Slå pluggen ur din gamla Dieselcheva

SVERIGE. Eftersom du kommer att läsa detta två gånger har jag varit extra noga med data och resultat. Med chipet från Enghs Motor i Sundsvall får du känslan av en jättemotor där framme, precis som när du borrade pluggen ur din moppe. av Lars-Åke Krantz

chevy01

För priset av några tankningar fick jag en ny bil. Kraften är brutal.

Stefan Engh på Enghs Motor i Sundsbruk är världsledande. Detta är berättelsen om trimningen du gör utan att öppna huven. Resultatet gränsar till det otroliga. Är detta verkligen sant? Du kommer att läsa om detta flera gånger så vi är noggranna med våra mätningar och påståenden. Allt började med en annons på Blocket. Enghs Motor sålde ett trimchip till Chevrolet 6,5 turbodiesel för 3500 kronor som sades ge avsevärd effekthöjning. Eftersom firma Enghs Motor låg en halvtimme bort åkte Worldkustom dit för att prata med ägaren som visade sig ha utvecklat ett helt knippe digitala lösningar.

Chevy03

Enghs Motor är ingen jätteverkstad. Det var bara en kille som var pappaledig för fem år sedan och ville få knuff i familjebilen. Idag finns kunderna över hela världen och verksamheten går till 99 procent via nät och post.

Stefan blev pappaledig i slutet av 2005. Camaron såldes och en familjebil, en Suburban diesel från 1995, inhandlades. Camaron gick bättre än Suburban märkte Stefan som tidigare jobbat med sin laptop mot Camaron. Han hittade servicekontakten på sin Suburban men ingenting fungerade. Medan vällingen värmdes surfade han efter lösningar.

Chevy10Resultat: Nada. Allt som fanns i brottsjöar på nätet till Camaro och Corvette var inte ens en liten pöl till dieseln. Öken.

Några veckor senare, när bäbisen rapat och somnat riggade systemutvecklaren Stefan upp en begagnad GM verkstadsdator han köpt billigt mot Suburbans databox på arbetsbänken och kopplade in sin egen laptop med diverse hemgjorda snoddar.

Chevy16

-Jag sniffade av trafiken mellan de två, säger Stefan.
När han börjat nysta och fått grepp om GM:s logik för dieselboxarna kunde han snabbt se likheter med Camaro. Han fick hål på systemet och kunde bygga upp ett eget program i windowsmiljö. Det är här han är världsledande. Ingen fler har gjort det på jordklotet.

Stefan kopplade in sig och såg att GMC:n inte hade optimal inställning av dieselpumpen. Den stod litet för snällt och kunde ge mer. Ville man ändra på det gällde gammaldags skruvning under huven. Vi brydde oss inte om det.

Vill du prata med din dieselbil? På Enghs Motors hemsida finns ett gratisprogram att ladda ner och Stefan har tagit fram en kabel mellan PC:n och bilens servicekontakt. Med gratisprogrammet kan du diagnostisera och rensa felkoder.

Stefan har sålt över 500 licenser till privatpersoner och verkstäder över hela jorden av sin betalversion som medger pumpbyte hemma på garageuppfarten då du kan trigga startcykel och inlärningsfunktion själv precis som en GM-verkstad.

Chevy15

Med denna kabel och gratisprogrammet på www.enghsmotor.se kan du själv släcka felkoder och snacka med motorn.

Med denna kabel och gratisprogrammet på www.enghsmotor.se kan du själv släcka felkoder och snacka med motorn.

-Jag har avvägt prestanda och hållbarhet, säger han.
-Bilen skall uppföra sig som vanligt och hålla men leverera vid behov.

Chevy04

Har du problem med att bilen stannar plötsligt. Oftast är det dieselpumpens elektroniska reläbox på motorn som går varm. Stefan säljer hundratals åtgärdspaket om året som fixar problemet för gott.

Han poängterar skillnaden mot mirakelboxar som kopplas på utanför originalboxen.

-De lurar datorn genom att addera ett par, tre steg på originalsensorernas signaler. På så vis vet inte databoxen vad som händer utan får ”skruvade” värden som den försöker svara på.

Inte alls bra jämfört med att prata direkt med GM:s databox och programmera på djupet så alla parametrar hänger med, säger han.

Från trött oljepanna till råstark bigblock på 15 minuter

Chevy05

Pillra ut handskfacket

Chevy06Artikelförfattaren har en GMC 6,5 turbodiesel 4WD utan EGR från 1994 som gått 22.000 mil. Katten är borttagen, avgasröret rakt och sportluftfilter är monterat.

Chevy09

Skruva loss luckan och lyft loss chippet. Det har en kod som du talar om för Stefan. Han både uppdaterar det nya chipet efter GM:s rekommendationer och lägger in sina egna parametrar.

Ändå är det en seg bruksis, trött vid omkörningar. Jag och min son gjorde upprepade starter och klockade hur lång tid den tog på sig till 100km/h. Vi startade på det vardagliga driveläget och stoppade pedalen i mattan. Resultat 0-100km/h på 17,0 16,8 17,2 och 17,0 sekunder. Den råmade till på ettan och tvåan men när treans lockup gick i tappade den kraft och blev så trött att vi satt och trummade med naglarna och väntade på att den skulle nå 100.

Chevy10

När du meddelat Stefan vad det stod på ditt chip bränner han ett eget och skickar till dej. Hans recept ändrar, bränsle, turbotryck och en hel del annat samt hur växellådan skall bete sig.

Stefan klickade ur databoxen bakom handskfacket, öppnade den, sprätte ur chipet och ersatte med sitt eget. Allt var över på 15 minuter och vi hade inte öppnat huven.
-Provkör, sade han och frågade om han fick åka med.

Chevy11

När du får det nya chipet på posten trycker du dit det bara…

Chevy12

Stefan började le vid återmonteringen medans vi fattade inget.

Resultatet fick femtioåringen bakom ratten att bli femton. Det här var inte en anad förbättring, en uppmätt skillnad, en subtil effektökning. Det här var en knockout, en euforisk lyckoresa, en wammalamma racerbilsrökare. Bilen kändes tusen kilo lättare, reagerade direkt på gasen, matade på som tusan i alla hastigheter och kändes urstark från start. Som en bigblock!  Den knastrade inte och levde om, gick inte oroligt eller hårdare, den var som förut tills jag nuddade gasen.

chevy02

Otroliga siffror. Vi tog tid med en Iphone. Sjuttonsekunderslastbilen blev en niosekunders sportpickup efter ingreppet i databoxen som tog en kvart.

Med en person mer i framsätet där Stefan konstant tittade i backspegeln för att se avgasernas färg skickade lastbilen oss till 100km/h på makabra 10,4 10,6 9,6 och 9,5 !!! Vanvettigt. Stefans chip kapade sju sekunder! Varför har han inte fått Nobelpriset?
-Röken ser bra ut, varken för mycket eller för litet, sade han stilla medan jag skrek ut moppetrimglosor jag inte använt på 35år. Chippet kostar 3500 kronor och ger lägre bensinförbrukning (om du kan låta bli att ”börna”).

Chevy14

Resultatet vet du redan.

Men hur himmelskt många hästar ger det, frågade jag?
-Vet inte sade Stefan lugnt, jag har ingen bromsbänk.


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

4 reaktioner på ”Slå pluggen ur din gamla Dieselcheva

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *