Dags att tänka på vintern. Hur ska du ha det?

Sörja eller fira 2019? Blir det minusgrader och sörja som alla tidigare år eller blir det +25 och fira? Blir det bara snack som tidigare vintrar eller blir det verklighet 2018?  Gunnar gjorde det för 30 år sedan. Det börjar med motorvärmare och vinterdäck. Sedan försvinner ljuset och novembers våta filt kommer. Därefter snöskottning och minusgrader.  Sedan blåvintern. Metervis med snö, skotta tak, takras, inrasade tak och så undrar du varför du sitter fast i år igen?

-HEY, sluta deppa. I år händer det! Du slipper alltihopa! Hundratusentals gör det redan.
Sverige är oslagbart på sommaren. Skogen, suset, hobbyn, LJUSET varje kväll. Låt Sverige  vara underbart.  Klaga inte på kära fosterlandets klimat.  Skaffa dig TVÅ somrar istället.

Vi ska till Gunnar Tulin i Cape Coral.  Gunnar till vänster. Killen som seglat i Västindien, varit gift i Texas, drivit företag i USA och nu hittat det bästa, Cape Coral Florida. 

Paradisstaden som byggdes 1959 för rekreation, värme, sol och avkoppling när Bröderna Rosen dikade ut träsket och byggde kvarter efter kvarter av kanaler kantade av hus.

-Cape Coral har fler kanaler än Venedig, säger Gunnar och välkomnar oss in i sitt hus.Han bor vackert. Det gör alla i och för sig.  Vi sitter i vid poolen och blickar ut över båtar och vatten.
-Jag har svenskt kaffe, säger han.
Gunnar är en avslappnad kille. Lågmäld med intensiva ögon där det är lätt att ana pojken i honom men också den rikliga aktivitet som pågår där bakom.

Utvecklare av svenska föreskrifter

Pappa var kranförare i Sverige och jag intresserade mig tidigt för mekanik, läste på högskola, drev eget i Sverige, blev konsult och när Sverige skulle få enhetligt regelverk för hissar och lyftkranar med besiktningsverksamhet ringde man mig. Jag satt i ett år på nittiotalet i en lägenhet Uppsala och skrev den förordning som fortfarande är underlag till dagens hiss- och kranbesiktningar och som jag frös.

Uppsalavintern var en iskall historia.


Kaffet är klart. Eftermiddagssolen mättar buskarnas färger som speglar sig i kanalen endast isärrivna av tysta, vita båtar på väg ut till havet eller in från detsamma. Gunnars telefon ringer. Han mäklar hus i USA med 30 års erfarenhet. Skarp gubbe.
-Gillar ni delfiner, frågar han.  Vi kan ta en tur i bayen efter kaffet. De leker där ute.
Jag och junior tittar på varandra. Är detta  februari?Men först skall han visa ett hus. Häng med Gunnar på jobbet. Worldkustoms läsare får åka med. Vi åker dit en halvtimme före kunden och får en privat visning av Gunnar Tulin.

– Här skall det vara, säger han. Mycket skiljer mot Sverige.  En mäklare i USA är GRATIS för kunden.  Säljaren betalar arvodet.

Vidare kan Gunnar sälja vilket hus som helst som är till salu. Husen är inte som i Sverige bundna till mäklarfirmor.

Hittar du ett hus du vill ha i USA och inte har 30 års erfarenhet ringer du Gunnar bara. Med full mäklarlicens kliver han in och förmedlar vilket hus som helst till dej – GRATIS.  
Kök och vardagsrum och ingen hall.
-Vad är en hall egentligen?
-Ett ställe där man hänger av sig ytterkläder.
– Ytterkläder???!
Konstigt ord som inte finns på 26:e breddgraden.

Pool och kanal synligt från sängen men Worldkustom slår om till film istället. Hör Gunnar själv berätta.

Nog med arbete nu säger Gunnar och startar båten. Kanalen leder direkt ut i Caloosahatchie River där delfiner, sjökor, rockor, hammarhaj och barracudas leker för att nämna några av de tusentals arter av liv som finns i vattnet. 
Naturlivet är rikt här, strövområdena är många. Cape Coral är en cykelstad i framkant med massor av cykelvägar. Golfbanorna ligger tätt och bilträff är det varje kväll.

Svenskgänget

Svenskgänget är stort och livligt. Fikat hos Jöran Persåker är en höjdare när alla svenskarnas raggarbilar parkar för en kaffe innan kvällscruisingen på Dearborn Street. 

En liten beach vid Yahtcluben i Cape Coral. Här firas solnedgången första onsdagen i varje månad med marknad, bilutställning och underhållning.

Varje kväll annars gäller bad, grill, fiske från piren, båtar, vattenskidåkning, vattenskotrar och livemusik från krogen vid vattnet.

Nyligen sålt hus, säger Gunnar som har koll på det mesta. Fyra uteplatser på bottenvåningen vid poolen, en på våning två och motionscykel på taket.  Okey.

Det finns i alla prisklasser. Här en enkel enplanare. Palmer och blå himmel får alla. 
Den här grabben hade precis flyttat in.

 

Han strosade barfota på pooldäcket efter att ha avlossat 20 miljoner dollar från kontot för kåken.


Du kan ha ett fartyg vid bryggan eller . . .  
. . .  en fiskeskuta med utomsnurra.   Det finns något för alla. 
Tillbaka på Gunnars ”gata”.  Hösten står för dörren i Sverige och efter den kommer  . . .
Naturligtvis är vinterflytt inget för alla. Många älskar denna årstid.  Men det finns en drös därute som funderar år efter år efter år.
-Slut’  å’  fundera nu. 
-I’m just say’in.

 

 

 

 

 

 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *