Tack för lånet, Krantz

Jag tänkte hinna med två projekt i vinter men så blev det inte. Krantz hade besök av den välkända Mr Murphy som klev igenom taket på bussen. När Murphy var klar där besökte han mig. by Jan Silén

Investering
När jag var klar med framänden så började jag på nästa projekt. Det var nu på vårvintern. Ifjol i början av maj gjorde jag en investering på drygt 100.000 kr. Vi köpte en luftvattenvärmepump. Har man suttit i pannrummet i 35 år och eldat med ved är man rätt nöjd. Det blev varmt och skönt och man fick mer tid att vara i garaget. Kunde inte bli bättre.

En dag skulle jag elda kartonger och pappersskräp i gamla pannan och ser att vattenpelartrycket börjar stiga till det dubbla mot vad som var normalt. Temperaturen på vattnet stiger men det blev konstig värme inne. Två element var heta, ett var iskallt på ena halvan och varmt på den andra och ingen värme gick ut till golvvärmen.

Mr Murphy hade anlänt
Efter samtal och besök av rörmokaren kom vi fram till att expansionskärlet uppe på vinden hade tjälat. Det har aldrig hänt förut trots att det har varit betydligt kallare än vad det var nu. Vi sätter in ett nytt trycksatt expansionskärl i pannrummet och värmen kommer tillbaka.

Ett tag
Ett tag. Sen en kväll tycker vi det känns kallt och går och tittar i pannrummet, nu larmar kontrollpanelen till värmepumpen för övertryck.

Iskall natt
Tittar på vattenpelartrycket och det är noll men vågar inte fylla på vatten när det lyser rött och larmar för övertryck. Inte är det särskilt populärt att börja ringa rörmokare halv tolv på kvällen heller. Den natten var det kallt inne. Klockan sju nästa morgon ringer jag rörmokaren och han rekommenderar att jag ska fylla på vatten och radera felkoden och se … det var för lite vatten.

Men i mina öron när det larmar för övertryck så tycker jag att trycket ska vara för högt och inte för lågt. Nu fungerade värmen igen, ett tag! Vattnet försvinner i systemet och jag ringer rörmokaren och han tror att det kan vara luft i systemet som spökar. Vi måste fylla på vatten varje dag. Vart tar vattnet vägen? Hur ska man hitta ett läckage med värmeslangar i golven? Är det bara att vänta på att man ramlar genom golvet nå tag fram över?

Dumma bil
En dag när jag skulle iväg med bilen så var tändningslåset stumt. Det gick inte att vrida på nyckeln. Provar reservnyckeln. Det är lika stumt. Tittar på you tube hur man byter tändningslås på en PT Cruiser. Det var skitenkelt. Bara att vrida nyckeln i tändningsläge och trycka på en spärr så ska det gå att dra ut låset.

Murphys kompis – moment 22
Men nu går det ju inte att vrida nyckeln. Hur gör man då? Pratar med en verkstad men dom har ingen lösning och föreslår att jag på något vis försöker transportera dit bilen.

Men med rattlås och växelspakslås i så är det svårt dessutom så står den i carporten och hjulen står inte rakt så om man ska dra ut bilen hamnar den i husväggen.

Fia tar en nyckel och sitter och lirkar och till slut så går det att starta. Verkstaden hade tagit hem ett nytt lås så jag åker dit och får nya låset isatt.

Tror ni bilen startade med det nya låset?
-Nej, nej, så enkelt är det inte på nya bilar, (ny å ny, 17 år gammal) det ska ju talas om för den dumma bilen att den har fått ett nytt tändningslås. Trots att det har uppdaterats med nytt lås och nya nycklar så startar den inte, men med den gamla nyckeln i det nya låset startar den.

Ett tag!
Bra nu fungerar både bilen och värmen, ett tag. Men vattnet fortsätter att försvinna och en dag så ser vi att det är blött på golvet i pannrummet. Läckan är hittad. Det har gått hål i pannan. Rörmokaren kopplar bort pannan och det fungerar nu utan att vattnet försvinner, ETT TAG! Det blir åter kallt inne och nu har vi ju ingen panna att elda i om det skulle bli fel på värmepumpen.

Ett besök i pannrummet och en ny felkod lyser rött, ”kom fel” står det. Försöker släck a koden men felet bara kommer tillbaka och naturligtvis så är detta efter telefontid på dygnet så det blev en till kall natt.

Ringer rörmokaren nästa morgon och han föreslår en omstart av pumpen men då löser två av de tre automatsäkringarna ut så rörmokaren är snäll och dyker upp på en halvtimme. Efter ett samtal till pumptillverkarens support så konstateras det att pumpen har gjort sitt efter 11 månader.

Inget skitmärke
Nu var det inget billigt skit märke på pumpen utan en NIBE och det ska ju vara ett bra och pålitligt märke. Konstigt att den inte gick sönder när garantin gått ut. Så brukar det ju vara i normala fall för mig. Nästa dag så kommer det en reparatör och tittar på pumpen.  En inverter!? och en kretskortslåda hade havererat och det beställs omgående men det var två veckors leveranstid på reservdelarna så den enda värmen vi hade de två veckorna var en värmefläkt på 2 kw men det gick det också.

Tur det var garanti på pumpen annars hade det blivit dyrt. När jag köpte pumpen så fick man automatiskt en gratisförsäkring på sex år från NIBE. Det papperet är jag rädd om fast egentligen kanske orsaken till pumphaveriet började redan i höstas. När vi sitter och tittar på TV en kväll så börjar lyset blinka.

När blinkandet slutar så lyser några lampor normalt några lyser svagt några lyser inte alls. Kollar huvudsäkringarna och de är hela men det finns ingen ström på en säkring. Som tur var fick jag tag på en elektriker som kunde komma. Han skulle bara paketera älgkött först. Det visar sig att en kabel före en huvudsäkring hade brunnit av. För en tid sedan var Eon ute och bytte elmätare till sådana där med automatisk avläsning.

Klantskallar
Elektrikern berättar att det hade blivit mycket konstiga fel sedan mätarna byttes. Säkert några klantskallar som var i farten. Sedan i vintras så började lyset småblinka. Trodde jag höll på att få fel på ögonen men Fia såg också blinkningarna. En elektriker tillkallades och han gjorde nån omkoppling och blinkandet slutade. Ett tag.

Tills en fas försvinner igen. Nytt samtal till elektriker och nytt besök men det är inget fel på strömmen i huset så han rekommenderar att jag ringer Eon.

Dom kom på en timme (bra service) nu visar det sig att en av deras säkringar i skåpet ute vid tomtgränsen hade smält ihop totalt. Jag har aldrig sett mer ihop smällt säkring och säkringshållare. Nu får NIBE och Eon reda ut vem som bär ansvaret till att pumpen gick sönder.

Återlämnad
Så nu Krantz är jag klar med Mr Murphy för denna gång. Jag har nu köpt en enkel returbiljett åt honom 15 mil norrut. Om du hör nått skrammel så är det nog han som kommit. Nu får vi se om projektet blir klart i sommar eller om Murphy dyker upp igen.
Allt detta krångel suger energi ur mig.
-Jag blir sååååå trött på allt skit!

 

 

Här är nästa projekt.

Två meter 100 mm avgasrör, två krökar, Amazon instrumentbräda, PV hastighetsmätare.

Fakta om Murphys lag:
”Lagen” har fått sitt namn från ingenjören Edward A. Murphy, Jr. som experimenterade med raketslädar i USA:s flygvapen på 1940-talet.


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

2 reaktioner på ”Tack för lånet, Krantz

  1. I am looking forward to more stories from you. Your writing and language is, of course, brilliant and remarkable. I wish you all the best for your endeavors. I have read many other posts likes this but this is something really unique from other posts. I don’t like to make comments on every posts I visit but thought of dropping few words here. Update more information like this and surely you will get more readers and followers.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *