krafter än att jag kan sitta still på den halkiga helsoffan utan bälte.

balkNytt gummi till växellådsfästet inköptes  också. Mercedes har en vulkad grej som bidrar till märkets komfortstämpel.  Mark Fivens växellådsbalk kunde sitta kvar på originalstället men fick holkas ur i mitten där Mercedes växellådsfäste  bultades in. Lincolnens balk vilar på gummifästen i sin tur. Dubbeldämpat.

springs

Eftersom jag kapar fjädrarna på alla mina bilar så kom rondellen fram. När det var klart låg åtta varv i soptunnan.

De fick  mjuka gummislangar påträdda så de gonar till sig uppe i koppen ovanför bakaxeln.

balk2

Mercedes original växellådsbalk är en liten söt en som fick bli fäste för mellanlagringen till mellanaxeln från Volvo. Mellanaxeln är byggets kolsvarta fårskalle.  Med motor och låda på plats var det dags att sammanfoga fuldrivet fram med Fords mytomspunna niotumsaxel bak.

blackFå se nu.

Hur blir det här?

 

strut1 strut2
Mercedeslådan har inget hål för en flytande joke a la Ford (vänster)  som åker ut och in allt  eftersom bilen fjädrar ner på amerikanskt vis.   Mercan har en stum medbringare (höger).

Mellan medbringare och mellanaxel på Mercan sitter en hardyskiva i gummi som inte kan flexa fram och tillbaka.  Den tar endast upp vibrationer och inte axelförflyttningar.  Det beror på att Mercedes har en delad bakaxel med en fast monterad bakaxelklump.  Nån flytande mellanaxel behövs inte.  Allt  sitter stumt under golvet med en mellanlagring på halva.  Den främre delen av kardanen har en teleskopfunktion men den är bara för att underlätta montering. Så snart mellanaxeln sitter på plats skall teleskopfunktionen låsas med en rejäl mutter.

Det där funkar ju inte alls på en bil med en bakaxelklump som rör sig upp och ner beroende på gupp och gaspådrag.  Ett enkelt kardanrör typ jänkare är uteslutet. Avståndet är långt och mellanaxeln måste kunna bli kortare och längre under körning.
Hmm, vem har en sån stenålderskonstruktion idag?  En bil med mellanlagring och bakre delen flytande?
-Volvo med bakhjulsdrift  så klart.  245 och 740  med flera.

Byggets största svårighet oväntad
Nu startar en karusell av inköp. Faktum är att det största problemet med det här bygget är inköpen.
-Jag har aldrig köpt så mycket felaktiga grejer. Garaget ser ut som ett reservdelsupplag med kartonger i glada färger från halva  Västtyskland.

Först fick jag tag på en totalrostig med dock Volvokardan på Bloms bilskrot.  Ny mellanlagring köptes på Biltema.  Samtidigt jagade jag en främre Mercedesaxel som passade på lådans medbringare.  Jag köpte två stycken som inte passade.

lemförderMercedes har tydligen för vana att ändra ett par millimeter på medbringaren hit och dit när de har tråkigt på ingengörsavdelningen.

Det finns 60, 70, 80 90, 98, 102 och 120 millimeters bultcirkelradie på medbringaren om jag minns ungefär rätt.

Till slut hittade jag rätt och köpte sedan tre hardyskivor som inte passade. Ligger nya hemma bredvid stället med spretande mellanaxlar..

Jag skulle alltså ha en mellanaxel som var Mercedes från början och övergick till Volvos mellanlagring, för där sitter splinsen som gör den bakre volvodelen flytande och till sist skall där sitta en Lincoln slutdel med fläns som passar på niotumsbakaxeln.

Mellanaxel

En traktorfirma (som inte vill ha några flera sådana där jobb) tillkallades och gjorde en fantastiskt fin axel av mina rörstumpar från tre fabrikat. Men vi skall återkomma i eländet längre fram.

Fälgar. 
rearfender

Alltså jag begriper inte hur den designer på Ford som skapade bakre hjulhusen kunde komma iväg på fika utan att bli totalt utskrattad.
Tydligen led alla av hornhinneinflammation den där dan när det klubbades.

-Jamen det där ser jättebra ut Rick, John eller Steve eller vad han kunde tänkas ha hetat.
-Jättefint ser du, det kör vi på.

Jamen kolla! Sju, åtta och niotum breda fälgar med max breddning  utåt går in på direkten.  Det ser man från månen.

tiresJag köpte tiotummare.  (Så inte dieselsexan sliter loss däcken på asfalten när tvåan går i. (ironi)

Jadå, tiotumspuckarna gick dit de också efter sedvanlig ursågning av skärmkanten..

När de monterats och bilen släpptes ner på backen för första gången…. ahhh.

Alltså när bilen kommer ner första gången på sköna fjädrar, riktiga hjul och ligger på backen gul och fet som utspottat  influensasnor, då är det bra. Riktigt bra.
-Underbart, men det är långt kvar till provkörning.  Fortsättning följer.

Cubal_projekt

 

del 3

 

 

 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

En reaktion på ”Cuba Lincoln del 2.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *