Unikt! Cabben såldes ny som direktionsbil till Gotland

Direktören svalde och drog till med en cab som direktionsbil 1956. Bengt ”Ämnet” Andersson från Ystad köpte sedan ”raggarbilen” när han låg i lumpen 1974 och har kvar den än.  Idag är den totalrenoverad och återställd till försäljningsskicket från 1956. by Krantz

Ämnet 02Berättelsen som Bengt ”Ämnet” Andersson i Ystad levererar är långt utöver vad man normalt kan nysta fram om en sextio år gammal bil.  Njut.

World of Classics Museum and sales.

OS1956 var det Sommar-OS i Sverige.  Olympiska Spelen var egentligen förlagda till Melbourne, Australien men på grund av Australiens dåvarande karantänregler avgjordes ridsportgrenarna på Stockholms Stadion i juni.

Huruvida den gotländske direktören vid Lantmännen i Visby, Arne Rapne dristade sig att besöka dessa högtidligheter vet vi inte.  Han var en djärv kanalje det vet vi.

Ämnet 12ES5Samma år hade han nämligen drivit igenom ett styrelsebeslut gällande inköp av ett stycke Pontiac Laurentian att tjäna som direktionsbil.

Vad han förmodligen inte berättade var att han ämnade beställa en cabriolet.

Mörkningen blev handgriplig när han beordrade GM i Visby  att blåsa den röd/vita karamellen kolsvart innan leverans.  Bilen hämtades ut på baksidan av lokalernaÄmnet 11
Året är 1956. Den svarta cabben hämtas på baksidan av GM i ett snötäckt Visby för att omgående tjäna som direktionsbil hos Lantmännen i samma stad.  Ämnet 10Tre år senare går bilen vidare till nya ägare och äventyr på Gotland.

pontiac_a
classe-edmark

Tidigt sextiotal. Clas Edmark, Gotland  eller Classe som han kallas äger bilen.

Musiker som låg på Svensktoppen med låten Blad faller tyst som tårar 1972. Klicka på bilden för att höra låten.

(Tack för info och bilder Micke Stenberg)
pontiac_c
”En härlig sommarkväll på Södertorg i Visby med ett par snygga Uppsalatjejer” står det vid kortet.pontiac_b
. . . och bilen rullar vidare. Notera vinylspelaren, stående backspegel, propellerfläkt och skylten som vilar på vindrutetorkarna.
pontiac_d
Mycket bus där.
Ämnet 131965 Leif Olofsson i Visby har köpt bilen. Extraljus har adderats.Ämnet 23

Ämnet 14
Bilskadeservice-Leffes Lack21966.  Den kände bilmannen Berle Norberg skruvar med bilen.

En stilsäker Berle i något som ser ut som föregångaren till jeansjackan, uppvikta jeans och myggjagare noterar nöjt att färgkombinationen är återställd sånär som på huven som fått ett extra rött fält mellan listerna.

1967. Ett år senare köper Berle bilen som hamnar i firma Berle Norbergs Bil&Plåt i Visby. Ämnet 22
Berle raggar i bilen i två år fram till 1969.  Fotot är taget i början av nittiotalet då Bengt ”Ämnet” Andersson återställt bilen och gjorde en resa på Gotland till många tidigare ägare bl.a. Berle.

coop_facebook1969. Bilen blev gammal, trött och stående efter 13 år på Gotland. Nu kom ett positivt gäng från fastlandet och köpte renoveringsobjektet av Berle.

Vid det här laget hade den inga bromsar.  Det utgjorde dock inget hinder.  Fastlänningarna från Kalmar betalade och drog iväg med en rivstart. Hur de fick stopp vid färjan förtäljer inte historien.

Ämnet 15TinasDiner_sharp1971. Bilen står gul och grann hos Bosse Ragg eller Bosse Nilsson som han heter, en bilhandlare i Sjöbo.

Bilen har fortfarande kvar de tre år gamla Gotlandsplåtarna efter Berles raggande 1968.

Från Ystad kommer en yngling som heter Sven-Inge Andersson och handlar bilen.  Sven-Inge är nuvarande ägare  ”Ämnets” äldre bror.

Bilen har bakljus från Dodge 58 och sufletten är ”negativ” liksom lister och fångare. Uffe Ragg släpper den till den unge skåningen för 3.000 spänn.  Han åker hem med huvudet fullt av planer.  Han förverkligar också många av dom för tre år senare är bilen nylackad.

Ämnet 16
1974. Canadapontiacen från 1956 är nu lila och svart. Listerna har hittat tillbaka liksom kofångare och annat krom. Bara lacken enbart gick loss på hela 1000 kronor!

Mekko_hansenNu måste den ju få en ny cab också. 1974 fanns inga suffletter att köpa i Sverige.

Bilen lämnades till två sadelmakare som skulle fixa men inget blev gjort.

 

Sadelmakare nummer tre tog dock mått på cabställningen och sydde upp en sufflett från scratch. Tiden gick. Cabbtillverkningen var lika galet kostsam som lacken. 1000 spänn till flög iväg. Nu började det bli jobbigt.

Körförbud
Då kom brevet från Bilprovningen.  Pontiacen hade körförbud trots att den besiktats och godkänts. ??? !!!
Bilregistret hade,  i efterhand,  kommit på att den stått avställd för länge med Gotlandsplåtarna.

norrlands customSlut luft
Luften gick ur Sven-Inge. Han annonserade ut den för 11.000 men ingen köpare ville ta i bilen med körförbud.

Sven-Inge sänkte priset till 8000 och en Buickägare skulle komma och byta men dök aldrig upp.
– Det var nu jag sade till storebrorsan att jag ville köpa bilen, berättar ”Ämnet”.
Problemet var att Ämnet var bara 20 år och låg i lumpen.
– DU? sade storebror. Du har ju inga pengar.
Ämnet stod på sig och fick ett bra pris av brorsan.  Han ville ha 6.000 alltså det han kostat på bilen totalt med inköp.

NordtrafikÄmnet hade inga 6000 men han hade en DeSoto Diplomat och en Traja.  Han annonserade och  fick 3500 för DeSoton och 3500 för Trajan, köpte bilen och hade plötsligt en Pontiac med körförbud som strulade i motorn till och från, ingen inkomst och en total förmögenhet om 1000 kronor.
Ämnet 17
Ämnet 271977. Bilen registreringsbesiktades därefter, godkändes och 1977 blev den silver och grön och utgjorde en bra cruisingbil sedan sexan bytts till en V8.

Den handsydda suffletten funkade hur bra som helst och hängde med i sex år fram till 1983 då Ämnet hängde upp bilen i en ställning och snurrade den runt i jakt på rost.
Ämnet 19Efter blästring och rostlagning blev den originalröd utanpå och inuti.  Arbetet pågick under sex år, mest under de skånska, fuktiga vintrarna. Ämnet 20
Ute ur dimman. Åttiotalet är här och vår hobby är inte värd vatten. Det är bara raggare och kufar som håller på.  De går i träskor och jeansjackor och är suspekta gynnare. Det finns tre bilträffar i Sverige, slarvigt räknat.

BB – Blues Brothers går upp på biograferna och blir raggarnas favorit.
Snart skall movieboxen komma. moviebox

Videobandspelarna kostade 16.000 så ingen hade råd men Videoteken hyrde ut bandare i en väska utan inspelningsfunktion, så kallade Movieboxar som man fick med hem när man hyrde film.
– En chips, en dricka, en film och en box gällde.

Image24

1990. Ämnet i jeansjacka har skruvat i sex år.  Färden går tillbaka till Gotland och bilens ursprung där han besöker flera tidigare ägare.
-Jättekul, säger han om den saken idag 2016.   Fantastiskt att träffa tidigare ägare och höra bilens historia.

Ämnet 21Förste ägaren besöktes i början av nittiotalet.

Ämnet 07
Idag. Ämnet har blivit 63. Pontiacdrömmarna har han behållit. Minibilen är en fungerande elbil som stora återförsäljare i USA fick från Pontiac.  En återförsäljare berättar att han brukade ta med sig minibilen och besöka skolor där han delade ut biljetter till barnen.

PontiacdealerDessa gick sedan hem med biljetterna till sina föräldrar och sade att de skulle få köra en elbil hos Pontiac.

Föräldrarna skjutsade såklart och medan barnen köade för sin tur inne i hallen sålde Pontiacsäljarna bilar till föräldrarna ute på planen.

Miniatyren köptes komplett med showbänk av en samlare i LA under en USA-resa.
-Vi stoppade den i bagaget på hyrbilen och drog ner till California Shipping, minns Ämnet.
Ämnet 05Pontiac skulle utgöra GM:s sportigare bil. Cadillac var lyxskeppet, Buick var smyglyxbilen, Oldsmobile den spännande bilen med ny teknik, Pontiac den sportiga och Chevrolet Svenssonbilen. Ämnet 04Pontiac har alltid haft lyckosamma layouter och tilltalande linjer men vad är en Laurentian?

Ämnet 06
Cyklon_4Laurentian tillhör den skara Pontiacbilar som byggdes i Canada.

Dessa bilar fick de kortare Chevroletchassina och försågs med Chevamotorer.  Denna hade en  Chevasexa på 261 ci, ursprungligen men de levererades även med Chevrolets V8 på 265 cubiktum.

Ämnet 03
En V8 från Chevrolet har hittat ner i motorrummet. 265:an korrekt målad grön på Pontiacvis. När 283:an kom 1958 blev motorerna Chevroletröda.  Canadabilarna hette år 1956:  Pathfinder och Pathfinder DeLuxe med Laurentian på toppen alla byggda på  Chevachassiet med 115 tums hjulbas.

Ämnet 01Ämnet är inkörd på Canadapontiacs. Den blå längst in har fått släppa till många fina bitar till den rödvita cabben. Bilen i mitten är nu såld. Inköpt från Stockholm för 28 år sedan och under den tiden hade Bengt båda de svensksålda cabbarna. Nu har den hittat tillbaka till Stockholm endast ett par kvarter från där den köptes!  Närmast en Pathfinder som också fått agera donatorbil. Ämnet 09Idag åker han mycket i den gröna 58:an som skymtar på tidigare bild också den Canadabyggd.  Worldkustom tackar för de öppna dörrarna i bilar, hus och förråd på Skåneslätten.

pontiac

Ämnet 24

 

Annons
Handla en t-shirt ——>


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

3 reaktioner på ”Unikt! Cabben såldes ny som direktionsbil till Gotland

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *