Want more stuff like this ! You have entered a free magazine Worldkustom.com Check out the rest of this months articles.  Also the arcive with all the recent issues. Have fun! 

sticker

31 thoughts on “(Svenska) Besiktningsbefrielse. Nu är det klart

   1. Fortfarande hänvisar du till ett inlägg i Expressen från februari, påståendet “Beslutet är taget av riksdagen och EU godkände i tisdags” har du fortfarande inte någon källhänvisning till. Jag hoppas innerligt att jag har fel och att du har rätt men jag vill se en källa på att beslutet är taget.

   2. Du skriver att “beslutet är klubbat, enligt tidningen Expressen” men du länkar ej till den artikeln, och jag kan inte hitta den själv. Det vore kul att läsa den.

 1. Alltså min Cadillac från 1968 som är besiktigad till 2019 behöver jag aldrig mer besiktiga ? Framöver
  Mvh:Nicklas

  1. Alla måste bes en gång efter lagen träder i kraft, innan dom blir bes fria, säger sig väl självt

 2. Inlägget hos Expressen som hänvisas till är från de 6 februari så det som står här är knappast någon nyhet. I artikeln står det också “Men det finns fortfarande några frågetecken som måste rätas ut under våren, i dialog mellan Transportstyrelsen och EU.”…

 3. Är det så att jag slipper besikta då min impala -65a som är godkänd till 08-18?mvh Kenneth

  1. Svar: ja,
   Min första tanke är att entusiastbilarna kommer att bli kontrollerade väldigt ofta på diverse bilträffar o.s.v..
   Medan året runt bruksbilarna kommer att kunna köras i flera år utan att fastna i en flygande besiktning.. Känns inte så tryggt nu när det bara är några få år kvar tills t.ex 240:n blir besiktningsbefriad..
   Dessutom är det ju många som använder bilprovningen för att få en “arbetsorder” och få bekräftat vad som måste åtgärdas, dessa kommer aldrig få sin “arbetsorder” utan köra på tills det rasar.

   1. Hej

    Jag tror att det kommer att bli möjligt att göra frivilliga kontroller utan förpliktelser som ombesiktning och andra anmärkningar bara en “egenkontroll” kan vara bra om man t.ex bytt bromsar eller dyl. Sen vet jag inte vilka som kommer att erbjuda den här möjligheten och hur dyr den kommer att vara.

    1. Den möjligheten finns redan idag! Du kan göra en trafiksäkerhetskontroll hos svenskbilprovning utan förpliktelser. Kostar som en kontrollbesiktning.

  1. Det måste väl bero på när du besiktade 2016, var det efter 20 maj så behöver du inte besiktiga igen?

 4. Det lär bli mer flygande bes efter vägarna ! Bara för att det blir bes-befriade så ska bilar / mc vara körbara i godkänt skick !
  Men det är välkommet iaf !

 5. Men fortfarande ingen riktig källhänvisning. Länken till expressen är gammal och gäller bara ett förslag och inget klubbat.

 6. Ett simpelt “clickbait” helt enkelt..
  Vad gör man inte för lite uppmärksamhet?
  Alternativa sanningar är helt okej, så länge man får klick!
  Känns lite unket!

 7. Så här står det på transportstyrelsens hemsida:
  Andra fordon som omfattas av särskilda besiktningsregler:
  Veteranfordon
  Fordon av årsmodell 1950 eller äldre behöver normalt inte kontrollbesiktas. De kan dock föreläggas om besiktning vid flygande inspektion. Observera! Befrielsen omfattar inte fordon som används i yrkesmässig trafik för personbefordran, för övningskörning i trafikskola, uthyrningsrörelse, transport av sjuka och skadade, utryckningsfordon, skolskjuts och bussar.
  Hobbyfordon
  Personbilar, motorcyklar och lastbilar som har högst 3 500 kg i totalvikt och med en årsmodell som är 30 år eller äldre ska besiktas senast 24 månader efter att föregående fullständiga besiktning gjordes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *