24 meter hotrod

SVERIGE. Med 94 000 mil på mätaren borde bilen bytas ut men vad gör man när den bara går och går? av Krantz

 slam10

Grand Slam

Femton år gammal är den fortfarande åkeriets eyecatcher och det vill inte säga litet i Sten Olofssons välskötta flotta. Den stora slambilen är krigaren som visar: Avfall är bästa försvar.

Klockan är halv åtta på morgonen och det ännu ouppvärmda havet isar vandrarna på Söråkerskajen. En midjestyrd traktor med pallgafflar pilar fram och tillbaka och vrider upprepat ut och in på sig själv i jakten mot klockan. En vindpust virvlar upp vinterns sandning som ligger lealös på den torra asfalten. Då kommer han!

slam2Den bleka vårsolen får genast fäste i klarlacken. Tidigare har strålarna spelat slött över byggnader i matta paletter men nu! Nu blixtrar ljuset i Grand Slam där han ringlar in, tar backen ner mot lastplatsen på skinande aluminiumfäljar skodda med svarta däck, svänger runt och levererar en bedövande bredsida i metallic och rostfritt.

Det är så vackert att man önskade att han hade något riktigt fint i tankarna.

slam4

Parfym kanske. 34.000 liter Chanel vore passande. Eller vin eller varför inte det bästa från Rosa och Spira. 34 kubikmeter kall mjölk. Yammie. Men om skenet någon gång bedrar så är det här. Sten Olofsson skall fylla bilen med slam, närmare bestämt oljevatten från Rangn-Sells avfallsdepå.

slam5Han rätar upp den väldige och styr in i en hall, tippar flaket bakåt en aning för bättre uppfyllnad, ringlar ut en snabel och slurp, slurp, tonvis av miljöfarligt avfall rakt ner i magen.

Inte är det någon tretandad sopåkare med olja upp till fontanellen som kliver ur heller. Sten Olofsson har vita sockar i sandalerna och är en sån du vill komma till på banken.

slam3

Ordnad, välformulerad, skärpt, med lagom solbränna.
-Är du en pedant Sten?
-Ja, svarar han vänligt.
Jag går in i Ragn-Sells anläggning och kollar läget med personalen.
-Vi ringer till Sten när vi behöver tömma. Han kommer direkt och sköter allt perfekt. Bättre går inte att få.
Ute hos Sten är bilen full och han flyttar över snabeln till släpet.
-Är du kaffesugen, frågar han och går mot fikarummet.

slam7

Vi tar av oss skorna innanför tröskeln och på blanka golv surfar vi fram till den datoriserade kaffepettern samt navigerar oss fram till dryck, styrka och tillbehör. Sten Olofsson är från Delsbo. Ursprungligen var han anställd förare men tog över företaget när ägaren pensionerade sig. Då 1995 hade man en bil. Idag snurrar arton för olika ändamål i företaget.

Garage och kärna finns i Iggesund och det är också där han byggt den spritt nya mellanlagringsanläggningen som kommer att ge honom en helt ny flexibilitet. Han behöver inte bli stående med slam i ”fel bil” utan kan mellanlagra och styra logistiken själv framgent. Sten pratar fort och exakt ständigt avbruten av telefonsamtal. Alla bilarna håller hög finish.

slam6

-Det är ju roligt å, att ha snygga grejer menar jag, säger han.

-Det är min bästa reklam och kan inte mäta sig med annonser och annan marknadsföring. Dessutom är det kul.

Först hade han tänkt måla bilen pippigul men kom på andra tankar och bestämde sig för ”miljögrönt”. Kulörerna kommer från Mazda och Ford överdraget med klarlack som är ett måste enligt

Sten som tvättar varje kväll. Ibland när exempelvis osläckt kalk bitit in gäller speciella lösningsmedel. Han berömmer Hestra lastbilslackering i Tranås.

slam8

-Garanterat färg överallt vilket är en prestation på en sån här bil med massor av rörledningar, funderar han.
Motiven har Thomas Jacobsen i Hudiksvall målat. Sten har sett en tydlig förändring i lönsamheten sedan 1995. Då kunde man köra en bil med 12 kubik slam till Köpings anläggning (60 mil tur och retur) och få lönsamhet på resan. Idag gäller det att dra det tredubbla för att det skall funka.
-Bra också, menar Sten som välkomnar miljötänk och de effektiviseringar det tvingar fram.

slam9

Han tittar på klockan. Släpet borde vara fullt snart och han skall bege sig till Gävle och tömma. Sedan hem och spola av bilen innan det är kväll. Åkeriet har inga fasta körningar utan lever från dag till dag.

-Med fasta körningar vill beställaren naturligtvis förhandla ner en krona här och där, då han räknar över lång tid. Vi rycker ut och gör punktinsatser på kort varsel och beställaren är glad över effektiv service och reglerar den enstaka fakturan med automatik. Fast ibland kan det bli litet väl lösa boliner, säger Sten.

slam11
Idag har man arton bilar – alla lika snygga

-Vi samlades vid garaget en fredag halv tre och gladdes åt tidig helg. Då ringde det. Ett slamtorn på 800.000 liter hade sprungit läck på Iggesundsfabriken. ”Kom med allt ni har skrek de i luren.” Vi fick jobba hela natten och långt in på lördagen. Han klättrar upp i hytten.
-Vad gör du på fritiden, frågar jag.

slam12Sten ser inte ut att ha uppfattat frågan. Den så snabbtänkte entreprenören tittar tomt på mig.
-Jakt, fiske, segling … försöker jag.

slam1

-Näe, inget sånt muttrar han och startar. Hör du hur fint han går! Turbosexa med trimchip, 500 hästar. Hur ska jag kunna göra mig av med den här, säger han och rullar bort?


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

En reaktion på ”24 meter hotrod

  1. Hej! Tack för ett mycket trevligt reportage! Det kanske är dags att göra om det, det känns lite föråldrat, vi har idag 18 ekipage efter nyår är det troligen 20, så man kan säga att det rullar på! Du är välkommen in om inte annat för en kopp kaffe, ring innan så jag kan vara där bara. Med vänlig hälsning Sten

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *