Sextio år sedan.

Han svetsade ett plåttak på sin cab.

Cotton Woodworth från Oklahoma var ägare till en Oklahoma City Custom Shop.  I den extraordinära amerikanska motortidningen Rod&Custom  från november 1954 bara måste vi dela med oss av  Cotton Woodworths berättelse till dagens internetsurfare och läsare av Worldkustom.  Så vacker! Översättning av  tidningens originaltext från 1954: Lars-Åke Krantz

ford49_3

Cotton fann sig själv ägare av en svårt skadad Ford 1959 cab när ett försäkringsbolag skrev av bilen som inte möjlig att laga. Eftersom Cotton hade en customverkstad i stan gjorde han plats åt Forden att skruva med när tid fanns.

Ursprungligen skulle han bara fixa upp den och sälja med minsta möjliga insats och mesta möjliga vinst.  Dagarna gick och allt eftersom hans ögon surfade över bilen kom planerna på en custom. Han hade alltid velat ha en Victoria men nu stod han här med en cab men varför inte svetsa på taket från en Victoria.  Efter en tripp till Forddealern kom han tillbaka med en låda grejer och ett  litet tak. Taket var bara att lägga dit men att behålla  originalhöjden fanns inte på kartan.

ford49_2

Cotton kapade tre tum på framstolparna och sänkte ner taket i cabbrunnen bak. Som alla vet blir det alltid ett pusslande och i detta fall fick taket flyttas fram att stämma med a-stolparna. Det resulterade i att en fyratums plåtremsa fick klippas till och skarvas i framför bakluckan då taket blev för kort.

Som synes är konsten att customisera varsamt och noggrant, vinnande i längden.  Trenden att exponera bakhjulen följdes nu av byggaren som sågade upp Fordens hjulhus. Normalt när man gör det drar man en cirkel från däckets centrum med en tråd och krita men i detta fallet utgick man från listen från Buick . Att forma om den var inte att tänka på. Istället anpassades hjulhuset efter en swipespearlist från en 1954 Buick.  Hjulöppningen kom då att bli avsevärt större och dessutom accentueras av listen.

ford49_6

Bakluckans krom avlägsnades och istället öppnas luckan med en dold strömbrytare på instrumentbrädan.  Bakljusen lämnades orörda men området kring bakluckans nederkant har modlats.

ford49_4

Frenchade strålkastare byggdes och grillen har fått en horisontell kromribba. Huvens försänkning och plats för ornament lades igen och huvens mitt  fick istället en rygg som sveper ner i fronten.  En underbar flerlagersfärg i kulörerna mandarinröd och offwhite får flanörerna att vända sig om efter den ovanliga Forden närhelst han tar den på en tur längs Oklahoma Citys gator.

ford49_7

Slutligen syddes en helt ny naugahide inredning från golv till tak.  Bilen har också sänkts genom ett tretums sänkningsblock bak och modifierade a-armar i fronten .

Ford49_1

Buicks navkapslar ställer till det ytterligare för betraktaren av Forden och känslan kröns av  ordet Special på varje bakskärm.

ford49_5

Hela bilen kom totalt ner 6 tum. Kompletterande jobb väntar i customverkstaden men tills vidare gäller down to earth för Cotton och hans 1949:a Ford.


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

En reaktion på ”Sextio år sedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *