Bara det har en gaswire så.

Lasse Jonasson i Gnarp gillar allt som har gas.  Bil, båt, moped, röjsåg. Är det någon som känner igen sig? by Krantz 

Moppe och båt_07Worldkustom har redan skrivit om Pontiacen i augustinumret 2015.  Det hände en grej där vid fototillfället. Bruden Monica höjde pekfingret och deklarerade tydligt att Pontiacen kunde säljas men inte Zundappen.  Den skulle vara kvar och det var inte förhandlingsbart. Moppe och båt_04 – Du säljer inte mopeden, bara så du vet det.
Kärlekens mjuka tilltal ställde sig på högkant när det kom till tvåhjulingen från -61. Moppe och båt_12persaker_logo1961 var första året för Zundapp i Sverige. Modellen hette  Sport Combinette och var unik på flera sätt.  Det så kallade fjärilsbaklyset fanns endast detta år 1961.
– Det var också enda året med nummerskyltsfäste, säger Lasse som köpte mopeden i en trälåda. Den var helt komplett sånär som på handtag och däck.

Moppe och båt_14Den första Zundappen kom 1952. Det var en påhängsmotor med rem eller kedja som gav 1,5 hästar utomlands. Sedan gick det snabbt. Tio år senare, 1962 såg de ut som motorcyklar på 2,6 hästar i Tyskland.  Moppe och båt_16

verktygsbodenSport Combinette blev 1961 direkt den nya innemoppen för svenska ungdomar.  Borta var trampor och handväxel.  Detta var ”the real deal”.

Motorerna var överdimensionerade för de svenska förhållandena och svarade raskt på trimning.

Moppe och båt_18Lasse började med hjulen. Naven frilades, blästrades och lackerades. Resultatet blev bra så långt.

Nu skulle de nya fälgbanorna tillbaka.
-Jag läste på nätet, säger Lasse.

Klicka på bilderna så blir de större.

Rixglas_5Sedan började han med att bygga en jigg, satte upp ett nav och så var det dags. Ekringen. Det tog en hel helg.
– Jag började på fredagkväll och åtta på söndagkväll var det klart, säger den händige som precis byggt sitt garage själv och dessutom renoverat Pontiacen.Moppe och båt_02

Moppe och båt_15Mopeden tog en vinter att renovera.

Däck med vit sida var en självklarhet liksom vita handtag.

Stripningen var knepigare.  Lasse letade pinstripare förgäves.

Det löste sig med en kompis och grävmaskinist från Hudiksvall som var stadig på hand.

När våren kom stod den där med nyklädd limpa, det unika  fjärilsbaklyset och Lasse kunde allt om M7 och gängade pinnbultar med spår.

Moppe och båt_13

Moppe och båt_17Så såg den ut 1961 med banankick och allt.

Zundappen fanns endast som röd de två första åren.

Motorn är renoverad så klart och har fått original 50cc cylinder.

Moppe och båt_01

Förgasaren fick gå upp i kragnummer till Bing 17 i alla fall. Det är backigt i Gnarp.

Nordtrafik

Lasse på vattnet

Moppe och båt_27

Cascade skapades av en grisfarmare i Köping under sextiotalet. Den marknadsfördes som en snabb familjebåt i glasfiber med Volvo Penta och Aquamaticdrev på 110 hästar som toppade 30 knop.  Konstruktör och konstruktionsår, Lennart Mörk 1960.

Moppe och båt_07

Härnösands bilmuseum 2016Förste ägaren hade den väldigt länge. I 47år fanns den i Stockholms skärgård.  Doktor Larsson köpte den 2007. Lasse köpte den 2013 helt orörd som tredje ägare och ja ni fattar . . . han gick loss på den som med Pontiacen och mopeden.  Siktet var inställt på strikt original.

Moppe och båt_06

Moppe och båt_22Båten är inspirerad av de amerikanska sportbåtarna. Det gjordes 108 stycken totalt varav detta är båt nummer 64.

 

Lasse började med att lyfta ur drevet och snygga till akterspegeln. Alla genomföringar byttes och hela båten slipades ner och lackerades om i originalkulören plus åtta lager klarlack.

Moppe och båt_21

Jarmos

 

All mahognyinredning bevarades, alla reglage plockades bort och snyggades till, ratten lackerades, träet behandlades med ny lasyr och båtfernissa.

Moppe och båt_20

Idag har B18 motorn lyfts ur och ersatts med en B20.
-Som natt och dag, säger Lasse.
– Kolvringarna föll ur loppen när vi tog ur kolvarna! Så slut var B18 motorn men den gick ändå på Volvovis.

Moppe och båt_28

Nu är motorrummet uppsnyggat efter fotograferingen och båten har fått ett nytt kapell.  5,80 lång är den och nypriset var 21.000 kronor 1960.  Det kunde man få ett mindre hus för 1960.

Moppe och båt_09

Maskinkonsult3Pentry med tvålågigt kök, diskho och toa finns liksom hydraulisk tilt. Till 2016 har också nya Cascademärken tillverkats och klistrats dit.

Moppe och båt_23

Full puts på allt hos Lasse Jonasson i Gnarp.

Moppe och båt_11

Lasse har monterat större propeller.  B20, mera kraft, lugnare varv, bränslesnålare.

Moppe och båt_05

När detta skrivs 19 juli 2016 är faktiskt Lasse ute med båten på sin första semesterdag. – Snyggt jobb Lasse.

Moppe och båt_24

Moppe och båt_10

Ur försäljningsbroschyren: ” Cascade Akvamarin är den idealiska familjebåten för upp till 6 personer, antingen det gäller transport sjöledes eller vattenskidåkning” 

Moppe och båt_25

Moppe och båt_08

Cascade 19 fot. Båt-Industri AB Köping.

Annons

 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *