Plötsligt händer det

På reklamfilmen för Trisslotterna på TV så skrapar dom ju fram högvinsten och allt ordnar sig. Tänk om man kunde få vara med om att saker löser sig utan problem men som vanligt brukar det vara ett steg framåt och tre steg bakåt som gäller för mig. Tänk att det ska ta över 2½ år för att byta rattstång. Av:Jan Silèn

buick custom

2013 hade jag haft Buicken i 18 år och kört utan servostyrning, det har ju funkat bra men efter en kraftig infektion med Stafylokocker i vänster armbåge och operation så försvann mycket av kraften i vänster arm och bilen kändes väldigt tungstyrd.

persaker_logoJa, men styr med höger då tänker ni säkert, ja, men nu har jag en handikappspak med gas och broms som jag sköter med höger arm så jag måste styra med vänster arm.

Så hösten 2013 börjar jag leta efter en servorattstång till Buick -55.  Ingen hittades i Sverige. Jag kontaktar två firmor och båda skulle över till USA och skrota bilar till vintern bland annat Buick -55:or.1030345-1955-buick-special-thumb[1] Rixglas_5Av någon anledning blev det så att jag beställde en rattstång från båda firmorna, det borde ju lösa sig, en av dem borde ju hitta en rattstång med servo. Efter tre månader ringer jag ena firman och undrar hur det gått, men tyvärr så var även den Buick’n en snik modell utan servo.

 

Glömt bort
Nu hoppas jag på den andra firman och ringer dem. Svaret blev, hmm skulle vi ta hem en sådan? Det har vi inget minne av, det måste ha blivit bort glömt på nått vis och de ber så mycket om ursäkt. Nu våren 2014 så har jag inte hittat någon rattstång än men börjar leta på internet, men inte finns det någon där när man söker på svenska. Kanske skulle prova att söka på engelska, men vad heter nu rattstång på det språket?

Främmande språkengelska-sprakkurs_5165951bddf2b36f8f82d70b[1]Steeringaxel? Nä. Steeringwheelaxel? Nä. Steeringstång? Nä. Det blir till att ringa Sven-Erik Norin på Norins i Bergsjö som är mer hemma på det språket och det visar sig att det heter Steeringcolumn.

2016-10-13_134344Men det är lika dött att söka på det språket, ingen stång finns. Ser ett program på Discovery om Desert Car Kings i Phoenix, Arizona.129562359488513283400101197_101Desert_Valley[1] JarmosDe har ju två stora bilskrotar och jag söker på dem på nätet.

Och, jo dom har en hemsida och många Buick-55:or och med servorattstänger, bra, nu ska jag väl äntligen få tag på en stång.

Nu är jag äntligen en vinnare

i576083[1]Den där Krantz ska ju över till Florida till vintern så han får i uppdrag att beställa en stång. sillratt Det funkar bra, en rattstång kom till hans hus och lastas i en Lincoln som ska till Sverige.

statoilVåren 2015 lämnas ett stort tungt otympligt paket in på macken i Gnarp, det krävdes två man för att bära ut det till bilen.

När jag öppnar paketet så ser jag en rattstång som har sett sina bästa dagar, det verkar var lite oljeläckage också.

post-31987-143138622814[1]En bra ide kunde ju vara att renovera den före montering. Nu skulle jag ju bara ha tag på en renoveringssats men det visar sig svårt att hitta en sådan också, de vanliga firmorna TOP_LOGO[1]Norrlands Custom med flera hade ingen.

Lika svårt som att hitta en rattstång

Provar Överås veteranbildelar i Hudiksvall men han har heller ingen, överåsmen tipsar om Kjells veteranbildelar i Kumla. Ringer Kjell och han har renoveringssatsen hemma på hyllan, men den är rätt dyr säger han. Skit i vad det kostar, posta den direkt.

En vinnare igen, trodde jag
Nu känner jag mig som dom där Trissvinnarna, allt faller på plats och löser sig, eller? Nej så klart inte. En kompis renoverar styrservo delen och rattstången lackeras och ska nu monteras, då vi upptäcker att elkablarna inte ser bra ut, dom är helt hopsmälta inuti rattstången.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Endera har det varit en rejäl kortslutning eller så har bilen den suttit i brunnit. Ja byta kablar kan ju inte vara så svårt, men nu hade ingenjörena på Buick tänkt till eller kanske inte. Hur får man bort blinkersmekanismen?

Hur tänkte dom?
Det borde ju finnas skruvar någonstans så man kan ta bort det, spaken är ju bara att gänga ur. Men det syns bara nitar, man ska väl inte behöva borra ur nitar för att demontera blinkersmekani18597170-origpic-e8c64dsmen.

Åker till en kompis som har en Cadillac -57 nånting och hör om han vet hur man får bort mekanismen.

Vi tittar i hans Shopmanual för Cadillac och på Cadillac finns det skruvar som man skruvar bort, enkelt verkar det vara på Cadillac.

Så nu får jag köpa en shopmanual och en sådan handlas från Kent Hortlund. hortlundMen nu var det ju det där med språket ingen, jag får ta hit Norin som kan engelska och översätta åt mig, efter några koppar kaffe och sockerkaka så har vi lösningen på problemet.

Maskinkonsult3Tusen kronor
Man ska tydligen föra blinkersspaken i höger blinkläge så ska det komma fram skruvar och se det kom fram skruvar. 1000 kr kostade den informationen, shopmanualen kostade det men den är ju bra att ha om det blir mer problem och det blev det. Och så var det ju det här med servopump och remskivor.

cuba linciln
Jag fick en servopump av Krantz som hade suttit i hans Cubalincoln som jag gjorde fästen till men det såg inte bra ut med en modern pump i ett 50-tals motorutrymme.
buick motorrum
Fortsättning följer . . . .

 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *