Dubbelgångaren

Hobbyn är långt ifrån bara plåt och årsmodeller. Det sociala är den viktigaste biten, som när jag hittade en dubbelgångare, till på köpet nästgårds. av Åke Tjernell

Verktygsboden. Allt för hobbyn.

När vår bruksbil skulle få tvåorna släckta hos Selins Bilverkstad i Harv tjoade Rolf på verkstaden:
– Äre en 48:a du har?
– Ja ”Pontiacken” ja, svarade jag.  Den tillhör till den gamla kvalitetsstammen bilprovarna inte kan förnedra.
– Har en jag å!  Men den är grön å mä rakåtta å ajtomat, sade Rolf!– Jamen så ä ju min å, svarade jag och fortsatte!  Men min ä´ av den längre striimlajnermodellen å´ i delux-utförande mä extrakråm, å sminkspegel på passagerarsolskydde, å klocka på handskfacke, å torkare på bakruta!
Jag tänkte att dom kan ju omöjligt vara helt lika.
Då svarade Rolf: – Jamen så ä ju min å!

Det är den här du skall ha! Krantzjackan. 
Stig-Ola i Nyland har jackan med serienummer 26 av över 1300 sålda. Den tidlösa skinnpajen med anor från det svenska femtiotalet. 
Kontakta Din Jacka idag. Trevlig och personlig service.   08 – 759 57 80


När vi efter några dagar träffades för att jämföra (för hur stor är chansen att man samtidigt stöter på två stycken 1948 Pontiac Streamliner Delux i grön bränd patina i Sverige… (eller i hela världen förresten!) 
Vi kunde konstatera att i Europa, Sverige, Sundsvalls kommun, Attmars socken finns två stycken, till 100 procent exakt lika, utifrån och in, i minsta detalj!
Den raka sidventilåttan sitter kvar i orört motorrum på båda.Rolf Selin har ett dussintal fina jänkebilar men hinner sällan använda dom. Allra minst rullar 48:an eftersom den egna firman upptar den mesta tiden av dygnets timmar.Men hobbyn påverkar oss som sagt väldigt starkt i social riktning, så idag släppte vi allt och unnade oss en gemensam tur i solskenet. Vi åkte till glasskiosken i Matfors, där de solglasögonprydda flanörerna gnuggade sina ögon och vred nackarna så det knakade i skinnet.
Två identiska solblekta klenoder från det senare fyrtiotalet gled förbi i gemensamt majestät.


Du har grejerna hemma innan du lagt på luren – nästan.

Många funderade säkert om dom såg det dom såg.

Text och bild: Åke Tjernell,  Norrhassel


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

2 reaktioner på ”Dubbelgångaren

  1. Härlig story Åke, nu fick jag chansen att hälsa tillbaka.
    Synd att jag missade dig när du var förbi på Hillstreet.?

  2. Hej

    Läste om Pontiacen i Attmar. Jag såg den i början av 60talet på en loge hos ”Såg Persson” i Sörböle. Efter Pontiacen hade han en Nash ca -54 års modell.
    Bilen före Pontiacen var en Hudson eigt Super 1937. Den bilen äger jag, och den är snart körbar.Skulle vara mycket tacksam om det finns något fota av denna.

    Frasse

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *