Arnes hotrodskola del 3

Arne fixar en tank och rullar ett eget golv i  del 3 och linjerna börjar ta formrodbygge42World of Classics Museum and sales.Hot rods har idag blivit konstföremål som fått egennamn och upphöjts till historia och satts in i Hall of Fame.  Mångmiljonbyggen av proffsfirmor där ägarens arbetsinsats är att skriva under checken.  Allt det där är ju bra men låt inte det hindra dig från att sätta ihop en ”hembyggd” hotrod att ha kul med, säger Arne som tillverkat flera.
– Det var trots allt så allt började.
– Bygg själv och ha kul i garaget.

Här kan du läsa tidigare avsnitt.
Del 1
Del 2.

Worldkustom följer hur Arne kröker till en hotrod i Lobonäs.
rodbygge26

img_0218
ES5Arne har bl.a. en rapp 31:a roadster med klädd aluminiumsufflett, så den ser ut som en cab, allt byggt helt från scratch.

Karossen har han valsat fram själv. I förra numren behandlades ramens utseende och framvagnen och bakvagnen byggdes.

Nu fortsätter Arne. Häng med.

rodbygge33

coop_facebook– Inga konstigheter. Här sitter en soppatank till en VW bubbla. En sån där  mordbrännare med påfyllnad på utsidan. Plåten under är tilltagen i tjocklek för stadga. Vidare kommer stag svetsas för att förbereda för eventuell dragkrok i framtiden.
– Man vet aldrig, säger Arne för första gången ikväll.
Tanken fylls med vatten innan Arne sätter vinkelslipen i den.  Hotrodden har en donator-van. Från den tas direktinsprutad motor, låda och i detta fall hela armaturen ur tanken med ledning, returledning, elektrisk soppapump och sändarenhet till tankmätaren.
Arne Friberg 05

OBS. Töm inte ur tanken efter sköljning! Då smäller det garanterat av ångorna. Sätt rondellen i den full med vatten. Även om tankar fyllts med vatten har det hänt att det poffat till ändå, skrattar den väldige.
– Man vet aldrig, säger han för andra gången ikväll. rodbygge34Kanonbra grej, magneter.  Plåten svetsas fast i krysset men innan hålls den på plats av magneter.
-Jättebra grejer tipsar Arne.
De är så starka så de kan hålla en hel dörr på plats. Om man skall malla av något på papper är de idealiska att klämma fast papperet med.  Köp magneter till garaget. rodbygge35
X-up annonsKrysset svetsat.  Underifrån är plåten som håller växellådan så klart skruvad.  Det ska vara lätt att ta ner lådan i framtiden:
-Man vet aldrig, säger Arne igen.
Dämparna är Biltema (!)
Absolut ler Arne. Bygg enkelt, billigt, bra. Rodden har Volvobakaxel också. Man behöver inte krångla till det.  Rören håller dimensionen 2,5 tum.
rodbygge36

Svårighet 2
Det mesta är rakt-fram-byggande men ratten är svår. Bromsa in, mät, fundera, prova, prova igen, mät, testa.Nordtrafik
Arne har hängt in en plåtbräda till en 34:a bara för att få en utgångspunkt i plasten. Den skall sedan bort. Kunden vill ha rattkrycka, rattstången är köpt, ratten är den slutgiltiga. En retro, repro 40-talare.rodbygge14
Det är trångt i motorrummet också och så skall växelstaget till växellådan gå fritt.
Man får torrköra säger Arne och mungiporna åker upp. Det är som det är bara.  En naturlag. Män blir 13 år i garaget.
– Jag klämmer in mig och sitter och ”känner” , säger han.  Det skall kännas bra och man skall kunna kliva i och ur på ett bra sätt.
Han ler fortfarande

– Är köparen mycket större än dej, frågar jag?
Leendet suddas arneut.
– Han glor på mig länge.

Han överväger om han skall  ge mig en verbal- eller annan smäll.
Jag väntar som ett barn på julafton.
– Du, säger han mjukt.
– Kommer jag in så kommer han in.

 

Rixglas_5

Arne Friberg rullar sina golvplåtar själv.  Han använder rejäl plåt på 1,2 millimeter.

Maskinen han använder heter sick och fals.
-Man får öva, säger han.
rodbygge41
Profilerna är för att plåten skall bli styvare och så ser det bättre ut. I l slutet av varje  rilla kan plåten slå sig. Då får man krympa den.  Ett hantverk men ett roligt sådant.  
TinasDiner_sharp

Ett enklare sätt är att göra det i en Pullmaxmaskin.

Den hamrar fram profilerna i plåten.

Det blir lika bra men jag använder sick och fals.

Mönster och utseende bestämmer du själv.
Arne Friberg 14

Mekko_hansen

-Jag gick en kurs hos Lazze Jansson, åkte hem, köpte en kantbock och gjorde min första ram.

– Sedan har det rullat på med flera plåtmaskiner säger Arne som även besökt Lazze i Pleasanton Californien.

En del plåtar görs i mindre delar och svetsas ihop. Allt bultas sedan i ramen med skruv. rodbygge39Under fotstöden bygger Arne förstärkningar. Han bockar plåt till u-profiler för styrkan och dessa bultas sedan i ramen. Där fästena i ramen görs boxas ramen.  Detta har inte alla roddar.

Det är inte meningen att man skall ställa sig på fotstegen men rätt vad det är kommer det någon som aldrig sett en hotrod och . . . . då skall det hålla.
– Man vet aldrig, gång fyra ikväll.
rodbygge40Staget till framskärmen köptes färdigt . Efter sedvanlig modifiering passar det fladdriga sprötet. Det stagas upp av skärmen och av staget till strålkastarna som sammanfogar sidorna och gör att allt hänger samman i ett stabilt fackverk.  Ramtassen har påbörjats att exakt följa skärmens profil. persaker_logo01
Sisådärja. Det börjar likna något.  Choppad femfönsters Ford 30/31 kaross med Arnes förstärkta, höjda fotsteg i plåt som löper i harmoni med framskärmarna från Fords årsmodell 1932. Hjulen är kundens val. Gamla ekerhjul från Ford 35/36.

Fortsättning följer . ..


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

En reaktion på ”Arnes hotrodskola del 3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *