Krantz krönika: Smart teknik dum

Tacka vet jag korkad teknik. Smart teknik är dum på riktigt

Men nu har Krantzen blivit gammal och rigid.
– Blivit?! Det har jag varit länge.
Gillar inte plingplongbilar. Hade en USA-pickis från 2003. Den tänkte själv. Trodde den var smart.
-Dumt
Om man öppnade dörren för att backa tutade hela bilen så det hördes till Färöarna. Den plingade om lyset var på och dörren öppen. Klongade om bältet inte var på. Tjöt om nycklarna satt i.

Jag använder inte bälte, backar med dörren öppen och har nycklarna i bilen. Var ska jag annars ha dem? De passar inte i något annat lås på tomten. De passar bara i tändningslåset.
Resultat: Det plingar och buzzrar och tjuter och tutar.

Frugans nya Jeep är värre. Den saknar nyckel. Den har nån dongel som ligger slängd mellan sätena. Om batteriet tar slut i nyckelringen utan nyckel går Jeepen inte att starta. Bilen låser sig själv ibland med dongeln inne i bilen när man handlar. Bilen slår på lyset mitt på dagen när man skall köra, motorn stannar i korsningarna vid rött och den går inte att starta om man inte har foten på bromsen. Öppnar man dörren för att backa går handbromsen i.

Hur dum får en bil bli? När man skall starta och fara ska man bromsa. Ska man backa lägger den i handbromsen. När man väntar på grönt slår den av sig själv och nu har jag hört att det finns bilar som styr emot när man skall byta fil.

Men det där är ingenting jämfört med Ctek.
Den smarta batteriladdaren från Sverige och din största ovän i garaget. Vill du bli besviken, övergiven, strandad, lurad och blåst ska du köpa en intelligent batteriladdare. Dummare finns inte.

Det började på Elmia 2010. Jag hade ställt ut en gul pickup i D-hallen. Det ser trevligt ut om parkeringsljusen är tända. För att hålla ström i batteriet med parkeringen på hela helgen lade jag en Ctek under huven och anslöt laddaren till ett uttag i montern. När vi skulle starta och åka hem annandag påsk var bilen död.

De spritt nya, dubbla batterierna var nerkörda i noll. Det hade varit ett kort strömavbrott i hallen på påskaftonen.
– När strömmen kom tillbaka startade inte Cteken.
– Nä, för den är intelligent.
Här ska inte slås på hur som helst. Här ska tänkas. Vad kan ägaren vilja tro? Knappast ladda väl?  Nä, jag tänker inte ladda något på måfå. Jag är smart. Jag kräver konfirmering.
-Ctek tänker istället för att ladda.

Nästa gång var det vinter och batteriet på bilen totaltömt. Satte på en Ctek på kvällen. På morgonen fanns det inte en gnutta ström i batteriet. Den tänker nämligen istället för att ladda. Den slår inte på sig själv automatiskt efter strömavbrott och den tänker absolut inte ladda ett tvärtomt batteri. Det kan vara farligt. Blir nästan som kortslutning tycker den.

Så . . . den sätter sig med armarna i kors och när du behöver den akut sviker den dig som mest.
Det är då jag tar fram min gamla hederliga, vrider upp den på 24 volt och bränner in power i tolvvoltsbatteriet så snön smälter i motorrummet och startar bilen efter en kvart. En riktigt korkad laddare kan man lita på.

En intelligent laddare kan heller inte ladda ett batteri som har en belastning ansluten. Låt oss säga att du tillbringar en natt i garaget och vill poppa. Slutstegen drar kräm så du sätter på en Ctek. Efter tre timmar tystnar allt. Ctek tänker nämligen på sig själv. Den tänker inte på dej. En intelligent laddare känner att det rinner ut ström ur batteriet på ett märkligt sätt som gör att den får anstränga sig och trycka på ordentligt med ström för att hålla jämt skägg med belastningen och det tänker den inte ställa upp på. Den slår av sig. Den tänker själv och fattar ingenting.

Slutsats. När du behöver en Ctek som mest laddar den som minst.
Om du är borta och det blir strömavbrott överger den dig
Om du har kört helt tomt i batteriet och verkligen behöver ladda vägrar den.
Om du vill ladda för att du vet att du har ett högt strömuttag slår den av.

Laddar gör däremot vilken helkorkad, bucklig, dängd laddare som helst för 199 spänn. Den laddar tills säkringar och kablar kläcks. Den laddar tills ditt batteri kokar av syra. Den ger allt för dig, alltid. Du kan lita på den i alla väder och framför allt – den överlåter tänkandet åt den som begriper.


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

2 reaktioner på ”Krantz krönika: Smart teknik dum

  1. Du Krantz. Det där med att lämna nycklarna i tändningslåset har jag ett minne av när du fick vara inbrottstjuv i din egen bil en gång när du besökte mig. Det är enklare och mindre besvärligt att ta ut nyckeln än att bryta sig in i en ny bil.

  2. Gahhh, det minns jag.
    Minns också att du hade märkligt många händiga förslag i
    AB Bryt & Bänd-gebitet.
    -Din raggare.
    :0)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *