Zephyrhills marknad & auktion.

USA. En halvtimme nordöst om Tampa i Florida ligger Zephyrhills med sin stora träff i februari. Tusentals söker sig till vattenhålet men i år gick det trögt med försäljningen. Ekonomin har kylts av och köparna håller hårt i lädret medan säljarna vägrar sänka priserna. Ställningskrig. by Lars-Åke Krantz

Z01
-Hallå, vakna. Bilen är helt orörd!!  Galaxien från 1974 har inte gått 4000 svenska mil!  Ägaren ville ha minst 9400 dollar. Budet stannade på 6000. 

z05

Vad är Good Guys?
The Good Guys Rod & Custom Association är Amerikas största organisation för “våra” bilar. Det är andra året för Good Guys som ägare till Zephyrhills maknad och auktion.

Good Guys historik.
1983 i Pleasantown, Kalifornien inbjöd Gary och Marilyn Meadors till en träff de kallade All American Get-Together. Det kom 650 bilar då på den tiden.
 z41Idag är Good Guys störst i USA och är värld för över tjugo träffar där PPG Nationals, Ohio med 6000 roddar och customs är flaggskeppet. Sonen Marc Meadors chefar i företaget idag , äger Carlisle marknaden och köper upp fler meetings däribland Zephyrhills nu senast.

z25

Klubbträffarna har blivit industri där hela event köps och säljs. De flesta Worldkustom pratade med var positiva till Good Guys inblandning.
-Träffen får mera muskler, sades det.

Klicka på bilderna så blir de dubbel XL

z12

Arga säljare slog igen butiken när köparna ville se lägre priser.

Området var fullt av säljare och massor av folk strövade bland borden i fyra dagar men en del säljare slog igen i ilskan.
-Jag sitter hellre och fiskar än får skambud här, sade några.

z18
z03Ett stort glapp mellan säljarna och köparna således och de möttes inte under fyra dagar.

Samma bild rådde under auktionen.

Auktionisterna skrek sig hesa men buden var försiktiga.

De flesta bilarna nådde inte reservationspriset och förblev osålda.

Frånsett det är auktioner big show i USA.

Plötsligt stod han längst bak i lokalen. Auktionistspråket lärs ut i specialskolor.
– Do I have six six six six havesix got five brrwwwl do I have have-have-havesixisix brrwwll . . . Det högexplosiva rytmiska rabblandet kallas chant.  Måste upplevas. I Sverige säger man vad man har för bud men här har man redan lämnat de givna budet och föreslår nästa six six brrwwl six gatgatgata´havesix. Ford 57:an steg till 8000 dollar. Ägaren ville ha 14.000. No deal.

z42
Ägaren tog bort reservationspriset när budgivningen avstannade.  En stjärna kom upp på displayen bakom.  Högsta bud går hem direkt med Ford 3-fönsterscupen från 1934! Sånt brukar sätta fart på auktionerna men inte idag. Stannade på 20.000 dollar.

z04Mercury Mont Claire 1964. 3000 svenska mil. Ägaren ville ha 18.000 men sänkte sin reservation till 12.500. Budgivningen stannade på 12.000. Märkligt kan tyckas men köparen måste betala 15% ytterligare till Good Guys och säjaren får betala en avgift på 6% till Good Guys. Florida tax vill ha 6% på kvittot av köparen vid ägarbytet. Säljaren betalar dessutom en anmälningsavgift och slutligen kostar det som köpare att få bjuda på en bil. Money, money, money.

Hundratals bilar stod ute på parkeringen och väntade på sin tur. Många rullade tillbaka osålda. z22

Undantaget var ett gäng med tio nästa nya Harley Davidssons som klubbades snabbt för 5000 dollar styck. Pang, pang, pang.

z24Zephyrhills är definitivt en marknad och auktion värd att besöka. Pågår i fyra dagar i februari och växer i omfång med många bilar till salu på marknadsområdet utan auktion.

Lars-Åke Krantz
På plats för Worldkustoms läsare

z14

z15Orenoverad Kaliforniabil med gulrutig inredning som gått 8000 svenska mil.

1971 Plymouth Satelite Sebring med 318. Ägaren hade haft den i tolv år.

-Såldes direkt.

 

z10

En himla rytig  Vet’nte cab med dubbelmontage, raka rör och träflak. Den skulle sitta bra i garaget. Tänk ha den i en täckt lastbil.  Rulla ut den i smyg bakom Posten att lägga fyra burnoutspår på fina gatan och sedan rulla in igen.
– Va, vad hände  ??

z11

z13Locar Performance Products visade denna adapter. Med startspärr, teflonbussningar och adaptrar för GM, Ford och Chrysler kostade den 219 dollar.

z17Barnens dockhus kallas för dioramor när farbröder köper dom. 

z38Lampor med lampskärmar. Gubben lade ner. Handgjorda plattor med monterade plåtbilar. Krantz köpte allihopa och har delat ut och sålt på Krantz Challenge-tävlingar under sommaren 2014. De inringade finns kvar. Ej S-märkta. Byt kontakt och kör såe ryk.  600 kr styck.

lamp

z06

En hyfsad Mercury 2d ht för 12.900 dollar lockade.

z07

Aluminiumkylare till drömpriser för en svensk. 129 dollar! Under 1000 spänn.

z09

Skyliner 59:an kostade $ 52.000  Allt nytt.

z08

1969 Dodge Coronet original 440 bil, nu med 318.  Fin. Pris 14.000 dollar.

z19 z20

På parkeringen fanns mycket att titta på

z16

Nyss färdigställd rostfri 1970 Chevrolet pickup för 4800 dollar. Såldes efter prut för 3500. Krantzen köpte den också. Rullar i Sverige idag.

…………………………..
Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com
Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer
Ha kul!sticker


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

2 reaktioner på ”Zephyrhills marknad & auktion.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *