När Rune gick i pension efter ett långt arbetsliv hägrade mer tid för bilar och gärna i ett fint garage. Föga anade han att lösningen fanns ett stenkast från huset. av Krantz
När Rune slutade var han chef för Coop i Säter, ordförande i Nostalgic Club på samma ort och ett välkänt ansikte i många sammanhang.
Född i Dala Järna hade han slagit ner sina bopålar i Säter och skapat sitt nätverk.
När det drar ihop sig till cruising och traktordag och motorkul är det Rune och hans fru Märtha, med ett lika aktivt arbetsliv, som är med och drar i trådarna.
– Det händer grejer runt Rune och Märtha.
Nostalgidagar mitt i juli med traktorcruising och rock and roll Därför var det inte så konstigt att han nästan på dagen samma datum han gick i pension blev ägare till en stor anläggning som idag inhyser både klubben med 442 medlemmar och rejält garage åt paret.
– Jag fick veta liksom av en slump att verkstaden mitt emot där vi bor var till salu, säger Rune och får det att låta hur enkelt som helst.
Visst, det var för stort med flera hus och det behövdes massor med jobb att få det i skick efter den gamla verksamheten men tid hade han ju nu och storleken var bara ett angenämt problem tyckte de två arbetsmyrorna. Det blev en klubbangelägenhet med samlingslokal, garageplatser och en hel nostalgivåning där Märtha samlat grejer från sitt sextiotal. (Klicka på bilderna så blir ännu mera nostalgiska.)
Vem minns inte sitt ungdomsrum med grammofon, bastmatta på väggen, stringhylla och väckarklocka i plåt.
Alltså … när Rune fått blommor och kramar från Coop gick pensionären hem och drog på sig overallen! När Worldkustom besöker fyller Nostalgic Club moped. 15 år har det blivit och aldrig har klubben mått bättre med stora fina utrymmen.
– I klubben finns det mesta av kunskaper för att renovera och restaurera.
Rune öppnar portarna och vi stiger in i nymålade garage och utrymmen. 200 kvadratmeter där klubbmedlemmar kan hyra in sig för reparationer och längst in har Rune sina 55.
-Stig på, säger han och tänder kristallkronan i taket.
Han Fordar står på nylagt klickgolv i schackrutigt verkstadståligt material. En Sunliner från 1956 i originalskick och en Crown Victoria från samma år med uppdaterad drivlina pryder garaget
312 kubiktums Thundebirdmotorn och gick att få i andra modeller också 1956.
Att ha Thunderbirdemblemet på framskärmen var extra status. Här fanns det sportbilsprestanda signalerade det.
Ännu mera pulver har han i Crown Victorian där det sitter en 351 Windsor. Rune bor praktiskt taget granne med Järudds Bilimport i Säter som med gott resultat hjälpt honom importera båda bilarna.
När dagarna blir kortare spenderar han mer tid här dem gode Rune Stornils och allt har han kvar.
Motorcykeln är den han köpte när han muckade från lumpen. Pris: 175 kronor. Men vänta det skall bli värre. Han har kvar pappas motorcykel också. Efter att den stått i brorsans garage i 42 år köpte Rune den och nu står far och sons hojar bredvid varandra.
-Den här skall förbli i ”pappaskick” såsom den såg ut när Rune var liten. Märket är Kroon och den är tillverkad i Vansbro. Kroon. Så hette de innan de fick namnet Monark. Motorn är en 175 cc ILO.Det finns mycket att titta på och Rune har en god story till varje del. Väldigt trivsamt och en del pokaler har det blivit också. Paret har koll på sina grejer.
Vem minns inte kreditkortspianot som fanns på alla mackar där man lade i sitt kreditkort och efter att beloppet ställts in med spakarna och en gråblaskig betalnota med karbon lagts över kreditkortet det trasslande ljudet hördes när stationspersonalen drog det blå handtaget i sidled fram och tillbaka skapande en tryckt kvitto av sladdrig, transparent plast inte olikt dagens bötesinbetalningslappar.
Sådär. En mening innehållande sextiotvå ord för våra unga kunskapshungrande läsare att rulla fram på mobilen.
Den lilla blå miniatyrhandväskan har sin egen story. Läs om Märthas minihandväska här.
En del av klubbens meckutrymmen med lyft skymtar på andra sidan dörren.
Foto:Åke Tjernell.
Vi går upp till nostalgivåningen igen och får smaka av Märthas goda kaffe och bullar.
Här kan man sitta länge och bara minnas.
Spela en skiva och vänta på att telefonen skall ringa. Spela en skiva sade vi. Vi sade inte lyssna på en vinylplatta. Det säger man idag i retrovågens märkliga storstadsjive.
Vi sade inte heller spisa skivor. Det var innan… på stenkaketiden som man spisade jazz.
– Spela skivor hette det på femtio- sextio- och sjuttiotalet.
I klubblokalen fanns intressanta bilder från klubbens begynnelse.
Obrutna förpackningar 30 år gamla fanns att minnas och modeller av viktiga byggnader som omfamnade bilisterna förr tillverkades av en klubbmedlem.Det här var en intressant modell. Så flyttades rörelseenergi innan vi lärt oss skjuta ström i trådar.
Kolla vilken grej! Huset till vänster var kraftstationen med ett kvarnhjul som skapade en fram-och-tillbaka-rörelse i stängerna.
Denna makliga pendelrörelse kunde via stolparna förflyttas kilometervis genom skogarna. Stängerna ledde till det verktyg som behövde kraften, oftast en pump som pumpade ut vatten ur en gruva.
En mekanisk kraftledning helt enkelt. Vilken syn i landskapet! Detta var en modell av en stånggång från 1740 som stod i Säterdalen.
-Undrar om det fanns aktionsgrupper på den tiden också som tyckte att den nya energin lät och förstörde landskapsbilden?
Worldkustom säger tack för titten och gratulerar, i efterskott, Rune Stornils till uppgraderingen stor pojke som bestämmer över sin egen tid.
Köp en Worldkustomt-shirt och visa att du gillar gratistidningen på nätet
Hi. How many Canadian made ’59 Pontiac Laurentian cars are rolling in Sweden? I found one beside a abandened farm house in Saskatchewan, Canada about 10 years ago. Too bad that I can’t add pictures of it pictures on this site. I now understand why there are no N. American classics left here. They have all been shipped to Sweden.
Great site you’ve got…..