Project Cadillac top chop del 18 av 500 kanske.

Sommaren är här, Cadillacen är där – inne i kallgaraget.  Ett nytt garagebygge har kommit emellan men det hindrar inte att detaljer slipas på och färdigställs till bilen. Del 18 blir en översikt över några som deltagit i bygget.
2016
Efter jakt på lämpligt Cadillac 59 coupéobjekt i Sverige för choppning gick Krantzen bet. Fanns inget rostigt och slitet att såga i för 300.000kr. Då hittade han en orörd, rostfri bil med bra krom i USA för 190.000.

Kompisen Håkan på Autonorrland kontaktades och bilen kom till Härnösand en vinterdag.

2017

En annan Cadillac-kompis, Magnus Viklund i Härnösand tog emot bilen eftersom jag var i Florida. Amerikanarna hade inte lyckats få igång den i USA innan skeppning.
-Motorn kass, sade de.

Magnus grävde rost ur ventilkåpor och ventilställ, motionerade vipparmarna med diesel, fiskade upp några stötstänger och provkörde 6 mil med endast parkeringsproms på ett bakhjul. (Folk pratar om det än), köpte drivlinan, plockade ur den och fraktade hem Cadillacen till Krantzens snödrivor.

När våren kom plockades den ren på allt. Därefter gick den till AMEK i Fjuckby, Uppsala som sodablästrade hela karossen. Minimalt med rost hittades.

Bilen var en orörd överlevare som stått i ett warehouse i Californien under årtionden.

AMEK gör inte bara blästring utan är Sveriges bästa på att rikta lister, reparera krom och tillverka omöjliga saker i krom och rostfritt. De gjuter upp och nyproducerar svårfunna delar.  En otrolig tillgång i hela bygget. Utan Roger och Magnar Andreassen har det inte gått.Efter det taksänktes den 34mm inför publik på Sveriges första Västerås Summer Meet. Året var 2017. Från Los Angeles kom ingen mindre än TV-kändisen och custombyggaren Bernt Karlsson och lade snitten, choppade taket och svetsade i tre dagar. Bara 34mm för att målet är att man ska kunna missa det och inte se det. Mildcustom alltså. Verktygsboden hade riggat upp en hel verkstad till honom där det var fullt med besökare under tre dagar.

2018
Karossen lämnades till KML i Nolby söder om Sundsvall.  Karossen är nu klar tack vara ett fantastiskt arbete av KML som avslutade Bernt Karlsson takchoppningssömmar, svetsade rost, riktade bucklor, spacklade och lackade karossen. Lackerare Robin Kvarnström på bilden.

2019
Jag har en rostfri, rak, choppad 1959:a kaross i kallgaraget och allting är overkligt. Tidigare hade jag frågat custombyggaren Lennart Zacke Zachrisson i Hedemora om han ville göra min instrumentbräda.

DashenJag hade litet tankar men ville ha mästers öga och hand.
-Javisst, sade Zacke och brädan är nu omsvetsad i Hedemora. Lennart har berett plats för fler mätare, stukat om öppningen för hastighetsmätaren, förlängt och omarbetat tornen där startnyckel och ljuskontakt sitter samt helsvetsat och modlat brädan till en enhet istället för tre. Utan att Zacke hade tillgång till bilen formade han brädans periferi perfekt.


Den sista millimeterjusteringen mot karossen görs av plåtslagare Robban Viklund i Härnösand. Det blir kap, rikt och litet krymp för anliggning men brädan passade rakt i från Zacke som synes.Robban äger Bilskadeservice i Härnösand, (annonsen ovan) förövrigt en Chevaman och lillebror till Cadillacmannen Magnus, han med provkörningen i inledningen.  Duktiga bröder. 

Hatthyllan
Vi har tidigare berättat om Bengt Kvarnströms (pappa KML) finmekaniska lösningar när han flyttade ett AC-utblås från instrumentbrädan och satte på hatthyllan tillsammans med Cadillacskölden som blev över när nya mätare skulle ges plats. Han sydde också ihop takets sista sömmar och dropplist till perfekt harmoniKrantz hade tänkt ett snedkapat avgasrör svetsat rätt i hatthyllan. Nu fick customgrejen originallook och så blir det precis så där kul som med mildcustom att man inte riktigt vet vad som är original och inte. Bengt har dessutom försänkt och ordnat belysning i Cadillacskölden.

Baksätet.
Coupéns logga mitt i ryggstödet ser ut som hemslöjd i trött geggamoja jämfört med vad cabrioleten fick.

Baksätet i cabbarna fick ett kromat högtalargaller. Livet är orättvist och naturligtvis ville customcadillacen ha cabens högtalare med krom i baksätet.
Efter ett rop på hjälp på FB kom en komplett högtalare med krom och allt i brevlådan. Det var bara det att nu måste jag göra om baksätet. Jag kunde inte ta ett cabsäte heller för det är kortare.
Rev bort hemslöjden från Cadillac och si, där under fanns en fin, frisk plåt att såga sönder och fälla in högtalargallret i.  Gjorde så. Blev kanon – om jag varit 18 år och det varit en Opel.

Med dessa superspelare i bilbygget räckte inte min hantverksmässiga nivå till. Radien på högtalarens gjutkrom och plåten var inte densamma och även om jag satte aschlet på plåten så blev det bättre men inte bra. Dessutom behövde jag listen på soffans rygg till caben men den listen är ju kortare till det sätet? Vad göra?  A-MEK förstås! Brände 37 mil söderut och kastade av soffan med galler utan list och söndersutten plåt i Rogers carport när han var på jobbet, räjsade hem och gömde mig under täcket.

Fick ett SMS på kvällen.
-Det där fixar vi Krantzen.
– Jaha, vad bra jag har liksom rövformat plåten så nu passar den inte i soffan heller och listen har jag inte och hade jag haft den hade den varit för kort.

Say no more.

-Jag vill inte höra, textade Roger. Vi anpassar högtalarsargen och kromar om den och vi nytillverkar de där listerna redan så det är ingen match att göra långa till dej.
– Hi, jag får en lång när alla andra har en kort. Nu börjar ni fatta A-MEK, eller hur.


Dessutom har inte cabsoffan utfällbart armstöd i mitten men eftersom jag har en coupésoffa så – det blir det bästa av två världar och Krantzen kunde knappt somna på kvällen.

Dashbirden. 
Vad är en dashbird? Jag vet inte. Jag hittade på det nyss. Huvarna har ju sina kylarprydnader och nu har jag gjort en prydnad till dashen. En dashbird.
– Jaha men kylarprydnad heter inte hoodbird på engelska. Det heter hood ornament och jänkarna skriver inte ihop ord heller. Dashbird är grammatiskt fel och härstamningen mycket tveksam.

– JAMEN NU ÄR DET DASHBIRD!!!
– Alla stora genier har en dialog i skallen som gränsar till vanvett.
Tydligen kan små korkskallar ha det också.

När jag bad Zacke utforma instrumentbrädan ville jag att han skulle göra en cool grej som står på instrumentbrädan.

Min plane jane var inte utrustad med automatisk avbländning och saknade alltså fotocellen på dashen. Köpte en modern avbländningsbyggsats från Conrad.

Fotocellen var yttepytte 6mm i diameter 2019.

När jag hämtade dashen hos Zacke i Hedemora frågade jag om han hunnit fundera på något som kunde rymma fotocellen. Han hällde upp kaffe vid köksbordet och drog några pennstreck på baksidan av en räkning.

– Gör den, gör den, sade jag.
-Hinner inte, sade Zacke. Ska bygga en custombil på tio månader till Bollnäs Motorrevys fyrtioårsjubileum 2020.
Nya custombilen i Zackes garage blir fantastisk.

Gasoline först.
– Ja, jag tog bilder på custombygget men eftersom min gode kollega på Gasoline, som ofta är hos Zacke och gör reportage, skrev i senaste numret att han inte ville avslöja något i förväg så rättar Krantzen in sig i ledet.
– Gasoline får bli först med Zackes senaste.

Jag frågade karossmannen och konstnären Plåtsören från Björklinge norr om Uppsala om han ville bygga dashbirden åt mig efter Zackes idé.
-Javisst, sade han. Mer om Plåtsören på www.platsoren.se
Så nu har Zacke blivit designer och låter andra göra jobbet.Många, många kommer ha sin del i Cadillacen och jag kommer sitta och titta mig omkring i bilen och minnas hobbyns alla sköna lirare som bidragit till bygget.


Bernt Karlsson köpte förresten en Krantzjacka tidigt. Har superlågt serienummer.
– Bernt har  jacka nr. 17

Jackan köper du hos  DinJacka
Du får den skräddarsydd med superservice av den gamle reservdelsmannen Lasse Söderqvist i Hässelby. Besök hos honom funkar liksom telefonbeställning.
-No problem.  Över 1200 nöjda kunder och det bara rullar på.
Läs mer här. 


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

2 reaktioner på ”Project Cadillac top chop del 18 av 500 kanske.

 1. Kul att det går bra för Gottfrid. Tyvärr är oddsen på vem som får livbojen
  lägre än det var på Rappe Håleryd -86 i Halmstad, Tviii Tjiii ,,, 80 mil tur retur i onödan

  Men hur går det med Cadillacen ??

  Har varit onödigt tyst om den, Vad händer. Över 1kv har gått nu.
  Ligger Krantzen som Kronblom, på rygg och skyller på ??

  Eller är inred hos Sybo för mildt custom stuk i blå flake o vit pearlemor, som matchar lacken.? luftfjädringen klar med fräna customkapslar
  slutmontering hos Malm. Vad händer!
  Uppdatering avkräves vänligen men bestämt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *