Hemma hos Kvarnberg products i Gävle

Det känns så osvenskt. Jag menar att besöka en hot rod shop. Det är sånt jag gör i USA. Nu skaver jag på E4:an och svänger höger mot isoleringsband och Brynäs.  I denna, hela Sveriges hockeyfrillastad, ska jag strax snurra på krom från Pete&Jakes och fota 32:a-skärmar. Skum känsla. by Krantz.
Jag svänger av bland bekanta trafikmärken och kan läsa på vägskyltarna med rullande ”r” och prickar över a.  Hastigheten minskar och Lincolnen nosar på grindstolparna efter rätt nummer. Här är det!  kvarnberg_10
Mitt i ett bostadsområde  med krukväxter i fönstren och välkommenmattor finns en länk till det stora landet over there och dess exklusiva hotrodhistoria. Efter denna geografiska minischock kommer nästa. En tidsschock!

Portarna har gått upp. Det är whitewalls och choppade taklinjer överallt. Vi står i  garaget när Stefan berättar att hans T-hot, som var ett pionjärbygge 1986, i dagarna blivit skattebefriat.
kvarnberg_01
-Jepp, det har gått 30 år sedan SFRO och allt det där.
2016 blev Stefan Kvarnbergs bygge 30 år och befriat från skatt efter lång och trogen tjänst med 10.000 mil på de svenska vägarna.
– Bygget, en gång så radikalt att ny lagstiftning tvingades fram, är idag  veteranbil.kvarnberg_02ES5

Känn på den sanningen levererad av byggaren själv,  Stefan Kvarnberg.  Det säger också en del om hans bakgrund.  När du ringer till Stefan snackar vi hotrodding på djupet. Ett exempel till på det är Karl-Ola Englunds karosser.

 

kvarnberg_04

Mekko_hansenKarl-Ola Englund var en ännu tidigare föregångare ändå.  En utomordentligt duktig karossmakare. Han tillverkade hotrodkarosser i plast för eget bruk men också till många andra som byggde bil. Stefan var hos Karl-Ola och hantlangade, hjälpte till, växte in och när Karl-Ola avancerade till pensionär var den naturliga följden att Stefan fick köpa dessa formar. Ringer du Kvarnberg Products får du också Karls-Olas hotrodtänk på köpet.

Efter det har Stefan tagit fram egna karosser och delar samt importerar mekanik från USA så vi befinner oss i en anrik svensk Speedshop hur konstigt det än kan låta denna fantastiska fredag.
kvarnberg_07
Han glider in i en skärmlös 32:a på plåtfälgar som tar andan ur en.  Så ren, rak och enkel utan att förlora attityd och tilltal.kvarnberg_09Bilen är byggd för att åka i. Gott om bekvämt utrymme och hög driftsäkerhet, ändå rebellisk var du än kommer.mrmagu1

kvarnberg_05Karl-Ola still going strong har tillverkat ännu en kaross som Stefan precis fått till sin shop. Han bygger en 34:a pickup extended åt en kund. Pickisen får en kaross som härstammar från coupén fast modifierad.  Det ger bättre innerutrymme och längre dörrar (34:ans). Till detta blir det alltså ett flak och de nya proportionerna skall bli spännande att se. kvarnberg_03
Telefonen ringer. Byggare i landet frågar och beställer. Stefan har svaren. På golvet ligger paket från världens första speedshop. kvarnberg_06
-Ja, jag har väldigt bra kontakt med Speedway, säger Stefan enkelt och jag ryser litet. Detta är så anrikt det kan bli.  Pratade själv med den legendariske Speedy Bill Smith 2009 då vi stötte ihop i Posies hotrodshop i Pennsylvania. speedy-bill-smith
speedy-bill-smith_2Hans karakteristiska hatt, som han burit så länge man minns fick mig att titta två gånger.

Jo, det var Speedy Bill, han som drog igång allt med trimdelar.

En mycket artig och trevlig man som alltjämt tittade intresserat i motorrummen.

Speedy Bill gick bort 2014.  Hans fyra söner driver idag världens största speedshop där Kvarnberg Products har en speciellt fin ingång.

tunroth-el_12

kvarnberg_08

Jaha, ska du lacka om T-23:an nu då när den blivit veteran?
– Tok, heller. Aldrig i livet. Nej,nej,nej. Har man en så gammal rod är hela grejen att njuta av den som den är.

lackoblcenter4

Det påminner mig om en annan rodder från Stockholm som som stolt skjutsade mig i en Bucket-T på Barkarby medans det fanns kvar.

Jag hade varit speaker på Wheels Nat’s.  I främre nedre hytthörnet såg man ut.
– Rost, sade han stolt.
– Det är så länge sedan jag byggde den så den har börjat rosta.

Sån hotroddinghistoria kapar man inte bort. Rixglas_25
Gubbarna som varit med.

 

 

 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

2 reaktioner på ”Hemma hos Kvarnberg products i Gävle

  1. Fint reportage! Kvarnberg är kungen på hotrod! Och dessutom en suverän basist och musiker! Oh yes! MVH Steve Loyd

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *