Ratt, felaktig

Vår äldsta dotter och hennes kille köpte morsans hus, och när dom städade ur källaren så hittades några av mina böteslappar från ungdomens synder. av: Jan Silèn

Första kontakten med polisen var i 12 års åldern när jag skjutsade en kompis på cykeln och en polisbil gled upp vid sidan om oss och talade om att det var förbjudet att skjutsa på cykel.

111003 Klassiska bilar, Gammal och ny Saab polisbil. Av och med David Lilja. Foto: Patrik LindgrenHjärtat dunkade lite extra då och man fick lite respekt för lagen.

Andra kontakten var i 15 års åldern och med trimmad moppe. Jag och en kompis var på väg hem till honom en mörk höstkväll, jag på min blåa Puch Dakota och han på sin gula, min gick 75 och hans gick nästan 85. Vi åker i bredd och 400-500 meter från hans hem kommer en bil ikapp oss240 polisbil, den följer efter oss ett tag men den kör inte om.

Kompisen drar på och kör före mig och jag slänger en blick bakåt och ser att det är nått på taket på bilen, när den kör om och följer efter kompisen ser jag att det står POLIS på dörrarna, då pirrade det till i magen.

Kompisen har inte sett att det är polisen utan kör ifrån mig och svänger ned på gårdsplanen med polisen i hälarna. Jag svänger av vägen och gömmer moppen bakom ett garage och smyger mig sedan fram till huset och gömmer mig bakom en svartvinbärsbuske och hör när kompisen åker dit för trimmad moppe och jag pustar ut som slank undan.

1967-volvo-144-polisbil-sverige-700x388

När polisen åkt iväg går jag fram och undrar hur det gick och kompisen hade fått böter för trimmad moppe.

Tredje gången gick det inte lika bra, då var vi fyra stycken Epa-traktor killar från Gnarp som var och hälsade på en tjej i Bergsjö och när vi åker hemåt så står polisen efter vägen och väntar på oss. Det måste ha varit en jackpott  att få stoppa fyra Epa-traktorer som kommer på rad, ingen av oss fick köra vidare.

Epa 2Här är Epa gänget som åkte dit, jag står längst bort, kortet är tagit en halvtimme innan vi åkte fast.

Jag åkte dit för bristfälligt spärrad växellåda, diverse lysen som inte funkade och felaktig ratt, mm. Hur kan en ratt vara felaktig?

grantratt

Det var en sådan där liten 7 tums Grant ratt, höll man i ratten på båda sidorna så kunde man nudda tummarna med varandra över ratt centrumet, den var väl ingen höjdare när man skulle ratta snabbt, men felaktig?

Och för korta stänkskydd på en traktor, det var mycket konstiga lagar förr.
scanner_test_0001

Alla åkte dit för ospärrade växellådor och han som tidigare åkte dit för moppe trimning med den gula Puchen fick körförbud då han hade broms på bara ett framhjul. Tre av oss överklagade domen och när lappen om frikännande kom så blev man riktigt lättad.

scanner_test

En av förarna erkände och han fick böter och fick vänta ett halvår med att ta körkort.

Fjärde gången var när vi hade varit med på Mid Night Cruisers klubb utställning i Hudiksvall, här är Gnarpgängets bilar.

Camaro 70

Lars Selins Camaro

Charger 71 1

Kalle Sjödins Charger

Fältet 1

Jan-Erik Petterssons Camaro 69 och han fick till och med pokal, Jan-Erik i mitten, nedan.

Pristagare

Plymouth Motor 440

Det blev bara en bild på mitt motorutrymme tagen. Plyma GTX.

En burnout kostade fyra hundra kronor.

Vi hade varit in på söndagen och hämtat bilarna och jag och en Kalle stannar på Esso i Gnarp och pratar lite. Vi blir lite hungriga och ska åka till Gulf och ta en hamburgare, vi åker ut på E4, han i sin 71:a Dodge Charger

Charger 71 2

och jag i min 70:a Plymouth GTX och kör ikapp mot Gulf.

gnarpDet skedde många street race uppgörelser på E4 mellan mackarna under den tiden och det var inga street race sträckor på 201 eller 402 meter utan först till nästa mack gällde.

Sträckan var en kilometer lång med  toppfart på 200-230 Km/h.  Mätaren i GTX’n gick till 230 och den gick i botten.

Jag kommer först till korsningen vid Gulf och ska svänga vänster och Kalle står efter mig, jag slänger en blick i backspegeln för att se hans min när han förlorade.

Ser att han sitter i bilen och viftar för fullt med armarna, vad vill han, aha han vill att jag ska burna. Jag bromsar fast Plymouthen och det ryker om bakdäcken, släpper bromsen och kör med fullt spinnande och rykande bakdäck med bredsladd över E4:an, över den korsande vägen och in på parkeringen på Gulf, FRÄNT.
Plymouth GTX 3
Nu får vi nått att prata om över hamburgarna, jag stänger av bilen kliver ur och ser att Kalle drar iväg in mot Gnarp, hm, vi som skulle fika? Börjar gå mot dörren när en brun SAAB 900 kommer och ställer sig framför mig, då ser jag kameran i framrutan, nej, nej. Det var därför han satt och viftade åt mig för att traffipaxen stod efter honom på E4.

Männen i SAABen vevar ner rutan och säger till mig ”ska du ta och sätta dig i baksätet” jag ser mitt körkort får vingar och flyger iväg när jag går mot bilen. Två svängar gjorde du säger dom, hade vi hunnit ikapp er så hade du åkt för fortkörning också, men nu blev det bara ”onödig och störande körning” dom hade tydligen kommit efter E4 och sett att vi körde ikapp från Esso men han inte i kapp oss. Det hade nog blivit en kraftig fortkörning om dom hunnit ikapp oss med toppfart runt 200 Km/h.

400 kr

Och det var ju lite svårt att neka då det var två svarta spår från E4 in till bakdäcken på min bil, de bevisen var det ju lite svårt att slingra sig ifrån.

Kalle hade ju tur för hans bil var avställd och o-besiktad, han kommer nu åkandes i sin andra bil som var påställd, han fick bjussa på hamburgare nu när jag tog smällen.

Sedan blev det några böter till för att inte ha stått still vid stoppskylt, kört utan nummerplåt fram (ett fruktansvärt brott i Sverige) överlast på släpvagn och dragkrok.

gloria sillen

Då dimper det ner ett brev från en åklagare som starkt ifrågasatte mitt körkortsinnehav, och med en lista på alla förseelser och böter.

Slutraderna löd nått så här ”för närvarande kommer inga vidare åtgärder att vidtas”

och sedan dess har jag klarat mig från böter.


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker