Cruisers Sundsvall äger en hel Folkpark.

Rätt mig om jag har fel men Cruisers Sundsvall är den enda raggarklubben i Sverige som  förfogar över en egen Folkpark, Matfors Folketspark. by Krantz matforsparken19
west-coast-motor-show2

 

Storbilarna mullrar uppför backen. Det är lördagskväll i parken och musiken letar sig mellan björkarna ut på parkeringen.

Här spelar halvljusen över jeansklädda och nylonklädda ben korsande den lilla vägen till entrén.

Luften är ännu ljummen efter dagens sol. I korvstånden ryker grytorna och konditoridiskarna glöder i cafét.
matforsparken04Välkommen till en kväll i Matfors Folkets Park men allt var nyss på väg att försvinna. För fem år sedan var anläggningen så fallfärdig att ingen ville ha den. Allt var ruttet, flagat, vint, trasigt, öde och igenväxt. Det var över – sedan länge.  En tidsfråga innan rivning.
matforsparken24
matforsparken22Den en gång så stolta parken där Owe Thörnqvist uppträdde 1963 låg i ruiner.

Då ringde det plötsligt i kommunens växel. Ronny Andersson (bilden) och Tommy Andersson  ville prata om en grej.
– Det såg ut att bli en intressant förmiddag.

Lars-Åke Krantz på Worldkustom har följt det hela på avstånd.  Den fantastiska idén att rädda en folkpark var en snackis. Hur skulle det gå? Skulle de orka?  Om de orkade, skulle ekonomin funka, samarbetet med kommunen, tillstånden och skulle folket komma?Krantzjackan 1000
Genuin svensk tradition – en vintage skinnpaj med stil.

matforsparken17
– Jag har genom åren hyst den största beundran för dessa hjältar, säger Krantz.
Att renovera en bil är en sak. Att renovera en rytande festplats något helt annat. Idag skiner Matforsparken av stolthet som i  fornstora dar, restaurerad till en glimmande anläggning på berget.  Musiken, mötena och parfymdoften är tillbaka.  World of Classics Museum and sales.matforsparken06b
matforsparken02

Dans på golvet,  en flirt i baren, en kokt med bröd,  bagagesitt på parkeringen och minsann en drill bak busken i skydd av mörkret. Allt finns där.

matforsparken11Tommy Andersson driver facebookgruppen Raggare Sundsvall. Han var med vid första samtalet med kommunen.
– Det är 1000 pers här nu och det känns bra, säger Tommy som minns Matforsparken från tiden han åkte packmoppe med limpa, ryggstöd, fem-ån-halva och Bingsjutton.   

matforsparken13matforsparken07

Parken har två musikscener, två rotundor, två barer, café och korvkiosk mm. Fyra evenemang körs här sommartid. Denna försommarkväll lirade Snakebite och The Stick Shifters. Notera den gamla skylten ovanför scenen.
matforsparken12Volymen var modell reaplan. Mycket har hänt sedan 1963 på den fronten. Mikael Österlund och Maria Tegenfeldt njöt av tonerna på utsidan väggen.

Verktygsboden
matforsparken03

matforsparken16 matforsparken15
Snakebite fick dansgolvet att virvlacoop_facebook
matforsparken14
matforsparken22Ordförande Ronny Andersson berättade flödigt om alla turer i renoverandet och när allt stod klart fick de en vattenskada!!

Bara att dra på sig overallerna igen men nu lirar allt och 2018 är det femårsjubileum för Cruisers Sundsvalls egen Folkets Park.
Kramar och insläpp
Rune Öberg får kramar av alla tjejerna.  Han står i biljettkontrollen.
matforsparken10
matforsparken08Ännu en skarp gubbe i sammanhanget och om än Carina Söderberg är litet suddig var hon skärpt i sina uttalanden.
–  Jag älskar folket och platsen här, inledde hon för att sedan slå fast:

– ”Wake up, det är 2017 nu. Glöm fylla och raggarbråk. Nu gäller trivsel, att ta hand om varandra och bevara en unik tradition som den svenska Folkparken. ” Hon kramade Rune en gång till och försvann.  Flera blondiner stod på tur att visa Rune sin tacksamhet.
– Bra där och i morgon kväll lördagen 2:a september är det säsongsfinal med Larz Kristerz.
matforsparken26
Missa inte det.

matforsparken01
I fiket hade man laddat upp för anstormningen framåt natten. Elisabeth Helsing serverade idag. Anders Tubbe Carlborg njöt av säsongspremiären och allt folket.
-Känns pirrigt men bra, sade han nyktert och jag fick en känsla på en tusendels sekund att han var klubbens kassör. Bara en känsla. Ej bekräftat.ES5

matforsparken06b-Jo, baren igen.  Det var något med den här bardisken. Alla skrek i mitt öra:  Mojjes Saloon, Britta i baren och E-street och Espan och Esplanaden.

Som icke Medelpading tolkar jag det som att baren är skänkt och har stått på ett himla känt ställe i stan, danskrogen Esplanad. Där, i den baren jobbade för länge sedan en brud som hette Britta och vad mister Mojje hade med det hela att göra har jag ingen aaning om.
-Sundsvallare.

persaker_logo

Kändisvakt.

matforsparken18Möt Leif Helander, ikonisk dragracer med massor av rekord och triumfer under ett liv på dragstripen.
Ikväll var han vakt.
-Mitt sätt att betala tillbaka, säger han.

Här har man växt upp och sett Björn Skifs med Blåblus, Hep Stars och Lill Babs.

Idag glider han i en Chevrolet Impala från 1958 och håller lugnet på plats i parken. Stilsäkert Leif Helander!
matforsparken23
Worldkustom strosar vidare, dricker kaffe och njuter av folkvimlet.

Stick Shifters avlöser på andra scenen. Vi vandrar vidare.

Ett igenkännande hejande och vi pratar en minut i skenet från Sibylla.

Mitt emot klappar den väldige en tjej vänligt på ryggen.  De har lika hattar.
– Kanske hör de ihop eller så har han kvällens raggningsfras på gång.
X-up annons
matforsparken21

norrlands customNisse Berggren kom till säsongspremiären i sin rod.

Han driver själv ett sommarcafé för klubben Street Rulers i samma stad, Nisses Café  och vet att uppskatta initiativ som ger oss anledning att rulla ut i sommarnatten.

matforsparken25Cruisers Sundsvall har gett nytt liv åt en hel folkpark.   2018 lämnar du TV-soffan och åker till Matfors Folkets Park.  Det ska jag göra.
lack-och-bilscenter-ljusdal

Prenumerera på Worldkustom gratis

 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *