Krantz Challenge säsongen startar.

Sverige: Världens nyaste bilshow som drar 25.000 åskådare genom hela Sverige startar nu. Först ut i slaget om Norrlands populäraste bil är deltävlingen i Östersund. Krantz Challenge kommer till Optands flygfält och Springmeet den 17 maj. Segraren där får 3000 i bensinpengar till Superfinalen i Rättvik samt två hotellnätter för två personer.  Sedan fortsätter tävlingen till Trelleborg med flera orter.  by Lars-Åke Krantz.

Kzchall

Krantz Challenge är inne på sjätte året.  Tävlingsförsöket som startade på en åker i Hoting reser nu över hela Sverige, har besökt Finland tre gånger och har förfrågningar från Norge.  Fler orter än Krantz Crew kan besöka håller nu Krantz Challenge i egen regi på Franchise basis.

Varje ort som vill köra ett eget Krantz Challenge nominerar vinnaren till Superfinalen på Classic Car Weeks paraddag framför stora läktaren på travet. Superfinalvinnaren får 10.000 kronor och titeln Norrlands Populäraste Bil samt får åka på triumfresa till tre utställningar med Hotellvistelser våren 2015.  Bollnäs Motorrevy,  SHRA Ö-viks anrika 1:a maj utställning samt till Motormässan i Östersund.

KzChall4

Alla orter som anordnar ett Krantz Challenge sätter publikrekord! Det har vi sett genom åren.  Haparanda drar numera 10.000 besökare från att ha varit en träff med 400 besökare. Hudiksvall har utökat sin dag till SEX dagar i en hel motorvecka med Krantz Challenge på finaldagen. 19 juli bojaa! Dessutom Ladys race på fredagen 18 juli. Voff!

kzchall2

Härnösand sitter numera på bilentusiastkartan med man ur huse till tävlingen där hela stan öppnas till livemusik på gatorna och en av Sveriges vackraste cruisingar över broar och havsvikar. 12 juli smack !

DSC_4775

Och Rättvik där läktaren är smockfylld i tre timmar och publiken står upp och klappar i takt i den gastkramande superfinalen med det bästa från alla orter. 26 juli. Bonka!

13b

De som tävlar säger sig aldrig ha upplevt något liknande. Ett once in a lifetime äventyr kallar de superfinalen.

Max 32 bilar kan tävla på varje ort och FÖRST TILL KVARN GÄLLER.  Domare är 99 slumpmässigt utvalda i publiken.  Varje sekund är transparent. Ingen medeltida mummel om vem som går vidare och vinner. PANG så sitter domarnas skyltar där och dömer skoningslöst.  Bilarna går ut parvis och en går vidare precis som i dragracing.

16

Efter två timmar står de två sista bilarna som sållats ut av de ursprungliga 32 i finalen. De två bilar som vunnit och vunnit sina heat hela dagen kommer upp emot varandra i en giganternas kamp. …och folket röstar för sista gången.

KzChall

Att vinna en domarbedömning med sex domare är en sak men att vinna om och om igen hela dagen inför tusentals ögon och 99 domare är enormt säger de som tävlat.  Alla som är med i leken, för det är en lek, vinner en värdepåse från MEKONOMEN I HÄRNÖSAND för ca 100 kronor  och det kostar inget att vara med. De  åtta som tar sig till eight outstanding vinner pokaler och äran.

KzChall5

Var med när det drar igång 2014.  Massor av show, massor av musik, spänning och överraskningar när publiken röstar fram vinnande bilar i rasande tempo.
– Världens nyaste bilshow är svensk.

Här är alla orterna med tider för anmälan och starttider för publiken att se tävlingen.

Krantz Challenge 2014 kommer till:

ÖSTERSUND SPRING MEET 17 maj
Max. 32 bilar. Anmälan kl.09:30 Tävlingsstart kl.12:00 Ingen startavgift. Vinnaren får 3000kr.
Jätteträffen i Jämtland öppnar flygfältet Optand för Krantz Challenge och vi tackar för inbjudan samt lovar big show från första till sista stund. Tusen entusiastbilar kom i fjol. Cruisingen blev därefter. Missa inte 2014!
Kzchall3

TRELLEBORG PALMTRÄFFEN 28 JUNI
Max. 32 bilar. Anmälan kl.10:30 Tävlingsstart kl.13:00 Ingen startavgift. Vinnaren får 3000kr.
Det roliga 2013 var att många var charmigt ovetande om tävlingsformen. Alla läser inte Bilsport Classic och alla hänger inte på usabil.nu. Desto större blev överraskningen och uppskattningen.
-Vad är detta. Vilken grej ni hittat på, sade besökande skåningar till klubben!
2014 kör vi värme och sol och massor med folk som blir överraskade. ;o)
Kzchall7

GUMBODA HED 5 JULI
Max. 32 bilar. Anmälan kl.11:30 Tävlingsstart kl.14:00 Ingen startavgift. Vinnaren får 3000kr. Alla de stora har varit i Gumbodahed i Västerbotten. En nedlagd militäranläggning som blivit festplast med musik och dans på flera scener. Ett väl inarbetat koncept som samlar tusentals och nu blir evenemanget ännu större när bilfolket välkomnas med sina bilar, sin musik och sitt partajande.
Kzchall8Gasa till något nytt i sommar! Krantz&Krantz rockar på Amerikas  Nationaldag fredagskvällen 4 juli tillsammans med andra band.  På lördagen blir det Krantz Challenge mitt i smeten. På lördagskvällen rock till you drop. Perfekt för västerbottningar och norrbottningar för vilka femtio mil enkel är en grisblink.

HÄRNÖSAND 12 JULI
Max. 32 bilar. Anmälan kl.10:30 Tävlingsstart kl.13:00 Ingen startavgift. Vinnaren får 3000kr.
Ska du någon gång besöka Höga Kusten i sommar så välj Härnösand denna helg. Diggiloo kommer till stan på fredag. På lördag kommer Krantz Challenge. Under helgen pågår också den välbesökta musikfestivalen Broöppning. Kort uttryckt. Stan bubblar hela helgen med Krantz Challenge mitt i centrum mitt i lördagen med cruising till live musik över broarna på kvällen. Vackrare blir det inte.
kzchall2

HUDIKSVALL 19 JULI
Max. 32 bilar. Anmälan kl.12:30 Tävlingsstart kl.15:00 Ingen startavgift. Vinnaren får 3000kr.
Stan som älskar bilar drar en gång om året ihop till en bilfest som skakar hela bygden. Och kommunen vill bara ha mer! 2014 kommer ett damrally att hållas under fredagen med livemusik och party som en upptakt till Krantz Challenge på Kattvikskajen under lördagen. Allt kröns med traditionell toppcruising på kvällen.
Kzchall9En gigantisk hamnplan fylls med bilar och folk och säljare och mat och musik. BIG.

RÄTTVIK  SUPERFINAL  26 JULI
Max. 32 bilar. Anmälan kl.10:30 Tävlingsstart kl.13:00 Ingen startavgift. Vinnaren får 3000kr.
Vinnaren av superfinalen Norrlands populäraste bil får 10 000kr.
Det spelar mindre roll vad som skrivs på tyckarforum om Rättvik och Rättviks överlevnad. För stort, för stökigt, för dyrt. När det står vecka 30 i kalendern krokas husvagnar på jänkare i hela landet och rullar mot Rättvik.

Kzchall12

Visst är det ballt med cruising i en stad en kväll eller två men Classic Car Week är det där i 12 dagar – i tre städer- i tre kommuner! Vid varje mjölkbord är det en byaträff, märkesträff, swap meet eller fikaträff i ett helt landskap i nära två veckor!
-Finns inget liknande på jorden! Himlen kan vänta.

Krantz Challenges Superfinal hålls på bästa tid, bästa plats. Travläktaren Rättvikstravet lördag 26 juli. Först hålls en Rättvikstävling och sedan kommer de nominerade från alla orter för att boxas om tungviktstiteln NORRLANDS POPULÄRASTE BIL 2014.
Att vinna en traditionell tävling med sju domare på en lokal ort är en sak.  Att ha sållats fram av 99 domare vid åtta tillfällen, totalt 792, är oerhört.
Bara två har en sådan utmärkelse och nu skall det bli en till.
-Lycka till och have fun 2014.


VÄNNÄS 9 AUGUSTI först ut . . .
Max. 32 bilar. Anmälan kl.10:30 Tävlingsstart kl.13:00 Ingen startavgift. Vinnaren får 3000kr.
Vännäs är först ut!!!  Med sitt vassa datum sent på säsongen nominerar Vännäs som första ort en bil till Superfinalen 2015. Räkna med en tuff match om platserna i Västerbotten när den svenska sommaren är som varmast och juliregnen dragit förbi. En kanonträff med allt från bilmuseum till rockabilly och med framför allt en spännande stund i gräset där hundratals mullrande bilar omgärdar området. Vännäs kör liksom Trelleborg tävlingen på Franchisebasis d.v.s. med allt krut i form av musik, banderoller, priser, show och underhållning och med en fräsch röst i miken.

KzChall10

Trelleborg kör också en variant av Franchise där allt roddande görs förträffligt av den lokala klubben.
-Detta är framtiden säger Krantz och slår fast: Ingen är oumbärlig. Hobbyn ska förnyas och pulsera. In med nytt blod och ut med gamla stötar. När ett sammanhang, vilket som helst, börjar hänga på en enda person, går det snabbt utför
-Blås på i klubbarna!

Klubbar:
Ni som vill. Kontakta Krantzen för planering.  Tänk lokala tävlingar där alla kan tävla med finbilen och nomineras vidare. Tänk landskapsfinaler som nominerar till Superfinalen. 

Kzchall11


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

En reaktion på ”Krantz Challenge säsongen startar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *