Gasar tills det rasar

SVERIGE. Hörde en V8 som varvade och såg ett stort moln av gummirök. Ut ur den röken glider det sakta fram en skärmlös Ford T-23 på tvären med Robert Svedman från Ånge även kallad Lille Skutt bakom ratten. by Kent Åberg

01

Robert kör sin Rod på det mest brutala sätt som man kan göra med en sådan bil. Han använder T-23an efter ett uttryck som han säger ofta.  Cruise use and abuse vilket undertecknad kan vittna om03T23an har en rörram byggd av Hotton Hansson och är sedan byggd av Janne Wickström som reggade in den 2003. Den har en bakvänd Volvo 140 framvagn och en styrväxel från ett flygplan. Bakaxeln är även denna från en Volvo 140 och är AGA-diffad.

18

AGA-diff. Så funkar det. Fram med svetsen, bort med diffkåpan. Punkta diffdreven så differentialen slutar fungera och båda bakhjulen blir låsta till varandra. Klart.  Böörna.

05Motorn är en Cheva 305 från -86 och bakom den sitter det en preppad TH 350. Han har testat den på 402 meter där den fick sluttiden 13.87 sekunder och hade ca 170km i mål.  Robert har även testat toppfarten på bana och kom upp i lite över 200km vilket jag inte skulle tordas åka med den bilen.

07

Men Robert har testat en del andra saker inom hobbyn som tex drifting. Till det använde han en Bmw 535-E28  och en hör och häpna VW Scirocco som är framhjulsdriven men det funkade bra ändå säger han.

Han testade även att köra dragracing med BMWpå en träff för BMWilar i Gävle 2006 där han kom 3:a i klass 1 med en 81 års 518-E12 men inte nog med det .

Han körde dragracing på gräs med snöskoter i Dala Järna 2002 där han även blev 3:a i klassen Pro Stock så nu ska han försöka med dragracing med sin rod men före det ska han byta motor och bakaxel mot betydligt värre saker så kanske han kan komma på en bättre placering med den än vad han gjort tidigare vi får se.

06

Han har redan testat både drifting och bankörning med den ett antal gånger så han vet vad T-23:an kan prestera. Robert åkte till Åre på WJTA  2009 03 21 som var på Åre ice lake där han körde mini mile och hade en toppfart på 155.8 km med isdäck vilket även kan ses på U-tube.

Så fort tillfälle bjuds så testar han att gasa mot andra likasinnade i alla tänkbara fordon och former vilket innebär att hans smeknamn Lille Skutt är en aning missvisande utan borde hellre vara Speedy Gonzales med tanke på hans framfart.

04

Under fotandet av hans bil så knäckte han AGA-diffen och konstaterade med ett stort leende att det blev time för ett garage besök.10

Så full gas tillbaka till garaget där bilen hissas upp. Han skruvar bort kåpan på klumpen fram med svetsen och svetsar ihop diffen igen.

09Allt var klart på 20 minuter.

12

13

… och ut ur garaget runt kurvan med fullt hjulspinn så allt försvann i en dimma. Kvar står jag och tänker fan man skulle vara en aning yngre med en egen skärmlös rod som man kunde jaga runt i

-Vilken lycka.

20

for

sticker


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *