Krantz krönika: Kan noll ha olika värde?

Nu skulle min pedagogiska matteadjunkt Gunnarsson varit här men jag vet inte om han lever. Jag läste aldrig läxor. Gick ut 4-årig teleteknisk ingenjörsutbildning 1976. Matten var lätt men nu har jag fått problem med siffran noll.  

Fråga?
– Kan noll tillskrivas olika värde?
– Nä, säger du. Noll är alltid noll. Hur skulle det annars gå? Ett är alltid ett och noll är alltid noll dummer.

Äpplen och päron
Ok, jag fattar. Om ett äpple kostar tio kronor och ett päron fem så är päronet billigare. Det är så billigt att man får två päron för ett äpple och plötsligt har vi gjort något förbjudet. Vi har blandat äpplen och päron och jämfört dem och det gick bra det också, något man inte får göra men vi gjorde det precis. Med det i åtanke – går det att göra andra förbjudna saker? Kan det vara så att noll går att tillskriva olika värde.

Med papperstidningarnas ständiga priserbjudanden i brevlådan, på email och sociala media ligger det nära tillhands att ta  Wheels, Power, Nostalgia, Gasoline och Bilsport Classic som exempel i min diskussion om noll och nolls värde.

Priser förr och nu
När Worldkustom startade första januari 2014 kostade en papperstidning 60 spänn. För det fick man sjuttio sidor. Tidningen innehöll texter, bilder och annonser.

Texter, bilder och annonser fick man i Worldkustom också plus obegränsat antal sidor, filmer, filmade intervjuer och klickbara länkar jämte rätt att sprida allt material fritt så mycket man orkade dela.
Papperstidningarna var stumma utan filmer, media, ljud, klickbara länkar och hade copyright på innehållet så det inte kunde flerfaldigas. Du blev tvungen att köpa flera tidningar och skicka runt om du ville dela med dig av innehållet.

Är värdet samma sak som priset?
Värdet på Worldkustom kan diskuteras men det faktum att 60.000 idag läser Worldkustom månatligen, att jämföras med majoriteten av ovanstående papperstidningars månadsupplagor som ligger på 15.000 mycket generöst räknat, ger en fingervisning om värdet. Men låt oss helt strunta i Worldkustoms värde i kronor och ören.

– I den matematiska världen ger vi bara Worldkustom värdet X. Klart!  Värdet X kan vi därmed lämna. Vi behöver inte diskutera oss blå över det. Det kan vara individuellt, det kan variera över tid, det kan tillskrivas ökande värde med avseende på tillkomna läsare men allt det där behöver vi inte bry oss om i matematikens underbara värld.

Således
En papperstidning kostade 2014 60 kronor och det matematiska värdet i kronor räknat var  60 kronor.
Worldkustom kostade 0 kronor och värdet var X kronor enligt ovanstående definition.
– ÄR NI MED!

Nu kommer vi till grejen.
Priset på papperstidningar har gått upp sedan 2014. Idag 2019 kostar de i storleksordningen 85 spänn. Vissa närmar sig hundringen.
Classic Motor kostar 79
Bilsport Classic 84
Wheels 80
Gasoline 95  enligt Pressbyrån.se.
Upp 25 spänn på fem år alltså (för enkelhetens skull.)
Har worldkustom gått upp i värde också då?

Det logiska resonemanget blir som följer förutsatt att Worldkustom behållit sitt initiala värde X vilket är högst troligt då den dessutom tiodubblat antalet läsare sedan starten.
En papperstidning kostar idag 60+25 kronor = 85kr.

Worldkustom värde blir då följdriktigt X+25 kronor och då bibehåller vi friden runt fikabordet genom att aldrig diskutera hur stor X är. Vi följer bara enkla matematiska lagar sedan före Newton (även om han var mera vetenskapsman än matematiker).

Det vi vet blir då.
Det vi vet bergsäkert blir då att värdet på Worldkustom ökat med 25 kronor plus det värde du, jag och alla andra individuellt tillskriver X.

På Worldkustoms prislapp står det fortfarande ”0”
Noll har fått värdet  25.

Eller . . ?

För dig som inte fattade någonting: 
När avståndet i kronor ökar till de tidningar som kostar pengar – blir gratistidningen Worldkustom mera värd då?


Läsa mer sånt här! Du har kommit till motortidningen på nätet  Worldkustom.com Kolla in resten av månadens artiklar.  Här hittar du arkivet med alla tidigare nummer Ha kul!

sticker

2 reaktioner på ”Krantz krönika: Kan noll ha olika värde?

  1. Vicken tur att motortidningarna ökat i pris. Tänk om priset gått ner en spänn istället. Vad hade WC (den digitala blaskan alltså) varit värd då?
    Kanske en helt ny valuta sett dagens ljus. Undrar vad Newton hade tyckt!

  2. Istället för att reda ut detta kan vi väl helt enkelt konstatera att Worldkustom har ett högt värde för sina läsare. Å vi tackar för möjligheten att få läsa om dina tankar och dina reportage. :-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *