En billös semester som gick som den gick …

I ett försök att förlänga sommaren och att vila upp oss efter en hektisk sommar helt utan ledighet så beställde vi en resa till jordens solsäkraste plats Cypern. Ingen komplicerad kamera, bara en mindre laptop och med målet att bara njuta. av Håkan Larsson, Autonorrland. 

autonorrland1

autonorrland2Plan A var att bara kolla mail, facebook så att allt fungerade som det skulle på hemmaplan och ingen skruvning eller bilprat…
Av nån anledning lyckades Carina googla på vintage cars Limassol och fann ett museum. Kanske bara kolla om dom har öppet?

tinas-diner

Ett mail skickades vilka vi var och höll på med. Får nog inget svar sa jag när jag skickade… men på kvällen fanns svaret att dom har alltid öppet för likasinnade och att han ägaren(Dimi)personligen skulle möta upp den dag vi ville. En taxi ordnades och ett par dagar senare stegade in i den snygga entrén där vi möttes av Dimi.xmas-rally-2016-002bilskadeservice-leffes-lack3God told me
En stund på hans kontor med ac och mineralvatten fick han berätta lite om allt och om sig själv vilket även han gillade :-)

På nåt vis har han humor som passade oss, började med att säga: Only water, God told me not to drink alcohol, i dont.

Also he told me to like womens which i do, and they like me a lot. But he never mentioned cars so i do what i want with them.”
– Jaha, han var rätt självsäker.autonorrland3( Vänster sida:  Tsveta -Dimi -Petros-Dimitris- ) (Höger sida: Demetra- Helena -Håkan-Carina at the Syrian Club Restaurant in Limassol)

En rundvandring med info om alla bilar avslutades med mera mineralvatten och en handskakning med orden” I’ll pick you up at 7.30 and we go out and eat something you will enjoy”. Kvällen passerade på en helt underbar Syrisk restaurang där vi under fyra timmar diskuterade import, export och bilpolering(!) och en ytterst trevlig kontakt skapades.

WK_autonorrlandNågra ord och bilder kommer nedan med början om varför det blev som det blev, varsågoda…

Att Dimi Mavropoulos i februari 2014 som 65åring skulle öppna ett bilmuseum i Limassol på Cypern var under en stor del av hans liv inte ens skänkt en minsta tanke då all och precis all tid gick åt för att köra rally över en stor del av världen.

3994096952_d3bb491c31_z

Från 1970 till 1995 kördes han som proffs alla sorters bilar från Ford Escorts med bakhjulsdrift till Mitsubishi EVO

Då allt i hans liv handlat om bilar så kände han att det inte gick att bara sätta sig ner och räkna pokaler och njuta av solen och idén om museum föddes.

autonorrland4En lokal på 3.000 kvm byggdes och anpassades för bilutställning och ett stort antal bilar köptes in och tanken var att det skulle finnas något som smakade för alla smaker och nationaliteter.

I den mycket välskötta lokalen fanns få USA-bilar, men i alla fall ett par bl.a en Cadillac Limousine 1977”med en udda historia.

autonorrland5En gåva från USAs regering till den dåvarande ärkebiskopen Makarios III som innan leverans lämnades bort på en nio månaders förädling för att bli både gas och skottsäker.

Ett komplicerat luftsystem installerades och även 80mm tjocka pansarglas i sidorutor monterades. Tyvärr gjorde detta att dom ej var öppningsbara men dubbla ac anläggningar gjorde ändå färden sval och skön.

Tyvärr avled ärkebiskopen innan leveransen och Cadillacen fick istället tjänstgöra för regeringen under 30 år och många kända personer har färdats i den.
Numera får den vilaimg_3338 på museet.

Många roliga bilar
I övrigt fanns även Mr.Beans hundkoja där(en av dom) och det är vad vi förstod en av dom populärare bilarna där.

Ett par Volvo´s fanns där, bl.annat denna Amazon 122S

autonorrland6

och denna Volvo 244 där båda såg ut att vara i bra skick.

img_3281 Klicka på bilderna så blir de stora
och skarpa.

Under högsäsong så erbjuder museét upphämtning på det större hotellen med denna underbara buss för vidare transport till Museét

autonorrland8

Utanför fick vi även se bilar som skulle in på renovering på verkstaden på baksidan av lokalen.

img_3319 img_3322 img_3325 img_3329

Maskinkonsult3Dessa ska göras iordning och några bilar per år byts ut och på så sätt är det aldrig samma från år till år.

Även uthyrning med chaufför finns för högtidliga tillfällen, här ett antal Rolls Royce som är populära för det ändamålet.

autonorrland10Mängder av bilar man visste vad det var man även mängder av bilar man aldrig sett finns att beskåda.
Om du av någon anledning befinner dig på Cypern och har tid över, ta en tur till Dimi´s museum och kolla in lite fordon som man sällan eller aldrig sett i norra Europa.

All info går att finna om du klickar HÄR

En resa som blev fantastisk, även om den nu inte blev utan bilars inblandning…

autonorrland11

Och av nån anledning så tror jag vi snart är där igen.
Vid tangentbordet/Håkan & Carina på Auto Norrland 

verktygsboden


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

4 reaktioner på ”En billös semester som gick som den gick …

  1. Intressant att läsa.Du skriver bra Håkan,kanske inte i klass med Krantzen men det vore nog att begära för mycket.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *