Powerkrönikör gästar Worldkustom

Det är så man rodnar. Först fotografen och författaren till böckerna om skrotbilar,  Kent Åberg, sedan ordkonstnären Anders Hjelm och nu den förre Powerkrönikören Jan Silén. 

Det är med stolthet Krantz tar emot material från ovan nämnda storheter.
-Att starta en gratistidning är att  hoppa från ett flygplan med paraply.

Och vi, Lars-Åke Krantz och Mats Carlsson (Mr. usabil.nu), gör det för att vi gillar hobbyn, bilarna och människorna.
Och  gubbarna kommer och skjuter på. Stödet sitter som en bräda i ryggen.
Tack denna gång  till  Jan ”Sillen” Silén, tidigare kåsör i Power Magazine.

…………………………………………………………..


Det var dags för den årliga förnedringen av bruksbilen – kontrollbesiktningen.
PTcruiser

Det var tredje året jag besiktigade den, en Chrysler PT Cruiser. Föregående två gånger hade den gått igenom utan anmärkningar, men denna gång så skulle dragkroken monteras bort, den var ju löstagbar.

lampaJag ser hur besiktningsmannen tar i och vrider allt vad han kan och försöker få loss ratten till dragkroken. Men den går inte att rubba, den sitter som fastsvetsad. Lampan åker fram och dragkroken synas från alla håll och sökning efter flera spärrar, men inga fler hittas.

Kollegan på raden bredvid kallas in och han provar att vrida loss ratten till dragkroken, men även han misslyckas. Männen sätter händerna i midjan och diskuterar hur dom ska göra med denna trafikfarliga bil som inte vill släppa ifrån sig dragkroken. Då vänder båda sig om och blänger på mig, och säger väl till varandra ”jaha, är det den där idioten som äger bilen” .

SBP

I vanliga fall brukar jag ligga ett steg efter gubbarna och ifrågasätta varje eventuellt fel dom hittar, men inte idag. Kollegan som blev inkallad från raden bredvid tar handen och slår till dragkroken, känner på ratten igen men den sitter lika hårt ändå. Besiktningen är klar och obduktionsrapporten ska överlämnas och bilens anhörige får veta dödsorsaken.

Det var bara dragkroken som inte gick och ta bort så det blir återbesök säger obducenten. Jag svarar att det var ju bra att den satt fast och inte lossnar. Nej den ska gå och ta bort får jag till svar. Men ni har ju släppt igenom bilen två gånger förr utan att ta bort dragkroken?
-Jo vi tar alltid bort drag kroken.
-Nä, ni har inte gjort det de två förra gångerna.
-Jo, vi tar alltid bort drag kroken.
-Nä, ni har inte gjort det.
-Jo det gör vi alltid!!

Bödeln har sagt sitt, slut diskuterat, bilen är trafikfarlig för att dragkroken sitter fast.
-Nu kan du komma på återbesök tisdag till torsdag utan att beställa tid får jag höra.
-Jag kan ju åka till en verkstad som släcker tvåor också svarar jag.
Besiktningsmannen sliter papperet ur händerna på mig och säger att han måste kalla tillbaka mig, men så tänker han efter …  nä det behöver jag inte.

Jag lämnar in bilen till en verkstad och dom har ett rent helvete att få bort dragkroken. Men till slut lyckas dom och smörjer upp låsskruven så allt går lätt och släcker tvåan.

Nästa gång jag har släpvagnen på så börjar det klucka bak på bilen, stannar och kollar, drag kroken glappar, skruven har lossnat.  Drar åt skruven och åker vidare, efter några kilometer så kluckar det igen och jag får dra åt skruven igen jag vrider åt den allt vad jag orkar men efter några kilometer så lossnar den igen.

dragkrok

I år var det dags för besiktning igen och det är spännande att se om dom plockar bort kroken. Det är samma skarprättare som förr gången som besiktar och nu är han nöjd, dragkroken går att ta bort, vilken tur. Här har jag kört omkring med en trafikfarlig bil med en dragkrok som satt fast, nu åker jag omkring med en laglig bil som har en dragkrok som lossnar, det känns tryggt.

-Tänk vilken trafikolycka jag hade kunnat orsakat när dragkroken satt fast.

stankNär jag började köra bil i tidigt 80-tal så var den garanterade tvåan på besiktningen stänkskydden bak. Minsta rostangrepp på fästet till gummilappen så var det en garanterad tvåa. Idag finns det ingen bil som har stänkskydd, det går bra ändå.

Sedan kom ju den jättesmarta uppfinningen med torkare på strålkastarna fram. Fungerade inte dom så var det en garanterad tvåa. Idag finns det inga bilar med torkarna på lyktorna fram. Det går bra ändå.

Sedan blev EGR-ventilen besiktningsgubbarnas favorittvåa. Idag kollas inte ventilen om bilen nu skulle ha en sådan. Det går lika bra ändå.

Nu är den nya modet tvåan den löstagbara dragkroken. Om några år rinner även denna tvåa ut i sanden och en ny ”livsfarlig” konstruktion granskas.

sillen


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

2 reaktioner på ”Powerkrönikör gästar Worldkustom

  1. Helt underbart. Jag fick en 2,a på en BMW 730 som jag hade, Besiktnings killarna hittade inte kroken. Så jag åkte till BMW med den och en kille kom ut och tittade, Jo innanför plasten på insidan bakstammen satt kroken fastsatt precis där BMW hade tänkt sej den. Jag åker tillbaks utan påsatt krok och det blir lite upprört hönshus då besiktningkillarna inte ser kroken där bak och inte hittar den i bagaget, Så jag visar dom den sitter och sätter den på plats, Och frågar. Ska jag verkligen betala en ombesiktning för att inte ni känner till bilmodellen?? Jag fick betala.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *