Conniekit och kompressor

Vem sågar upp huv och framvagn på en fin Cadillac cabriolet från 1960 och monterar en 8,7 liters motor med kompressor? Jo, Börje Carlsson från Kramfors. En av hobbyns uppkäftigaste byggen alla kategorier och Worldkustom var med från början. by Lars-Åke Krantz  

The man..
1969 kliver en 15-årig Börje Carlsson ut på trappan i Ramsele Highschool. I fickan har han ett avgångsbetyg bestående av linjer på längden och tvären. Ettor och streck men läraren hade sockrat med ett A i uppförande.
-Bara för att du skall ha någon minsta chans att få ett jobb i livet, hade han sagt.

Idag koncernchef

Livet är rock and roll. Börje har Jonny B. Good på mobilen. Rockar varje gång det ringer och drar ut på att svara.

Livet är rock and roll. Börje har Johnny B. Good på mobilen. Rockar varje gång det ringer och drar ut på att svara.

Dagen efter började Börje som springpojke på Dahlbergs bygg i Kramfors. Idag äger han företaget och har utökat med flera andra.
-Du kan titulera mig koncernchef, garvar han och visar loggan på t-shirtens rygg.
Som logga har han Snurre Sprätt! Sådan är han. Enkel. Lättsam. Jobbar 24-7 alltid med ett garv lurande bakom nästa mening.

05

The car…
Cadillacen hittades på text-TV år 2000. Då med original 390 V8. Börje föll pladask för den låga, hala linjen. Bilen fanns i Danmark och de skulle mötas ”på kajen i Göteborg”. Enkelt tänkte Börje från Ramsele vars enda kaj var lastkajen på Konsum. Hela familjen åkte ner på midsommardagen för att kolla på bilen.
-Fan, det fanns hundra kajer!

04
När de till slut hittade bilen bara skrek Carlsson och viftade ..”oahh, här ta dollarna”!! Han provkörde inte ens.
Sedan dess har bilen varit en ständig källa till glädje. Idag med uppståndelse vart han än kommer.

BK1The bell..
I Norrland är bilen känd som ringklockan. När Börje var 18 köpte han, för sina sista pengar, en ringklocka från ett lok för 250 kronor. Klockan har följt Börje genom livet. Varhelst man kommer på cruisingar i Sverige och hör ringklockan vet man.. han är här.

The cruise..
Cruising med Börje börjar klockan tio på förmiddagen. Pling i klockan och baren i bagaget öppnar. En spolarvätskebehållare med tillhörande pump finns och levererar spolarvätska för passagerarnas levrar att bryta ner. Hela dagen cruisar man runt, äter gott och har trevligt. Alla som vill får åka med.
BK2
-En Cadillac blir aldrig full, som Börje säger.
Cruisinggatan avverkas och sist kvar på natten är den vita Cadillacen. En cruising med Börje avslutas aldrig före sex, morgonen efter.
BK3

The Santa…
Ni som vill läsa om kompressorn… det kommer. Först Jultomten. I Sollefteå finns en man som vigt sitt liv åt att samla leksaker till behövande barn. En omtyckt man i området. Börje åkte dit. ”Pling”. Tomten kom ut och bjöds på skjuts. I bilen satt också en präst. Tomten och prästen åt gott men avstod från leversköljningen. Så plötsligt slog Börje vad med Tomten om 1000 kronor.

Många kände till hans ideella arbete med att laga leksaker och skänka till utsatta barn runt om i världen. I Sollefteå var han lokalkändis och många uttalade väldigt goda ord om Yngve

Många kände till hans ideella arbete med att laga leksaker och skänka till utsatta barn runt om i världen. I Sollefteå var han lokalkändis och många uttalade väldigt goda ord om Yngve ”Sollefteåtomten” Sundqvist, som avled i slutet av augusti 2010

Börjes alternativ var så förutsägbart vansinnigt att Tomten bara måste sätta 1000 kronor emot. Tomten vann naturligtvis och Börje beordrade andra egenföretagare i bilen att slå vad. Tomten vann varje gång förstås. Morgonen efter var det en lycklig tomte som släpptes av. Åtskilliga tusenlappar rikare kunde han nu köpa mera leksaker till behövande barn.

BK24

The idea…
Hösten 2004 stod Börje och bjöd på spolarvätska en sen kväll när en hot rodder kom förbi, Gunnar Jönsson tillika flygplansmekaniker med mekanikercertifikat på Boeing 737, Fokker F-28 samt alla småflygplan under 2000 kilo.

BK6

Gunnar med sin 32:a cab buskör så in i vassen

Börje som redan monterat continental kit, ringklocka, en stereo som man närmast kan svetsa med, bar, luftfjädring och rökmaskin i sin vita Cadillac drömde om en kompressor.

BK7

Gunnar visste allt om motorer inklusive kompressorer. De två främlingarna fann varandra. Den natten gjordes stora planer upp innan de skildes åt.
-Man undrade ju, minns Gunnar men veckan efter kom en hög kontanter och en uppmaning: Kör igång.

The project..
Gunnar Jönsson hade fått fria händer och no limit konto. Han insåg snabbt att original 390 inte var något att satsa på. Han gick istället på den trevliga Cadillac 502 motorn. Världens största serietillverkade bilmotor i modern tid. Väger mindre än en smallblockscheva, har högre nickelhalt i gjutgärnet och ett förnämligt oljegalleri.

BK8

Med en strokad 502 vevaxel kunde man dessutom komma upp i 530ci, 8,7 liter. På toppen passade sedan en BDS 8:71 kompressor med dubbla Holley 600 ganska bra.

The buy..
Gunnar beställde en komplett motor från USA med jänkarna ville inte skicka en sådan motor till en Cadillac 1960 för gatan.
-Have you any idea of what you’re doing?? sade de.
Det hade Gunnar och när han började lägga sig i kamaxeltider, vevstakar och kolvutseende backade de ur.

BK9

Då köpte Gunnar alla delarna han ville ha via en kompis i USA och satte ihop motorn själv. När den strokade vevaxeln kom var den för trångt slipad för vevstakarna.

BK10

Gunnar fick göra ett specialverktyg av en gammal orginalstake med monterat svarvstål, en rundfil, litet silvertejp, några remsor smärgelduk och bearbeta den för hand i sin verkstad. Tog två dar.

 The struggle…
Inget annat passade heller. Precis allt fick göras om. Guider av flygplansplast till ventilstyrningarna har fått tillverkas, vissa av motorns smörkanaler har borrats upp.

BK11

Tråget svetsats om och sumpen flyttats Framvagnsbalken har sågats upp, cylindriska motorfästen av egen konstruktion monterats, headers tillverkats, innerskärmar modifierats, generatorn växlats upp, styrservots anslutningar flyttats, och kylfläktar monterats. Till och med vindrutetorkarmotorn har fått flyttas.
BK12
-Egentligen går inte det här, skrattar Gunnar.
-Ja, så fick jag flytta ringklockan, tilläger han.

BK13

The demands..
Börje, som benämner sig själv bilpatolog då han som ung kunde få vilket lik som helst genom besiktning och ut på annons inom två dagar, hade sina tydliga cruisingkrav. Motorn ska kunna gå på tomgång i tre timmar.
BK14
Den skall lackeras i Pripps blå och ventilerna skall vara stora som pizzatallrikar. Han fick som han ville och topplocken är veritabla konstverk från Bulldog Performance som hölls kvar 14 dagar i USA för visning innan de skeppades.

The test..
Bilen stod färdig till Sollefteå cruising 4 maj 2005. En annan som var färdig var Gunnar Jönsson som inte sovit på en vecka trots att sängen står i verkstan.
BK15
Den preppade th400 lådan visade sig innehålla endast två växlar. Man körde 37 mil på tvåan den natten varvid Börje muttrade att soppatanken måste vara obetydligt mindre än hans blåsa.

BK17

Så fort de såg en mack fick de tanka. Bakaxeln hade lämnats orörd med strikta förhållningsorder från flygplansmecken att inte gasa men med den vinande kompressorn upp genom huven kunde inte Börje hålla sig.

BK21

Frampå natten beordrade han halv fart framåt. Ur Cadillacen kom en jättesnarkning, kompressorn åskade till och hastighetsmätarnålen spratt ur sin 45-åriga Törnrosasömn med ett fullständigt ”omöjligt” skutt på skalan.

BK16

Pling, sade det fast inte i ringklockan utan i bakaxeln. Gänget tog sig hem i gryningen med rasslande pinjong och ett fånigt leende på läpparna.

BK20

The show..
Alla pratade om den osannolika bilen och på Internet spreds bilder. När klockan ringde en vecka senare och bilen dök upp på Street Meet i Sundsvall med tre växlar, nyrenoverad bakaxel och en, om möjligt ännu mera färdig Gunnar Jönsson, flockades folk vart än den stannade och Plåtconny skanderade:

BK18

-Detta är den fränaste våldtäkt på en Cadillac jag någonsin sett!
Börje Carlsson log likt Snurre Sprätt och rimmade:
-Vart jag mig i världen vänder blir det bara svarta ränder.                

BK22

BK23

 

——————————————————

Faktaruta

Motor Cadillac orginalblock 472/500 1969

Vev  Cadillac 500 strokad via excenterslipade vevtappar

Stakar Eagle H-beam

Kolvar Ross reversed dome 7,0:1

Kam kompressorkam Compcam.

Rullvippor Scorpion aluminium

Lyftare original Cadillac hydraul.

Toppar Bulldog Performance

Kompressor BDF 8:71

Förgasare 2 Holley 600 modell 4150

Egna headers fenderwell type

Tändning MSD fördelare med boost retard som justeras från förarplats.

Tändstift NGK bkur6et-10 med 1mm gnistgap egentligen till kompressormatade Mercedes av nyare årgång.

Låda th400 med grova spraggen  preppad för högre tryck på treans växel.

Mellanaxel förlängd med  racejoke

Bakaxel original

Noterat: Gunnar slutade som flygmekaniker kort efter Cadillacen.

Han ville hellre bygga bilar. Tel. 0691-611 49

BK25

logo-crome-transparent

——————————————————–


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

8 reaktioner på ”Conniekit och kompressor

 1. Väldigt intressant och rolig reportage.
  Kul men folk som vågar att göra som de vill. Skulle själv gärna vilja ha en drift säker kompressor matat fen bil.

 2. Läckert åk och ett härligt reportage! Vilket jobb killarna lagt ner, helt fantastiskt! Eller skall man säga fanatiskt. Helgerån eller inte, Kramforskillen har tagit helt rätt beslut hela vägen. :-)

 3. Jag har åkt med Börje massor av gånger , även Stockholm har vi besökt flera ggr . Roligaste gången var när han körde in på cadillac campen i Barkaby , sänkte ned bilen max så vi nästan inte kom över grästuvorna. Stora ögon på de andra 50 cadillac ägarna när vi kom in och kompressorn visslade för full. Folksamling och givmild som Börje är öppna han bagageluckan och tog fram kyrksilver bägarna och bjöd på pump wiskey. Vilket jubel. Klockan pinglade hela tiden och många leenden spreds över Barkaby . Sedan cruusing på sveavägen och nog har Gunnar gjort ett bra jobb , snurrade i flera timmar utan tendens till att gå varm. Så många roliga minnen med denna bil och Börje .

 4. Riktigt fränt med cadillac cab o kompressor!
  Har även sett en Cadillac limo -68 med kompressor på powermeet i
  V-ås… Är förmodligen de enda Cadillacs i Sverige med kompressor. Finns nog inte så många förövrigt i världen heller……..
  Tummen upp till udda projekt!!!

 5. Great work I just love that car , working on a similar project here but it is a 59. Maybe it will be finished next year and we can meet someday on the street :-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *