Årets sista åktur blev istället två svettiga dagar i garaget.

En custom blir ju aldrig riktigt klar det finns hur mycket som helst man vill ändra på och göra om. Nu hade jag kommit på att jag ville flejka taket, det fattades något som sticker ut och syns så flake på taket skulle göra susen. av: Jan Silèn

Hmm, hur stavar man till fläjk? Flake, flejk, fleik, fläjk, flake är det eller hur?

3401Flake har jag

 alltid tyckt varit snyggt, det glittrar fint i solen och i gatljusens sken när det är mörkt.

Jag hade frågat flera lackerare runt om i trakterna om dom ville flaka taket (flaka taket, låter ju urdumt, vi kör med flejk) åt mig men ingen ville ta på sig det för dom hade aldrig gjort det.

Jag fick reda på att en kompis grabb hade fått taket flejkat på sin Cheva -58:a så jag kontaktade målaren och han kunde göra det åt mig.bilskadeservice-leffes-lack3 cheva-14Vi höll till hemma i garaget och det tog fem kvällar att få till det med mellanslipningar och åtta lager klarlack.
p10105591

Nordtrafik

Det var roligt att se hur glittret lades på och blev finare och finare, jag blev nästan sugen på att helflejka nästa bygge men vi får se hur det blir med det, den här med röd flejk skulle vara fint, lite 70-tals känsla.

Klart ?

Fredagskväll var det klart och taket glittrade fint som julgransglitter. Nu skulle det bara härda en sista gång över natten så kunde jag ta årets sista åktur med nylackerat tak.

På lördagsförmiddag när jag kommer ut till garaget så glittrar taket så starkt att man nästan skulle behöva solglasögon.

coop_facebookNär jag börjar riva av maskeringen så blir jag mer och mer besviken, inte på taket men under maskeringen var bilen täckt av ett matt lager klarlack. Hela bilen var nu matt i lackeringen med ett glänsande blankt tak. Jag har värmefläkten monterad vid taket och den blåser nedåt och nu hade det blivit rundgång på färgdammet in under maskeringen.

Neeeej !
Hur ska man nu få bort detta torrsprut? Provar med att tvätta med T-röd men det hjälper inte, provar att gnugga med Autosol men det hjälper inte heller, nu blir jag riktigt orolig. Provar med lite thinner på ett ställe som inte syns och färgdammet försvinner och lacken sitter kvar.

disksvamp-bakterier1Det slutar med att jag får tinnertvätta hela bilen och sedan maskinpolera för att få upp glansen igen. Nu har jag ju plastrutor fram och bak, framrutan är helvit, bakrutan har klarat sig lite bättre. Hur gör man nu? Misstaget med att använda thinner på plexiglas har man lärt sig att det inte går. När jag fick nya rutor gjorda så fick jag med en flaska fönsterputs speciellt för plexiglas. Och med en sådan där disksvamp med fönsterputs på sträva ytan och hårt gnuggande så blir rutorna rena.

Klart nu då? Näe!
Nu trodde jag att det var klart och ska ta den där åkturen, sätter mig i bilen och ser att den är helt matt invändigt också, hela instrumentbrädan, mätare, knappar och även lite på insidan av rutorna. Rutan på förardörren var nedvevad så naturligtvis hade dammet letat sig in i bilen. Bara att börja tvätta, gnugga och polera igen, det tog många timmar och nu var dagen slut. Innan jag går in så öppnar jag huven och där ser det än värre ut, allt är helt matt.

buick motorrum

Hela söndagen gick till att tvätta och polera motorutrymmet. Det var ett rent helvete att komma åt över allt och många blodiga knogar blev det. Det syns spår av den matta klarlacken på några ställen än, men jag tror det bara är jag som ser dem, har då inte hört någon annan sagt nått, annars är det många som brukar ha synpunkter när nått inte ser bra ut.

bilskadeservice-leffes-lack3Tänk om vi hade stängt av fläkten när vi sprutade klarlacken, utan utsug så såg man inte mer än en meter i garaget när det var som dimmigast, inte så konstigt att det blev damm under maskeringen. Svettades mycket gjorde jag under rengöringen, både av arbetet och nervositeten om att kanske lackeringen var förstörd, kanske jag till och med tappade nått kilo i vikt under den helgen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Och naturligtvis försvinner solen när man ska knäppa kort, men litet syns det av flejken.

sillen

tunroth-el_12

Backa Worldkustom


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *