Bad Ass Ford Excursion

George Ivanov den tredje jobbar dygnet runt. En av många unga män i USA som aldrig är ledig. Ett par gånger om året släpper han byggverktygen och ger sig ut i träsket med sin drömmaskin. En kompromisslös Ford Excursion turbodiesel på drygt 400 hästar. by Krantz

ex4Träsktroll. Världens största SUV tillverkades under fem år. George Ivanov den tredje har förstorat sin.  Bak sitter Fords Sterling 10.5 axel. Fram en Dana 50.   Fälgarna mäter 15×15 tum

Han ler stort George från Fort Myers. Värmen har kommit tillbaka och gänget är samlat. Södra Floridas kallaste månad är januari med en medeltemperatur dagtid på 23 grader. Då reser George hus i Naples och Forden står tyst på Slater Drive. I februari är värmen åter och i mars startar partyt med en medeltemperatur på 26 grader dagtid. Då stiger blodet i unga grabbar, oljor kollas och frysbagar fylls. Vintern är över.

ex2

Vi träffar George Ivanov III och hans fru Rachel Savage när de kommer rullande med hjulen stickande en halv meter utanför skärmarna. På släp har de en lika biffig picks som tillhör kompisen.
-Vart ska ni, frågarWorldkustom?
-Häng på säger gänget och resan går ut i träsket där flera kompisar redan startat grillarna. Musiken spelar från medhavda boomboxar. Stämningen är relaxad men samtidigt speedad. Borta är chefer och kontrollanter och stoppdatum. Borta är långpendlande och övernattningar i campers. Just nu är det lördag, då man normalt jobbar, och i morgon är ännu en ledig dag. Det är inte sant!!  Det är en evighet till måndag.

ex9

 

Sweden!!  Well, that’s cool. Hi everybody.  Fem minuter senare var bilarna på grönbete i lera, diken och på sandiga träskvägar.

ex12Det rasslar i kedjor och spännkrokar när vana händer rycker av bilar från släp och släp från dragkrokar.

En t-shirt åker till och med av på svenskt maner i landet där man alltid har kläderna på.

Vi klättrar upp i Georges Ford. Utsikten är magnifik här uppe två meter över backen.

Utmaxad färd med all lyx tillgänglig över meterdjupa diken. Den här gjorde allt utom klättrade i träd.

ex10

Välkommen upp i lägenheten. Skinnklädsel i två toner och inläggningar i körsbärsträ.

Menyerna bläddras fram på skärmen och ljud börjar pumpa ur högtalarna.
-Jag har satt i soffor från en Cadillac Escalade för de har TV-monitorer i nackstöden skriker George och pekar bakåt i det ljusa, rymliga, skinnklädda lyxutrymmet.

ex5

Ford Excursions första årsmodell kom år 2000. När den introducerades presenterades den som planetens största SUV. Över 50.000 bilar såldes direkt och Ford var nöjda. Detta var bilen för den som behövde superutrymme och en superkraftig dragbil. Att försöka jämföra med en Chevrolet Suburban går inte. En Suburban är en kraftig personbil med stora utrymmen och lastförmåga medan en Excursion är en råbarkad truck! En lastbil som förklätts till en personbil. Allt är grövre och gången är också lastbilslik. Chevrolet Suburban är förlåtande med sin torsionsfjädring. Ford Excursion är en best på bladfjädrar. Motrmässigt kunde man initialt få den odödliga Triton V8:an, en V10 eller den älskade 7,3 dieseln.

ex3

7.3 liters Powerstrokemotorn är ett under av vridmoment och slitstyrka och många amerikanare sätter sig inte i något annat än en Ford. Sexlitersmotorn som följde hade problem första året 2003. Det räckte för att döda ryktet. Ivanov den tredje bytte tillbaka och turboladdade, ändrade spridare och vred upp pumpen. Pang, volym, vrid, pålitlighet, enkelhet och effekt på ett bräde.

Verktygsboden

2003 kom en nyare version av Excursion. 7,3 liters dieseln med mekanisk pump på 235 hästar utan turbo var nu borta och istället erbjöds en 6,0 liters Europaritad, datastyrd International turbodiesel som gav hela 325 hästar men som hade problem med spridare och driftsäkerhet. Namnet International för att den byggdes av Navistarfabriken som tidigare hette International. Motorn fick problem med det amerikanska bränslet som är fetare men även ”smutsigare” än det europeiska.  Usla spridare på första årsmodellen var ett annat problem. 2005 var 6,0-motorn bra med ryktet var redan förstört.  2010 beslutade Ford att flytta hem sitt motorbyggande till Ford i och med framtagande av en ny motor.

ex1

ex6Andra våningen. Rachel Savage en trappa upp i Brutalforden, här i den starkaste versionen med det lyxigaste utrustningspaketet.

2005 uppdaterades fronten för att mera likna Fordlastbilarnas layout. George har plockat det bästa från alla  årsmodeller på sin 2004.  

Att äga en sån här bil kräver rejäla ”balls” hos ägaren. George hänger sina på dragkroken.

Fronten har uppdaterats. Han har gått ett år framåt med utseendet och två år bakåt med motorvalet. Internationalmotorn rycktes ur och den legendariska slitvargen 7,3-Powerstroke lyftes i. Den uppdaterades med större spridare och ett Banks turbokit som kickar upp effekten med ett par hundra hästar.  Han rycker i driven och laddar ut i gräset i en lång vid sväng som lägger en svart ring av avgaser runt gänget. Han har skruvat med trucken som nu ger över 400 vridstarka hästar.

ex13

Höjden har åstadkommits med höjningskit innehållade uppsmidda fjädrar som klossats ovanpå axlarna. Axlarna har vinklats upp mot fördelningslådan och knutkorsen kämpar med ojämna periferihastigheter, styrningen kämpar med hjulvinklar och stötdämparna kämpar med att rymmas tillsammans med däcken som mäter 15 x 42 x 20.

ex8

Uppvinklade axlar och knutar som får kämpa med olika periferihastigheter men hallå, det finns fabriker som tillverkar knutkors.

ex11”Bilarna” levererades i tre utrustningsversioner.  Grundmodellen var rikligt utrustad med elsäten och elhisar, exklusiv ljudanläggning och nio platser där de bakre hade en egen värme/AC-anläggning.

Nästa steg, Eddie Bauer Edition, innehöll tvåtonsinredning och slutligen Limited som utöver detta även hade inredningsdetaljer i körsbärsträ.

ex7

Cadillacsoffan med inbyggda skärmar för de som får sitta ”i bagaget”. SUV:en har sex skärmar totalt. Ett ljudsystem på 1 KW matchar bilderna.

2005 var försäljningen nere i 16.000 fordon. Den drog helt enkelt för mycket bränsle i den nya, miljömedvetna tiden.  Ford drog ur pluggen men vilken fantastisk bil de skapade.  För den som vill ha det största och det grövsta förklätt till personbilssuv gäller bara en sak. Ford Excursion. En kompromisslös bjässe som levde på jorden under en mycket begränsad tid.  Lågmilsbilar kan siktas återkommande på de amerikanska  annonssighterna.  Man köpte inte en Excursion för att långpendla. Man köpte en för att man hade råd.

ex14

De bredaxlade truckarna rullar in till lägret och dammet lägger sig. Solen är fortfarande het. Kramar utväxlas. Förfriskningar kommer fram och det börjat lukta grillat kött. Det är dags för Worldkustom att ge sig av och låta de hårt arbetande amerikanarna med familjer få njuta av den exeptionellt långa helgen med två lediga dagar i rad.

ex16
Jag försöke ringa George Ivanov den tredje senare på kvällen för att fråga vilken låda han valde. Den tidigare fyrstegade automatlådan som tillhörde 7,3:an eller den femstegade som kom 2003? Han svarade inte.
-Det gjorde han rätt i.


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *