Crescent 2000 ett stycke oföränderligt femtiotal.

SVERIGE. Solen hade vandrat över himlen och kvällens vågräta strålar förvandlade det försiktiga lövverket till ett sprakande fyrverkeri av klorofyllgrönt och avgrundssvart. Ögonblickets vindstötar möblerade ständig om och fick det svarta och gröna att ideligen byta plats. Det enda varaktiga var den röda mopeden … av Lars-Åke Krantz

Moped02

Vackert framhjul med skulpterad skärm, bottenlänk och trumbroms

-Farfar hade en sån.
Orden kom från Kent Nordin i Gnarp. En energispruta och samlare lika föränderlig som den vindpinade busken, ständigt i steget, ständigt på väg mot nya förvärv och ständigt upptagen med nya reparationer. Vi stod på hans gård bestående av två stora hus, förrådsbyggnader och i mitten en grusad innergård med gröna gräsmattor isärskurna av gångar i natursten, allt välplanerat och ansat.

Moped06

En kort sväng på gårdsvägen i tofflor och keps gör dagen komplett.

Utanför häcken slingrade sig den smala asfaltvägen som endast i undantagsfall härbärgerade en förbipasserande trafikant. Han tog av sig solglasögonen och pekade med skalmen.
-Färgen heter Julröd, fråga mig inte varför, sade han.

Moped04

Vi hade kommit för att fotografera Kents svensksålda Dodge Lancer från 1962. Efter tre timmar var vi fortfarande kvar.

Vi hade egentligen kommit för att fotografera hans svensksålda amerikanare, en Dodge Lancer från 1962 med tre ägare. En bil som aldrig lämnat Gnarp men det var för tre timmar sedan.

moped10

Samlaren Kent Nordin hade ett stort hjärta för så mycket. En kulturbevarare.

Energiknippet med de intensiva ögonen hade tagit oss med på en resa i byggnader, våningar, vattendrivna linberedningsanläggningar och vinylsamlingar som fått oss att välsigna digitalkamerans outtömliga bildutrymme. Hade det varit på den gamla goda tiden hade vi fått slut på film.

Moped07

Kent tryckte i tvåan och leendet spred sig.

Nu vevade han fram trampan till ”kickläge” och repade eld på den julröde. I tofflor gjorde han en u-sväng på asfalten och hann få i tvåan på tillbakavägen allt medan leendet spred sig över hela kroppen.
-Jag hittade den på Blocket, berättade han med motorn på tomgång.

Moped05

Styraxeln gick igenom tanken där även strålkastaren integrerats. Ljuset följde alltså inte styrets rörelse. Modellen kallades ”månraketen” i folkmun. 12 000 tillverkades årligen.

Kent Nordin hade ringt på annonsen och det hade visat sig att moppen fanns bara tre mil bort. Van att ta snabba beslut efter ett liv på marknader och auktioner visste han att det inte fanns någon tid att spilla.

moped01

Femtiotalet på två hjul. Crescent 2000 årsmodell 1956. Design av Björn Karlström framdriven av tvåväxlad Sachsmotor. Kent målade mopeden Julröd. ” Farfar hade en sån”.

En Crescent 2000 på Blocket skulle inte bli gammal. Han släppte kopplingen och motorn tystnade. En katt kom fram, lyfte på ryggen och nosade på kedjesträckaren.

-Det var en påbörjad renovering, fortsatte han. De hade börjat fixa litet här och litet där.

Moped09

-Barnbarnen får välja vilken de vill när de är här. En liten del av alla mopederna

Så gnekade han av sadeln, tog några raska kliv och öppnade ännu ett utrymme och ett 20-tal mopeder visade sig.
-Jag tycker det är roligt att få dem att gå riktigt så jag plockar isär dem och byter allt som är dåligt, sade han.

Moped03

Den fartvindskylda Sachsen från 1956 fick det mesta nytt efter att Kent plockat isär den. Ett jack i kolven och ställbart munstycke var närmast standard på dessa. Tramporna försvann 1960 -61.

Crescenten fick det mesta i motorn nytt och ett nytt bakdrev.
-Ett litet jack i kolven och ett ställbart munstycke blev det också.

Moped08

Hiskelig moped med bakdel i gjuten aluminium, högermärke och snörstart.
Den ovanlige i blått hette Fram.

Han lyfte på kepsen i motljuset och strök svetten ur pannan med baksidan av samma hand han höll brättet.
-Jag renoverar till bruksskick, när barnbarnen är här får de ta vilken de vill och köra med, sade han och startade en blå skapelse med dragsnöre inne i dunklet.

Vi tittade på klockan och skulle till att gå för tionde gången denna afton då han plötsligt kom på.
-Ni kanske ville se min samling av gamla flipperspel och spelautomater?
Det ville vi.


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

3 reaktioner på ”Crescent 2000 ett stycke oföränderligt femtiotal.

  1. Hej. Kul med den röda mopeden som för övrigt är en pärla. Hade en när jag var 14 år (nu 69), en grön/blå. Gick som ett spjut. Slet dock av både växel och kopplingsvajer. Ansträngde mig inte för att hitta nya utan körde ändå. Ettans växel sparkades i med hälen,med full gas. Så länge det var full gas så låg ettan i. För att få i tvåan så släppte man bara av på gasen då hoppade tvåan i. En förenklad version av automat, men var nog inte snällt mot motorn. Mins inte var jag gjorde av den, men i byn där jag bodde hamnade de flesta motorfordon, som slutade att fungera, på en soptipp. Jag bidrog med två bilar en motorcykel och minst en moped. Har varit där på senare tid och tittat, men man har gömt tippen med stora stenar. Det sticker fram lite här och där av någon oidentifierbar plåt. Har lust att göra en utgrävning.

  2. Hej!
    Vi har precis satt igång att efterlysa Crescent 2000 av årsmodell 1956 i ett försök att se hur många det finns kvar.
    Har två stycken och vill gärna komma i kontakt med ägare till andra 56:or för dokumentation av ramnummer.
    Mvh David

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *